Анализа: Жозе са "моста" иде у "парк"?!

Португалац би одмах по раскиду сарадње, ако до ње дође, могао из Лондона да се пресели у Париз. Ни Милано није далеко. Најмања је шанса да остане на Стамфорд Бриџу.

Фудбал 30.10.2015 | 23:40
Анализа: Жозе са "моста" иде у "парк"?!

Челси је очајан, а самим тим све су гласније приче да би менаџер Жозе Мурињо могао ускоро по други пут у каријери да напусти Стамфорд Бриџ.

Кап која није прелила чашу је последњи пораз у градском дербију од Вест Хема 1:2. Али, би већ у следећем колу, када у Лондон долази Ливерпул, Португалац могао да добије отказ или се сам повуче, што је мање вероватно с обзиром на то да га са "плавцима" веже јак четворогодишњи уговор и сума од преко 30 милиона фунти.

Мурињу за сада нису постављени никакви услови и против "редса" нема имеператив тријумфа, али би пораз без сумњејош више, ако не и коначно угрозио његово крхко битисање у Челсију.

Ипак...

Тренутним 11. местом на табели Премијер лиге, са само три победе, два ремија и чак пет пораза, односно трећом позицијом после три кола у Групи Г Лиге шампиона, нико није задовољан. Штавише, разочарање је све веће и веће, а посебно код власника Романа Абрамовича, за кога добро обавештени извори тврде да увелико размишља о скупом резу и промени тренера.

Мета, као дугорочно решење, је Пеп Гвардиола. Са друге стране, Шпанац није претерано заинтересован за посао у Челсију, па поједини извори наводе Карла Анћелотија као алтернативу.

Мурињо је сваљујући кривицу на све осим на себе успео да наруши и атмосферу у свлачионици која је претходних година била основна карактеристика Челсија као екипе. Подршку му пружа све мањи број играча, а језгро чине Џон Тери, Сеск Фабрегас, Гери Кејхил, Цезар Азпиликуерта и Дијего Коста.

Португалца, међутим, не брину приче да би врло брзо ако настави са лошим резултатима могао да добије отказ. У неку руку такав епилог би му чак и добродошао у смислу профита, али и прилике да се докаже на клупи другог клуба и лиге.

Пари Сен Жермен је већ заузео место у реду за Муриња и тренутно је први. "Свеци" су, наводно, спремни да потпишу уговор са Мурињом упркос томе што Лоран Блан после 11. кола има седам бодова предности у односу на другопласирани Анже, док ће у Лиги шампиона, у групи са Реалом, Малмеом и Шахтјором готово сигурно изборити једно од прва два места.

Поуздани извори из Енглеске тврде да су две стране већ оствариле контакт. Новац са Парижане не представља никакав проблем и на том пољу спремни су да се упусте у отворену борбу за Муриња са било којом заинтересованом страном. Чак ни чињеница да је Португалац својевремено одбацио могућност да ради изван четири најјаче лиге света није проблем за Пари Сен Жермен.

Французи имају највеће амбиције на сваком фронту, што се поклапа са условима Муриња, коме би прелазак у ПСЖ могао да донесе нови рекорд. Тачније, уклико би преузео "свеце" и освојио титулу, постао би уз Томсилава Ивића тек други тренер у историји који је у пет различитих лига успевао да освоји пехар првака. Мурињо је до титула стизао са Портом, Челсијем, Интером и Реалом. Ивић је освајао првенства Југославије (са Хајдуком 1974, 1975. и 1979), Холандије (са Ајаксом 1977), Белгије (са Андерлехтом 1981), Португалије (са Портом 1988) и Француске (са Олимпиком 1992).

Проблем око ангажовања Жозеа на Парк Принчева могао би да се појави у лику Кристијана Роналда. ПСЖ је један од ретких клубова на свету који може да приушти луксуз и плати најбољег играча Реал Мадрида, али у том случају долазак старијег Портигалца би практично био немогућ. Њих двојица су сарађивали пуне три сезоне у "краљевском клубу", али се на крају нису разишли у пријатељским односима.

За Муриња би веома примамљива могла да буде и понуда Интера, која се такође спомиње последњих дана. Повратак на место успеха у сезони 2009/2010, када је са "неразурима" узео "триплу круну" - Серију А, Куп Италије и Лигу шампиона.

Коментари / 0

Оставите коментар