Prikaz razmjere izbjegličke krize

U Evropi je poslednjih nekoliko godina azil tražilo oko pola miliona izbeglica iz Sirije

Svijet 28.10.2015 | 14:30
Prikaz razmjere izbjegličke krize

 

Finski portal “Lucify” objavio je interaktivnu mapu na kojoj je prikazano kretanje izbeglica prema Evropskoj uniji. Animacija se odnosi na period od 1. januara 2012. godine do 29. septembra 2015. godine.

Vizualizacija je temeljena na podacima Agencije za izbeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) i služi kako bi ponudila uvid u trenutni problem, kako navodi autori portala. Svaka tačka na interaktivnoj mapi predstavlja 25 ljudi.

Na mapi se može podešavati i brzina, a postoje i podaci za svaku naciju koji predstavljaju broj ljudi koji su napustili ili ušli u neku od tih država od 2012. godine.

Ujedinjene nacije tvrde da je od aprila 2011. pa do septembra 2015. godine u Evropi azil tražilo oko pola miliona izbeglica iz Sirije. Taj broj znači da kada bi izbeglice stale rame uz rame, mogle bi da ispune osam fudbalskih igrališta.

Iz Sirije su izbeglice u najvećem broju došle do Nemačke i to približno 124.000 ljudi, a odmah iza Nemačke je Srbija, u koju je u istom periodu vremena stiglo nešto manje od 110.000 izbeglica. Takođe, podaci pokazuju da je u septembru ove godine 51.007 izbeglica došlo u našu zemlju što nas stavlja na prvo mesto, a odmah ispod nas je Nemačka sa 40.463 izbeglice.

Do Evrope ipak uspeva da se probije mali deo izbeglica i ekonomskih migranata. UN je registrovao četiri miliona izbeglica u Turskoj, Libanu, Jordanu, Iraku, Egiptu i Severnoj Africi.

Većina njih živi u izbegličkim kampovima u blizini granica, a zajedno bi ispunili 59 fudbalskih igrališta, kako navodi ovaj portal.

Kako izgleda interaktivna mapa pogledajte OVDJE

 

Komentari / 0

Ostavite komentar