Вучић купује оружје да заштитили земљу

Премијер Александар Вучић изјавио је да ће Србија од Русије набавити део наоружања, које неће бити офанзивног карактера, већ ће служити за заштиту земље.

Србија 28.10.2015 | 17:10
Вучић купује оружје да заштитили земљу

Вучић је, одговарајући на питања новинара у вези са потенцијалном сарадњом Србије са Руском Федерацијом у вези са набавком новог наоружања, рекао да наша земља део наоружања мора да набави, али да ће настојати да се један део производи у Србији, у сарадњи с Русијом.

То је наш посао. Није реално да превише тога купимо, али нешто оружја ћемо да набавимо”, рекао је Вучић.

Он није желео да прецизира о којем наоружању је реч, јер су разговори у току, али је поновио да је, генерално, посао премијера и Владе да брину о безбедности земље.
“Ако питају шта ће нам све то, нека поставе питање шта ће то некима у окружењу, када су свуда окружени НАТО земљама, а само једна није, а то је Србија”, рекао је Вучић.

Како је истакао, Србија ћути када неки добијају борбене хеликоптере, борбена оклопна возила, хаубице, и упитао је зашто некима поклањају лансирне рампе, а други набављају балистичке ракете.

“А сутра ћете да ме питате, у некој другој констелацији снага у свету, шта си урадио да заштитиш своју земљу. Нећемо да набављамо оружје које је, назовимо га таквим, офанзивно, али морамо да заштитимо своју територију”, подвукао је Вучић.

Он је додао и да ће данас бити разговора и са представницима компаније “Камаз” у вези са куповином камиона за норе и хаубице у фабрици у Великој Плани.

Вучић ће о набавци наоружања разговарати и на сутрашњем састанку са председником Руске Федерације Владимиром Путином, како би се видело шта две земље могу заједнички да направе и како би се искористила српска наменска индустрија.

"И да падају ћускије, шта год да се деси, нећу Србију да оивичавам оградама"

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да су за њега изненађење вести да Аустрија диже зид на граници и да не верује да ће се то догодити.

Он је поновио да Србија то сигурно неће чинити.

Вучић је српским новинарима у Москви рекао да ће уколико дође до тога, Србија поступати на другачији начин и знати да заштити своје интересе.

"Зидове да градим, да дајем такве инструкције, да своју земљу оивичавам оградама и бодљикавом жицом - не пада ми на памет. Једном сам рекао све о томе, и да падају ћускије и шта год да се деси, Србија то неће да ради, али ћемо умети и знати да заштитимо наше интересе", рекао је Вучић.

Премијер је истакао и да зна да у Србији има много оних који једва чекају да подижу зидове и уживају у зидовима, жици и оградама и било чему, а да он не само да у томе не ужива, него зидове, жице и ограде - презире.

"Нећемо да дижемо зидове и ограде, изаберите оне који то хоће", нагласио је премијер.

Вучић је рекао да је после самита у Бриселу у недељу, на коме је било речи о решавању мигрантске кризе, давао веома озбиљне и одмерене изјаве и да ниједног трентука, нити секунде, није желео да каже како је то заиста изгледало у Бриселу.

"Али те вечери сам видео колико је Србија одговорна земља, колико се одговорно понаша. Нисам, међутим, сигуран да сви на такав начин доживљавају Европу и да довољно добро разумеју у каквој опасности је Европа. Томе се уопште не радујем, напротив", рекао је Вучић.

Он је пренео и да на састанку Крајовске групе (Србија, Румунија, Бугарска) одржаном у Софији прошле суботе није предвиђено да се границе затварају, па ни споразумом који је договорен у Бриселу у недељу.

"Жао ми је ако морам да кажем да ми се чини, пошто видим да сви најављују зидове, да су сви брже напустили брод европских вредности од тога како га напушта Србија. Ако хоће сви да праве зидове, то је за мене изненађење. Ја не верујем да ће Аустрија да прави зидове и да на тај начин ограђује и Немачку и све друге", рекао је Вучић.

Коментаришући текст бечког "Стандарда" у коме се наводи да ће ситуација у Србији после затварања аустријске границе бити неконтролисана, он је рекао да је бесмислено да неко помисли да ће ти људи да остају у Србији, Хрватској, Македонији или негде другеде.

"Они не желе да остану у нашој земљи, желе да иду негде друге. Ми ћемо свакако умети и знати да заштитимо све интересе, али да од људи да бежимо, да се склањамо и да се плашим утицаја и додира са другим циивлизацијама па то ми не пада на памет. То је толико лоше и застрашујуће за мене да ја једностнавно немам речи", нагласио је премијер.

 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

нешо бакоч

28.10.2015 16:15

Шта на ово каже Иванић, енглески полтрон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

28.10.2015 16:17

Истрошеним и превазиђени старим наоружањем некадашње Совјетске Армије се земља не брани нити се нови ратови воде. СРБи памет У главу, јер снага кладе ваља а ум царује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо2

28.10.2015 16:36

Прави сколе Вуцицу с тиме се земља брани не орузјем купујес орузје а прицас о сколству о образовању ста це ти авион ако нема ко да га вози.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

28.10.2015 16:43

Ма нек се надје злу не требало ! Паметно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

каква застита????

28.10.2015 17:04

Од кога да се стити ? Од НАТО окрузења,нема ту никакве застите.Руси бацају старудију на отпад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

28.10.2015 17:44

Па ако је С300 којег се и НАТО боји и задња генерација авиона МИГ29 4++ гвожђурија не знам колико си упућен. Шта ће ти држава ако немаш чиме да је браниш? Зато је ситуација на Косову оваква каква јесте.

Name

глава

28.10.2015 21:04

Па зар Србија није имала пуно бољег наорузања 1999 па ста би? Сто се није одбранила? Смјесно је о томе мислити а камо ли прицати.

Name

ВРС РВИ

29.10.2015 16:52

Имала је прије 90тих док је постојла ЈНА али то је био оружје на техничком нивоу за тај период. Што се тиче 99 наоуружање је било у фази распада баш као и држава. Нису имали ниједан уредно сервисиран МИГ29. Чак су везу одржавали мобителима између себе. Да не набрајам даље може се то све наћи ако те занима и видјећеш да ти овај коментар уопшта није мјеродаван.

Name

ссср

28.10.2015 18:03

и русија мора негдје своје смеце продати.амери то утрпају арапима а изгледа руси це србима.ко це то одрзавати,скупе су то играцке и оно сто има по хангарима и касарнама немозе тесла покренути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абу велики

28.10.2015 18:04

немој се оградјивати! паметна одлука. све избјеглице у србију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

28.10.2015 18:24

Аустријанци и Словенци дизу ограду...Они вец имају орузје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хомо сапиенс

28.10.2015 19:11

Потпуно исправна одлука обзиром на окрузење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран.

28.10.2015 21:03

Кад се комшије наоружавају до зуба, а на Косову ништа није ријешено.БиХ је лако запаљива, а неки свашта причају о Војводини.Паметном доста да се мора бранити.

Name

Богољуб

29.10.2015 19:46

Засто? Неке демо(н)крате су униставали старо орузје под мотом, "Србија нема непријатеља".

ОДГОВОРИТЕ