Analiza: Žoze sa "mosta" ide u "park"?!

Portugalac bi odmah po raskidu saradnje, ako do nje dođe, mogao iz Londona da se preseli u Pariz. Ni Milano nije daleko. Najmanja je šansa da ostane na Stamford Bridžu.

Fudbal 30.10.2015 | 23:40
Analiza: Žoze sa "mosta" ide u "park"?!

Čelsi je očajan, a samim tim sve su glasnije priče da bi menadžer Žoze Murinjo mogao uskoro po drugi put u karijeri da napusti Stamford Bridž.

Kap koja nije prelila čašu je poslednji poraz u gradskom derbiju od Vest Hema 1:2. Ali, bi već u sledećem kolu, kada u London dolazi Liverpul, Portugalac mogao da dobije otkaz ili se sam povuče, što je manje verovatno s obzirom na to da ga sa "plavcima" veže jak četvorogodišnji ugovor i suma od preko 30 miliona funti.

Murinju za sada nisu postavljeni nikakvi uslovi i protiv "redsa" nema imeperativ trijumfa, ali bi poraz bez sumnjejoš više, ako ne i konačno ugrozio njegovo krhko bitisanje u Čelsiju.

Ipak...

Trenutnim 11. mestom na tabeli Premijer lige, sa samo tri pobede, dva remija i čak pet poraza, odnosno trećom pozicijom posle tri kola u Grupi G Lige šampiona, niko nije zadovoljan. Štaviše, razočaranje je sve veće i veće, a posebno kod vlasnika Romana Abramoviča, za koga dobro obavešteni izvori tvrde da uveliko razmišlja o skupom rezu i promeni trenera.

Meta, kao dugoročno rešenje, je Pep Gvardiola. Sa druge strane, Španac nije preterano zainteresovan za posao u Čelsiju, pa pojedini izvori navode Karla Anćelotija kao alternativu.

Murinjo je svaljujući krivicu na sve osim na sebe uspeo da naruši i atmosferu u svlačionici koja je prethodnih godina bila osnovna karakteristika Čelsija kao ekipe. Podršku mu pruža sve manji broj igrača, a jezgro čine Džon Teri, Sesk Fabregas, Geri Kejhil, Cezar Azpilikuerta i Dijego Kosta.

Portugalca, međutim, ne brinu priče da bi vrlo brzo ako nastavi sa lošim rezultatima mogao da dobije otkaz. U neku ruku takav epilog bi mu čak i dobrodošao u smislu profita, ali i prilike da se dokaže na klupi drugog kluba i lige.

Pari Sen Žermen je već zauzeo mesto u redu za Murinja i trenutno je prvi. "Sveci" su, navodno, spremni da potpišu ugovor sa Murinjom uprkos tome što Loran Blan posle 11. kola ima sedam bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Anže, dok će u Ligi šampiona, u grupi sa Realom, Malmeom i Šahtjorom gotovo sigurno izboriti jedno od prva dva mesta.

Pouzdani izvori iz Engleske tvrde da su dve strane već ostvarile kontakt. Novac sa Parižane ne predstavlja nikakav problem i na tom polju spremni su da se upuste u otvorenu borbu za Murinja sa bilo kojom zainteresovanom stranom. Čak ni činjenica da je Portugalac svojevremeno odbacio mogućnost da radi izvan četiri najjače lige sveta nije problem za Pari Sen Žermen.

Francuzi imaju najveće ambicije na svakom frontu, što se poklapa sa uslovima Murinja, kome bi prelazak u PSŽ mogao da donese novi rekord. Tačnije, ukliko bi preuzeo "svece" i osvojio titulu, postao bi uz Tomsilava Ivića tek drugi trener u istoriji koji je u pet različitih liga uspevao da osvoji pehar prvaka. Murinjo je do titula stizao sa Portom, Čelsijem, Interom i Realom. Ivić je osvajao prvenstva Jugoslavije (sa Hajdukom 1974, 1975. i 1979), Holandije (sa Ajaksom 1977), Belgije (sa Anderlehtom 1981), Portugalije (sa Portom 1988) i Francuske (sa Olimpikom 1992).

Problem oko angažovanja Žozea na Park Prinčeva mogao bi da se pojavi u liku Kristijana Ronalda. PSŽ je jedan od retkih klubova na svetu koji može da priušti luksuz i plati najboljeg igrača Real Madrida, ali u tom slučaju dolazak starijeg Portigalca bi praktično bio nemoguć. Njih dvojica su sarađivali pune tri sezone u "kraljevskom klubu", ali se na kraju nisu razišli u prijateljskim odnosima.

Za Murinja bi veoma primamljiva mogla da bude i ponuda Intera, koja se takođe spominje poslednjih dana. Povratak na mesto uspeha u sezoni 2009/2010, kada je sa "nerazurima" uzeo "triplu krunu" - Seriju A, Kup Italije i Ligu šampiona.

Komentari / 0

Ostavite komentar