Приказ размјере избјегличке кризе

У Европи је последњих неколико година азил тражило око пола милиона избеглица из Сирије

Свијет 28.10.2015 | 14:30
Приказ размјере избјегличке кризе

 

Фински портал “Луцифy” објавио је интерактивну мапу на којој је приказано кретање избеглица према Европској унији. Анимација се односи на период од 1. јануара 2012. године до 29. септембра 2015. године.

Визуализација је темељена на подацима Агенције за избеглице Уједињених нација (УНХЦР) и служи како би понудила увид у тренутни проблем, како наводи аутори портала. Свака тачка на интерактивној мапи представља 25 људи.

На мапи се може подешавати и брзина, а постоје и подаци за сваку нацију који представљају број људи који су напустили или ушли у неку од тих држава од 2012. године.

Уједињене нације тврде да је од априла 2011. па до септембра 2015. године у Европи азил тражило око пола милиона избеглица из Сирије. Тај број значи да када би избеглице стале раме уз раме, могле би да испуне осам фудбалских игралишта.

Из Сирије су избеглице у највећем броју дошле до Немачке и то приближно 124.000 људи, а одмах иза Немачке је Србија, у коју је у истом периоду времена стигло нешто мање од 110.000 избеглица. Такође, подаци показују да је у септембру ове године 51.007 избеглица дошло у нашу земљу што нас ставља на прво место, а одмах испод нас је Немачка са 40.463 избеглице.

До Европе ипак успева да се пробије мали део избеглица и економских миграната. УН је регистровао четири милиона избеглица у Турској, Либану, Јордану, Ираку, Египту и Северној Африци.

Већина њих живи у избегличким камповима у близини граница, а заједно би испунили 59 фудбалских игралишта, како наводи овај портал.

Како изгледа интерактивна мапа погледајте ОВДЈЕ

 

Коментари / 0

Оставите коментар