Легенде хвале Новака: На путу је да постане највећи!

Новак Ђоковић померио је границе тениса у 2015. години, сложили су се Томас Енквист, Матс Виландер, Томас Мустер и Анри Леконт.

Тенис 29.10.2015 | 22:30
Легенде хвале Новака: На путу је да постане највећи!

Српски тенисер иза себе већ сада има једну од најуспешнијих сезона у историји овог спорта.

Остварио је невероватан скор 73-5, освојио је три Грен слема, играо је у сва четири Грен слем финала и укупно већ сада има освојених девет трофеја.

Швеђанин Томас Енквист, некада четврти тенисер света, сматра да је тешко рећи да Новакова сезона није најбоља у историји.

„Заиста је тешко рећи да није после доминације коју је Ђоковић приказао ове године. На последња два турнира у Азији, освојио је Пекинг а да ривалима није препустио више од три гема по сету, а слично је поновио у Шангају. Очигледно је да има невероватно самопоуздање и да игра тенис свог живота. Када уђе у такву серију веома га је тешко зауставити. Ово је његова најбоља сезона у каријери. Сада је комплетнији играч него што је био 2011. Развио је додатно своју игру. Биће занимљиво видети и да ли Федерер може да настави да игра овако“, рекао је Енквист, а Мустер је додао:

„Он је невероватан. Просто је невероватно гледати то што он ради.“

У Србији омражени Матс Виландер не сматра да је ово најбоља сезона у историји тениса, али истиче да Ђоковић полако постаје најбољи тенисер у историји.

„Он има једну од најбољих сезона у историји. Како га победити? Нисам баш сигуран. Мислим да Роџер Федерер жели реванш у Лондону за поразе у два узастопна Грен слем финала. Не знам да ли може да се пореди ова сезона са сезоном Рода Лејвера који је освојио сва четири Грен слема. Такмичење и конкуренција је другачија сада. Новак је морао освоји Ролан Гарос и један од два Грен слема на бетону како би имао најбољу сезону у историји због различитих подлога. Морате да победите на све три подлоге како би имали невероватну сезону. Надал је 2010. освојио Вимблдон, УС опен и Ролан Гарос. То је невероватно“, сматра Виландер и додаје:

„Када се гледа константност, Новак је на путу да постане највећи тенисер у историји, што је ствар која би требало да забрине све остале играче. Његово самопоуздање је огромно, као и поштовање које има код осталих тенисера. Радио је веома напорно како би постоа један од најјачих играча. Променио је приступ на терену и говор тела. Због тога такође морате да му скинете капу. Није толико ствар у његовом кретању колико је у менталној промени коју је направио и у говору тела.“

Анри Леконт, некада пети играч света и велики забављач, одушевљен је српским тенисером.

„Новак је наравно велики фаворит на завршном Мастерсу у Лондону. Никада нисам видео некога да игра толико добро и да буде толико опуштен. Мој сан је да видим Роџера како побеђује. то би било сјајно. Али, мислим да Новак игра тенис који није са овога света. Имали смо једног, двојицу, тројицу играча, али Новак је сада далеко испред свих. Променио је начин на који игра и тренира. Раније је био нервотан и пун тензије, али сада је опуштен и због тога сви тенисер желе да буду као он. Горњи део његовог тела је увек усправан. То је кључ. Мислим да ово мора да буде једна од најсупешнијих сезона у историји. Да ли можете да замислите да је био на један меч од освајања сва четири Грен слема?“, рекао је Француз.

Новак у 2015. години:

Скор 73-5
13 узастопних финала (9-4)
Скор против Федерера, Надала и Марија 12-3
Скор против Топ10 играча 24-4
14.285 освојених АТП поена

Коментари / 0

Оставите коментар