Јахјага суспендује споразум о ЗСО

Председница Косова Атифете Јахјага донела је одлуку да од Уставног суда затражи оцену уставности споразума о формирању Заједнице српских општина.

Србија 29.10.2015 | 07:22
Јахјага суспендује споразум о ЗСО

Она ће, као привремену меру, тражити да се, док Уставни суд не буде одговорио, тај споразум постигнут у Бриселу - суспендује.

Јахјага је рекла да је, после разговора са премијером и његовим замеником, као и са лидерима опозиције, донела одлуку да се обрати Уставном суду и затражи да се оцени колико су принципи споразума о Заједници српских општина у складу са уставом Косова.

"Експрес" пише да се не зна се да ли ће косовска опозиција бити задовољна овим потезом, с обзиром да су раније захтевала повлачење споразума о ЗСО.

Председница Косова је рекла да има подршку свих релевантних фактора за одлуку да се обрати Уставном суду.

Премијер Косова Иса Мустафа је изјавио да ће Влада Косова подржати ову инцијативу председнице Косова Атифете Јахјага и нагласио да ће у целости поштовати одлуку Уставног суда.

Мустафа сматра да је Уставни суд главни арбитар у процени уставности тог споразума.

"Ми смо се као два највећа партнера коалиције, ДСК И ДПК сагласили да Уставни суд буде главни арбитар у веза са споразумом и нама је драго што ће се остварити једна добра иницијатива, јер смо ми и споразумом оставили могућност да у свим процедурама своје мишљење изрекне Уставни суд, о споразуму у целини, али и о свакој тачки посебно", рекао је Мустафа.

Опозиционе партије – Самоопределење, Алијанса за будућност Косова и Инцијатива за Косово више од месец дана на разне начине, до активирања сузавца блокирају рад Скупштине Косова, пошто сматрају да је споразум о заједници и демаркација граничне линије с Црном Гором у супротности са Уставом Косова.

Извор: Н1

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мислим ја...

29.10.2015 06:26

Ко са ЕУ тикве сади, о главу му се обијају

ОДГОВОРИТЕ
Name

вуцела

29.10.2015 06:26

ВЧЋ ПДР!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш баш

29.10.2015 07:26

ЕУ идеја је уништила масу европских држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еу

29.10.2015 07:56

Сигурно се није консултовала са Вуцковим западним пријатељима(Ангелом и другима),а Српским непријатељима!

Name

РадикалНО

29.10.2015 09:49

Србија никада у својој историји није имала гору власт и лошију политику. Мислио сам да од "жутих" нема горих. Али бивши радикали су много лошији од "жутих".

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАНТОНИ

29.10.2015 10:07

ХА ОВИ НА КОСОВУ МИСЛИЛИ ПРОЦИ БЕЗ КАНТОНА И ЕНТИТЕТА. СМИЈЕШНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАДРЕАЛИСТА

29.10.2015 10:31

Нажалост, није смешно.

Name

Серафим

29.10.2015 11:14

Она мозе да онанисе осунецене цуне а не и оне са свињском козуром, гуска села на трон па замисља да је лабуд мозда је само .УДО-јаје ОД ЛАБУДА.

ОДГОВОРИТЕ