У суботу велики протест у Херцег Новом

Демократски фронт (ДФ) ће у суботу одржати велики скуп у Херцег Новом на којем ће представити даљи план свеобухватне акције, који ће осим протеста, укључити и облике грађанске непослушности као, како су саопштили, легитимне демократске борбе против режима премијера Мила Ђукановића.

Регион 28.10.2015 | 21:40
У суботу велики протест у Херцег Новом

После данашње седнице председништва ДФ-а саопштено је да ће се након политичких активности по црногорским градовима убрзо организовати нови, велики протестни скуп у Подгорици, преносе Вијести.

Наставак демократске и уставне борбе

"Председништво ДФ-а још једном потврђује одлучност у наставку уставне, демократске, политичке борбе како би реализовали наше прокламоване циљеве од 27. септембра садржане у паду актуелне и формирању прелазне Владе, која би организовала прве правичне и поштене изборе", каже се у саопштењу.

Како се наводи, размотрили су и ставове остатка опозиције који су саопштени након њиховог састанка са представницима делегације Европске уније (ЕУ) у Подгорици.

"Нажалост, њихова иницијатива о неопходности формирања Прелазне владе уз посредништво ЕУ, већ данас је наишла на одбијање Брисела, јуче од стране Позитивне, а раније од Демократске партије социјалиста (ДПС) и Социјалдемократске партије (СДП)", каже се у саопштењу.

ДФ, имајући у виду озбиљност друштвено политичког тренутка у Црној Гори, посебно наглашава улогу и одговорност председника СДП, Ранка Кривокапића, "који је демонстрирајући неспремност и политичку незрелост додатно продубио политичку и безбедносну кризу“.

Из ДФ-а су оценили да је на тај начин, функцију председника парламента, и партије чији је лидер, делегитимисао као могућег озбиљног чиниоца за демократско решење укупне кризе у којој се налази црногорско друштво.

Отворен позив на протест за све актере

"Кроз овако озбиљно наведене и непобитне чињенице о друштвеној нестабилности и нефункционисању Владе и Скупштине, председништво ДФ-а још једном констатује да се једино кроз демократске и ненасилне протесте, може повратити поверење у ове институције, али и читав друштвени систем“, додаје се у саопштењу.

Председништво ДФ-а позвало је остатак опозиције, док сходно њиховом плану, чекају одговоре из ДПС-а, СДП-а и ЕУ, да им се већ сад придруже у организацији великог, демократског протеста у Подгорици.

"Позитивним одговором на наш позив додатно ће се оснажити позната чињеница да је Ђукановић остао сам, чиме би се испунила очекивања јавности да опозиција упркос приметним разликама може бити заједно на реализацији тако важног друштвеног задатка", навели су из ДФ-а.

Они су поручили да је њихов позив отворен и за остале друштвене субјекте, "како би поред масовности коју смо имали 24. октобра остварили и ширину у организационом смислу на којој смо од почетка инсистирали".

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Непослушност

28.10.2015 21:12

Десет дана потпуне непослушности и крај било ције власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Готов је

28.10.2015 21:45

Црногорци неће одустати! Превршио је сваки мјеру! Сваке суботе ће бити протести по градовима Црне Горе а онда поново протест у Подгорици. Завршни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

29.10.2015 10:02

Подрска, скините лопова и србомрзца, срам га било и све који су му били уз скуте!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре игор

29.10.2015 11:46

Пардон, није какића већ КАЛИЋА

ОДГОВОРИТЕ