Дигитализација телевизије као друштвени процес

Дигитализација телевизије као дио процеса дигитализације друштва - тренутни добици и темељи за будући бржи развој, тема је округлог стола који се данас одржава у Спољнотрговинској комори БиХ.

Босна и Херцеговина 28.10.2015 | 16:03
Дигитализација телевизије као друштвени процес

Помоћник директора за подручје управљања радиофреквенцијским спектром Регулаторне агенције за комуникације Синиша Петровић на конференцији за новинаре је казао да прелазак на нове технологије није само право неке државе него и обавеза.

- Све те технологије углавном су базиране на радиофреквенцијском спектру. Ако на вријеме не пређемо на дигиталну телевизију, онда морамо гасити и оно што имамо, односно аналогну. Ако на вријеме не прихватимо ЛТЕ морамо склонити друге ометаче да би друге земље могле да развијају своје мобилне комуникације напредне генерације. Значи, ми морамо и имамо обавезу да пустимо и друге земље да раде, ако ми то нисмо у стању – казао је Петровић.

Процес се, по његовим ријечима, може убрзати тако да се путем удружења телевизијских станица и телеком оператера врши притисак на законодавну и извршну власт да се убразају активности и отклоне сметње за увођење нових технологија у БиХ.

- Већина сусједних земаља, међу којима и Хрватска с којом дијелимо велики дио границе, започеле су и на неки начин завршиле први дио дигитализације у периоду када су и по међународним споразумима морале да воде рачуна и о функционисању и постојању наших аналогних предајника. Од 17. јуна ниједна држава из комшилука нема ни право ни обавезу да трпи ометање из БиХ јер у аналогној технологији имате емитовање једне телевизије на једној фреквенцији, а у дигиталној у Србији се пружа 15 телевизијских канала, што значи да један наш канал омета њихових 15 – илустровао је Петровић.

Оно што је сљедећи корак, како је навео, јесте да се почне поступати према Закону о Јавном РТВ систему и формира одређени вид координације у управљању додијељеном опремом, а након тога од јавних сервиса очекују да ће добити захтјеве за додјелу дозвола за емитовање да би се формализовале све претходне активности.

Преласком на дигиталну земаљску радиодифузију, како је истакнуто овом приликом, доћи ће до ослобађања значајног дијела фреквентног спектра, што представља посебну корист за Босну и Херцеговину.

Помоћник министра комуникација и саобраћаја БиХ Жељко Кнежевић казао је да је у овом процесу највећа кочница била корпорација која је законом о Јавном РТВ систему предвиђена, али никада није успостављена.

- Важно је само да се инфратструктуром управља с једног мјеста, а то је подједнак интерес свих РТВ сервиса. Због свега тога каснило се с имплементацијом дигитализације – казао је Кнежевић додајући да је тешко предвидјети када би се све то могло завршити.

Предсједник Удружења БХ тел Химзо Бајрић је казао да информације у аналогном облику имају бројна ограничења у смислу формата и квалитета. Процес дигитализације подразумијева стављање информација у форму коју је лако, чувати, прености и обрађивати.

-Када се информација стави у дигиталну форму она је практично запамћена за сва времена, заузима мање простора, лакше се долази до ње у односу на инфомације које су спремљене на класични начин – појаснио је Бајрић.

Представница телекомуникацијих оператора Антонија Крталић из ХТ Еронета казала је да оператери једва чекају дигитализацију телевизије јер то значи ослобађање дигиталне дивиденде и увођење нових генерација телекомуникацијских услуга. За оператере, како је додала, то је занимљиво јер значи боље тржишне услове, приходе и задовољење интереса крајњих корисника.

Говорећи о иницијативи за формирање удружења комуникација у оквиру ВТКБиХ Сабрина Тескереџић, директорица Сектора за транспорт и комуникације при ВТКБиХ изјавила је да би формирање таквог удружења представљало додатни замах предузетницима у креирању новог пословног окружења када је ријеч о свим врстама услуга у области комуникација.

