Brinete zbog mesa, a da li znate šta vam šećer radi?

Jedna studija američkih naučnika tvrdi da je negativan uticaj šećera izuzetno potcenjen, jer ne samo što dovodi do gojaznosti, već utiče na povišen krvni pritisak i izaziva srčana oboljenja.

Zdravlje 29.10.2015 | 08:23
Brinete zbog mesa, a da li znate šta vam šećer radi?

Šećer je očigledno veća pretnja zdravlju ljudi nego što smo to svesni. Studija koju je vodio doktor Robert Lustig, pedijatar i endokrinolog iz San Fransiska, tvrid da je zdravlje 43 gojazna deteta izuzetno poboljšano od kada su im slatkiši zamenjeni skrobnim grickalicama, kao što je čips. Iako su unosili istu količinu kalorija, njihovo metabolički poremećaj potpuno je izlečen za samo 10 dana.
U studiji je učestvovalo 43 dece, uzrasta od devet do 18 godina, gde su svi bili u bolnici zbog problema sa težinom i raznim zdravstvenim problemima, kao što je na primer visok pritisak.

Dato im je devet dana da se svakodnevno mere, kao i da jedu samo hranu koju im spreme u bolnici. Unos šećera smanjen im je sa 28 na 10 posto, a fruktoza sa 12 do četiri posto ukupnog unosa kalorija. Slatku hranu zamenili su im skrobnom hranom, kao što su hot dog, čips i pica.

Posle devet dana, tvrde naučnici, većina aspekata metaboličkog zdravlja kod dece se popravilo, od krvnog pritiska do količine lošeg holesterola i triglicerida, a šećer u krvi i nivo insulina opao je za trećinu.

Ipak, mnogi drugi naučnici i lekari nisu smatrali ovo istraživanje dovoljno ubedljivim. Tom Senders, profesor sa Kraljevskog koledža u Londonu rekao je da na ovu studiju moramo gledati sa dozom skeptičnosti, jer nije potpuna. Naime, on smatra da nije upoređena i druga grupa dece koja je nastavila da jede slatku hranu.

- Postoje određene greške i nepotpuno tvrdnje. Promena metaboličkih procesa može da bude objašnjena i zbog toga što je deci dato da unose manje kalorija od uobičajenog - rekao je Tom Senders.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar