Digitalizacija televizije kao društveni proces

Digitalizacija televizije kao dio procesa digitalizacije društva - trenutni dobici i temelji za budući brži razvoj, tema je okruglog stola koji se danas održava u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Bosna i Hercegovina 28.10.2015 | 16:03
Digitalizacija televizije kao društveni proces

Pomoćnik direktora za područje upravljanja radiofrekvencijskim spektrom Regulatorne agencije za komunikacije Siniša Petrović na konferenciji za novinare je kazao da prelazak na nove tehnologije nije samo pravo neke države nego i obaveza.

- Sve te tehnologije uglavnom su bazirane na radiofrekvencijskom spektru. Ako na vrijeme ne pređemo na digitalnu televiziju, onda moramo gasiti i ono što imamo, odnosno analognu. Ako na vrijeme ne prihvatimo LTE moramo skloniti druge ometače da bi druge zemlje mogle da razvijaju svoje mobilne komunikacije napredne generacije. Znači, mi moramo i imamo obavezu da pustimo i druge zemlje da rade, ako mi to nismo u stanju – kazao je Petrović.

Proces se, po njegovim riječima, može ubrzati tako da se putem udruženja televizijskih stanica i telekom operatera vrši pritisak na zakonodavnu i izvršnu vlast da se ubrazaju aktivnosti i otklone smetnje za uvođenje novih tehnologija u BiH.

- Većina susjednih zemalja, među kojima i Hrvatska s kojom dijelimo veliki dio granice, započele su i na neki način završile prvi dio digitalizacije u periodu kada su i po međunarodnim sporazumima morale da vode računa i o funkcionisanju i postojanju naših analognih predajnika. Od 17. juna nijedna država iz komšiluka nema ni pravo ni obavezu da trpi ometanje iz BiH jer u analognoj tehnologiji imate emitovanje jedne televizije na jednoj frekvenciji, a u digitalnoj u Srbiji se pruža 15 televizijskih kanala, što znači da jedan naš kanal ometa njihovih 15 – ilustrovao je Petrović.

Ono što je sljedeći korak, kako je naveo, jeste da se počne postupati prema Zakonu o Javnom RTV sistemu i formira određeni vid koordinacije u upravljanju dodijeljenom opremom, a nakon toga od javnih servisa očekuju da će dobiti zahtjeve za dodjelu dozvola za emitovanje da bi se formalizovale sve prethodne aktivnosti.

Prelaskom na digitalnu zemaljsku radiodifuziju, kako je istaknuto ovom prilikom, doći će do oslobađanja značajnog dijela frekventnog spektra, što predstavlja posebnu korist za Bosnu i Hercegovinu.

Pomoćnik ministra komunikacija i saobraćaja BiH Željko Knežević kazao je da je u ovom procesu najveća kočnica bila korporacija koja je zakonom o Javnom RTV sistemu predviđena, ali nikada nije uspostavljena.

- Važno je samo da se infratstrukturom upravlja s jednog mjesta, a to je podjednak interes svih RTV servisa. Zbog svega toga kasnilo se s implementacijom digitalizacije – kazao je Knežević dodajući da je teško predvidjeti kada bi se sve to moglo završiti.

Predsjednik Udruženja BH tel Himzo Bajrić je kazao da informacije u analognom obliku imaju brojna ograničenja u smislu formata i kvaliteta. Proces digitalizacije podrazumijeva stavljanje informacija u formu koju je lako, čuvati, prenosti i obrađivati.

-Kada se informacija stavi u digitalnu formu ona je praktično zapamćena za sva vremena, zauzima manje prostora, lakše se dolazi do nje u odnosu na infomacije koje su spremljene na klasični način – pojasnio je Bajrić.

Predstavnica telekomunikacijih operatora Antonija Krtalić iz HT Eroneta kazala je da operateri jedva čekaju digitalizaciju televizije jer to znači oslobađanje digitalne dividende i uvođenje novih generacija telekomunikacijskih usluga. Za operatere, kako je dodala, to je zanimljivo jer znači bolje tržišne uslove, prihode i zadovoljenje interesa krajnjih korisnika.

Govoreći o inicijativi za formiranje udruženja komunikacija u okviru VTKBiH Sabrina Teskeredžić, direktorica Sektora za transport i komunikacije pri VTKBiH izjavila je da bi formiranje takvog udruženja predstavljalo dodatni zamah preduzetnicima u kreiranju novog poslovnog okruženja kada je riječ o svim vrstama usluga u oblasti komunikacija.

Izvor: Fena

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Direkt

28.10.2015 15:35

Kada mislite sprovesti tu vražju digitalizaciju više? Narod odavno kupio set top boxove za prijem digitalnog signala iako niste vodili nikakvu reklamnu kampanju o tome i iako niste rekli šta je sve potrebno za prijem digitalnog signala. Došli smo u situaciju da je prosječan narod pametniji od onih koji trebaju da regulišu tu sferu. Zar moramo u svemu biti kao Tunguzija? Dajte neku reklamnu kampanju i okvirni datum početka i završetka digitalizacije. Ovako zvučite nesposobni.

ODGOVORITE
Name

inženjer

28.10.2015 16:10

Ovaj Siniša Petrović lupa. Kladim se da nikad nije radio ni u jednom preduzeću koje je proizvodilo primopredajne radio ili TV sklopove, niti je radio na održavanju repetitora. Postojeći analogni TV signali ne ometaju digitalne. Digitalni signali su nosioci kodovanih informacija to jest digitalnih riječi i dekoderom se izvlači informacija. Digitalni mogu ometati analogne, ako su približno iste snage ili jači. Analogni mogu ometati digitalne samo ako su bar 10dB jači a to je rijetkost na terenu. Da BH analogni repetitori ometaju digitalne predajnike u susjednim državama je još veća budalaština koju je izvalio.

ODGOVORITE
Name

mislim

28.10.2015 16:41

Za Direkt Oni ne zvuce nesposobno oni su nesposobni.

ODGOVORITE
Name

baš baš

29.10.2015 07:39

Tačno, negativna selekcija je na svakom koraku na svim nivoima, pa i u sferi radio i TV difuzije. Uvodjenje digitalne televizije na način da se svi analogni predajnici moraju pogasiti je silovanje, i gradjana Bosne i Hercegovine, i radio i TV kuća. Mi niti imamo znanja o dogitalnim tehnologijema niti imamo para da svu analognu tehniku naprečac zamijenim digitalnom. To je trebalo da se desi vremenom.

Name

Coki

31.10.2015 18:50

Ovo kako sam ja to bio čuo, trebalo bih od iduće godine da se to i pređe na digitalnu televiziju. I sada ovi koji su na analgnoj i to televiziji, da li to onda znači da ako od prvoga januara bude se to prešlo na digitalizaciju, da li ćemo mi to koji gledamo ove programe na kablovskoj televiziji, i dalje imati to te slike na tim svojim programima, ili će svi programi odjedanput nestati, kao da i to oni nikada nisu niti bili, niti su to oni prije kad postojali? Ne znam samo kako sada ovi iz kablovske televizije, koji oni to pored ove analogne televizije, imaju i digitalnu televiziju, kako, to oni sada misle rješiti ovo? I da li smo mi to sada koji smo i to preko kablovske televizije, da li će to oni sada svima nama uvesti i to ovu digitalnu televiziju, i da će oni to običi sve ove kuće, i postavljati ove resivere, ili već šta, i uvoditi nam tu digitalnu i to televiziju? Ja nešto još ne vidim kako će se to ovaj problem i to rješiti? I da li ćemo mi to biti u mraku, ako to jednoga dana i dođe ta digitalna televizija? Da mi to više nećemo moči niti jedan program da gledamo, kako smo mi to znali dosada gledati? I ovdje se to dosta pitanja nameće oko ovoga, a niko nam ne daje nikakve i to i odgovore, i nismo mi to upućeni u to sve. I nešto sam ja to bio i vamo pročito o digitalnoj televiziji, šta ona to sve pruža, i to i preko ovih jednih kablovskih operatera, koji to oni imaju obadvoje, i to u svojoj ponudi. A koji će to oni uskoro imati samo jedno, i to kada se ovo pređe nekada tamo na tu digitalnu televiziju. I meni, ovdje sada ništa od ovoga nije mi jasno. Niti mi znamo koji ćemo sve programe imati nakon uvođenja toga, i koliko ćemo mi to i još programa dobiti poslije toga, a koliko ćemo mi to izgubiti tih programa? I kako će se vršiti način plačanja ovoga? Da li će to ovo isto biti kao i za kablovsku televiziju, ili? I ovdje bih se to i moglo još dosta pitanja postaviti vezano za ovo. Lijep pozdrav.Ćao.

ODGOVORITE