Legende hvale Novaka: Na putu je da postane najveći!

Novak Đoković pomerio je granice tenisa u 2015. godini, složili su se Tomas Enkvist, Mats Vilander, Tomas Muster i Anri Lekont.

Tenis 29.10.2015 | 22:30
Legende hvale Novaka: Na putu je da postane najveći!

Srpski teniser iza sebe već sada ima jednu od najuspešnijih sezona u istoriji ovog sporta.

Ostvario je neverovatan skor 73-5, osvojio je tri Gren slema, igrao je u sva četiri Gren slem finala i ukupno već sada ima osvojenih devet trofeja.

Šveđanin Tomas Enkvist, nekada četvrti teniser sveta, smatra da je teško reći da Novakova sezona nije najbolja u istoriji.

„Zaista je teško reći da nije posle dominacije koju je Đoković prikazao ove godine. Na poslednja dva turnira u Aziji, osvojio je Peking a da rivalima nije prepustio više od tri gema po setu, a slično je ponovio u Šangaju. Očigledno je da ima neverovatno samopouzdanje i da igra tenis svog života. Kada uđe u takvu seriju veoma ga je teško zaustaviti. Ovo je njegova najbolja sezona u karijeri. Sada je kompletniji igrač nego što je bio 2011. Razvio je dodatno svoju igru. Biće zanimljivo videti i da li Federer može da nastavi da igra ovako“, rekao je Enkvist, a Muster je dodao:

„On je neverovatan. Prosto je neverovatno gledati to što on radi.“

U Srbiji omraženi Mats Vilander ne smatra da je ovo najbolja sezona u istoriji tenisa, ali ističe da Đoković polako postaje najbolji teniser u istoriji.

„On ima jednu od najboljih sezona u istoriji. Kako ga pobediti? Nisam baš siguran. Mislim da Rodžer Federer želi revanš u Londonu za poraze u dva uzastopna Gren slem finala. Ne znam da li može da se poredi ova sezona sa sezonom Roda Lejvera koji je osvojio sva četiri Gren slema. Takmičenje i konkurencija je drugačija sada. Novak je morao osvoji Rolan Garos i jedan od dva Gren slema na betonu kako bi imao najbolju sezonu u istoriji zbog različitih podloga. Morate da pobedite na sve tri podloge kako bi imali neverovatnu sezonu. Nadal je 2010. osvojio Vimbldon, US open i Rolan Garos. To je neverovatno“, smatra Vilander i dodaje:

„Kada se gleda konstantnost, Novak je na putu da postane najveći teniser u istoriji, što je stvar koja bi trebalo da zabrine sve ostale igrače. Njegovo samopouzdanje je ogromno, kao i poštovanje koje ima kod ostalih tenisera. Radio je veoma naporno kako bi postoa jedan od najjačih igrača. Promenio je pristup na terenu i govor tela. Zbog toga takođe morate da mu skinete kapu. Nije toliko stvar u njegovom kretanju koliko je u mentalnoj promeni koju je napravio i u govoru tela.“

Anri Lekont, nekada peti igrač sveta i veliki zabavljač, oduševljen je srpskim teniserom.

„Novak je naravno veliki favorit na završnom Mastersu u Londonu. Nikada nisam video nekoga da igra toliko dobro i da bude toliko opušten. Moj san je da vidim Rodžera kako pobeđuje. to bi bilo sjajno. Ali, mislim da Novak igra tenis koji nije sa ovoga sveta. Imali smo jednog, dvojicu, trojicu igrača, ali Novak je sada daleko ispred svih. Promenio je način na koji igra i trenira. Ranije je bio nervotan i pun tenzije, ali sada je opušten i zbog toga svi teniser žele da budu kao on. Gornji deo njegovog tela je uvek uspravan. To je ključ. Mislim da ovo mora da bude jedna od najsupešnijih sezona u istoriji. Da li možete da zamislite da je bio na jedan meč od osvajanja sva četiri Gren slema?“, rekao je Francuz.

Novak u 2015. godini:

Skor 73-5
13 uzastopnih finala (9-4)
Skor protiv Federera, Nadala i Marija 12-3
Skor protiv Top10 igrača 24-4
14.285 osvojenih ATP poena

Komentari / 0

Ostavite komentar