Jahjaga suspenduje sporazum o ZSO

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga donela je odluku da od Ustavnog suda zatraži ocenu ustavnosti sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Srbija 29.10.2015 | 07:22
Jahjaga suspenduje sporazum o ZSO

Ona će, kao privremenu meru, tražiti da se, dok Ustavni sud ne bude odgovorio, taj sporazum postignut u Briselu - suspenduje.

Jahjaga je rekla da je, posle razgovora sa premijerom i njegovim zamenikom, kao i sa liderima opozicije, donela odluku da se obrati Ustavnom sudu i zatraži da se oceni koliko su principi sporazuma o Zajednici srpskih opština u skladu sa ustavom Kosova.

"Ekspres" piše da se ne zna se da li će kosovska opozicija biti zadovoljna ovim potezom, s obzirom da su ranije zahtevala povlačenje sporazuma o ZSO.

Predsednica Kosova je rekla da ima podršku svih relevantnih faktora za odluku da se obrati Ustavnom sudu.

Premijer Kosova Isa Mustafa je izjavio da će Vlada Kosova podržati ovu incijativu predsednice Kosova Atifete Jahjaga i naglasio da će u celosti poštovati odluku Ustavnog suda.

Mustafa smatra da je Ustavni sud glavni arbitar u proceni ustavnosti tog sporazuma.

"Mi smo se kao dva najveća partnera koalicije, DSK I DPK saglasili da Ustavni sud bude glavni arbitar u veza sa sporazumom i nama je drago što će se ostvariti jedna dobra inicijativa, jer smo mi i sporazumom ostavili mogućnost da u svim procedurama svoje mišljenje izrekne Ustavni sud, o sporazumu u celini, ali i o svakoj tački posebno", rekao je Mustafa.

Opozicione partije – Samoopredelenje, Alijansa za budućnost Kosova i Incijativa za Kosovo više od mesec dana na razne načine, do aktiviranja suzavca blokiraju rad Skupštine Kosova, pošto smatraju da je sporazum o zajednici i demarkacija granične linije s Crnom Gorom u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Izvor: N1

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Mislim ja...

29.10.2015 06:26

Ko sa EU tikve sadi, o glavu mu se obijaju

ODGOVORITE
Name

vucela

29.10.2015 06:26

VČĆ PDR!!!!

ODGOVORITE
Name

baš baš

29.10.2015 07:26

EU ideja je uništila masu evropskih država.

ODGOVORITE
Name

eu

29.10.2015 07:56

Sigurno se nije konsultovala sa Vuckovim zapadnim prijateljima(Angelom i drugima),a Srpskim neprijateljima!

Name

RadikalNO

29.10.2015 09:49

Srbija nikada u svojoj istoriji nije imala goru vlast i lošiju politiku. Mislio sam da od "žutih" nema gorih. Ali bivši radikali su mnogo lošiji od "žutih".

ODGOVORITE
Name

KANTONI

29.10.2015 10:07

HA OVI NA KOSOVU MISLILI PROCI BEZ KANTONA I ENTITETA. SMIJEŠNO.

ODGOVORITE
Name

НАДРЕАЛИСТА

29.10.2015 10:31

Нажалост, није смешно.

Name

Serafim

29.10.2015 11:14

Ona moze da onanise osunecene cune a ne i one sa svinjskom kozurom, guska sela na tron pa zamislja da je labud mozda je samo .UDO-jaje OD LABUDA.

ODGOVORITE