Извор: Фена

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Директ

28.10.2015 15:35

Када мислите спровести ту вражју дигитализацију више? Народ одавно купио сет топ боxове за пријем дигиталног сигнала иако нисте водили никакву рекламну кампању о томе и иако нисте рекли шта је све потребно за пријем дигиталног сигнала. Дошли смо у ситуацију да је просјечан народ паметнији од оних који требају да регулишу ту сферу. Зар морамо у свему бити као Тунгузија? Дајте неку рекламну кампању и оквирни датум почетка и завршетка дигитализације. Овако звучите неспособни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инжењер

28.10.2015 16:10

Овај Синиша Петровић лупа. Кладим се да никад није радио ни у једном предузећу које је производило примопредајне радио или ТВ склопове, нити је радио на одржавању репетитора. Постојећи аналогни ТВ сигнали не ометају дигиталне. Дигитални сигнали су носиоци кодованих информација то јест дигиталних ријечи и декодером се извлачи информација. Дигитални могу ометати аналогне, ако су приближно исте снаге или јачи. Аналогни могу ометати дигиталне само ако су бар 10дБ јачи а то је ријеткост на терену. Да БХ аналогни репетитори ометају дигиталне предајнике у сусједним државама је још већа будалаштина коју је извалио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

28.10.2015 16:41

За Директ Они не звуце неспособно они су неспособни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш баш

29.10.2015 07:39

Тачно, негативна селекција је на сваком кораку на свим нивоима, па и у сфери радио и ТВ дифузије. Уводјење дигиталне телевизије на начин да се сви аналогни предајници морају погасити је силовање, и градјана Босне и Херцеговине, и радио и ТВ кућа. Ми нити имамо знања о догиталним технологијема нити имамо пара да сву аналогну технику напречац замијеним дигиталном. То је требало да се деси временом.

Name

Цоки

31.10.2015 18:50

Ово како сам ја то био чуо, требало бих од идуће године да се то и пређе на дигиталну телевизију. И сада ови који су на аналгној и то телевизији, да ли то онда значи да ако од првога јануара буде се то прешло на дигитализацију, да ли ћемо ми то који гледамо ове програме на кабловској телевизији, и даље имати то те слике на тим својим програмима, или ће сви програми одједанпут нестати, као да и то они никада нису нити били, нити су то они прије кад постојали? Не знам само како сада ови из кабловске телевизије, који они то поред ове аналогне телевизије, имају и дигиталну телевизију, како, то они сада мисле рјешити ово? И да ли смо ми то сада који смо и то преко кабловске телевизије, да ли ће то они сада свима нама увести и то ову дигиталну телевизију, и да ће они то обичи све ове куће, и постављати ове ресивере, или већ шта, и уводити нам ту дигиталну и то телевизију? Ја нешто још не видим како ће се то овај проблем и то рјешити? И да ли ћемо ми то бити у мраку, ако то једнога дана и дође та дигитална телевизија? Да ми то више нећемо мочи нити један програм да гледамо, како смо ми то знали досада гледати? И овдје се то доста питања намеће око овога, а нико нам не даје никакве и то и одговоре, и нисмо ми то упућени у то све. И нешто сам ја то био и вамо прочито о дигиталној телевизији, шта она то све пружа, и то и преко ових једних кабловских оператера, који то они имају обадвоје, и то у својој понуди. А који ће то они ускоро имати само једно, и то када се ово пређе некада тамо на ту дигиталну телевизију. И мени, овдје сада ништа од овога није ми јасно. Нити ми знамо који ћемо све програме имати након увођења тога, и колико ћемо ми то и још програма добити послије тога, а колико ћемо ми то изгубити тих програма? И како ће се вршити начин плачања овога? Да ли ће то ово исто бити као и за кабловску телевизију, или? И овдје бих се то и могло још доста питања поставити везано за ово. Лијеп поздрав.Ћао.

ОДГОВОРИТЕ