Српска: Од 100 возила само једно ново

Од стотину возила у Републици Српској, за тек једно могло би се рећи да је ново.

Република Српска 28.10.2015 | 12:58
Српска: Од 100 возила само једно ново

Прецизније, у трећем тромјесечју регистрован је 78.781 путнички аутомобил, од чега их је свега 707 старо годину или мање.

Истовремено, статистика показује да се највише четвороточкаша може сврстати у категорију кршева, о чему свједочи податак да их је једну и по деценију "прегазило" 35.418, или готово половина (45 од 100).

Криза је, наравно, пресудан фактор који одлучује да ли неко сједа за волан луксузног четвороточкаша, или скромног аутомобила, али се она не одражава и на бројност возила. Број им незаустављиво расте.

Наиме, у трећем тромјесечју у Републици Српској је, укључујући мотоцикле, аутобусе, теретна, прикључна и остале врсте возила, регистровано њих 91.504, или 7,4 одсто више у односу на исти период прошле године.

Стручњаци су јединствени у ставу да финансијска дубиоза, у којој се налази добар дио возача, неповољно утиче на старост њихових љубимаца на четири точка.

Истовремено, грађане стручњаци упозоравају да, уколико већ себи не могу да приуште нов аутомобил, морају да провјеравају исправност оног који возе. Међу елементима на четвороточкашу на које бисте посебно морали да се фокусирате у првом реду налазе се кочиони и управљачки систем, као и гуме, те амортизери, који такође имају значајан утицај на безбједност, али и свјетла и жмигавци, и слично.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републици Српској, каже да би свако волио да вози ново возило, али то грађанима могућности не дозвољавају.

"Просјечна старост возила у Републици Српској лани је износила 16 година, и она је протеклих година стагнирала. Најпопуларније возило на нашим путевима су голфови 'двојке', који су већ сад олдтајмери, јер су произведени око 1985. године", навео је Радовић.

То што се користе стара возила није толико спорно, а стручњаци кажу да би возачи морали бити савјесни и чешће их одвозити на технички преглед.

"Стара возила подложнија су кваровима и потребно их је редовно контролисати. Нажалост, неки возачи не користе могућност да при регистрацији буду уз своја возила и добро их прегледају приликом техничких прегледа", навео је Радовић.

Борце за заштиту стандарда такође не изненађује податак да су на нашим путевима, те на паркинзима и у гаражама углавном старији четвороточкаши. То је, како подвлаче, показатељ ниског стандарда.

"Платежна моћ од 2011. године до данас страховито опада. Маса грађана сваке године остаје без посла, а и за оне који раде, све је лошија исплата", навео је Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача "Реакција" Бањалука, поручујући да се то увелико одражава и на наш возни парк.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

нн

28.10.2015 12:01

Ко има новца за ново ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

гост

28.10.2015 12:23

Господо ја не разумијем васе калкулације и прохтјеве, Неки кукају да је мала просјецна плата неки опет да недобију на вријеме неки нераде нигдје па ста ви зелите. Нова Аута су компликована скупа цак и у Њемацкој за њихове људе и раднике. нико од вас не казе како је то компликовано скупо и лијепо направљено а ви нити их цувате а онда јос вам требају додатна свјетла и ко зна ста. Ви треба висе да кукате сто су лоси путеви слабо постављени сахтови велики ивицњаци никакви техницки прегледи и слабо одрзавање. Многи од вас нису ни сањали да це и у овј кризи возит е таква аута осим ратних профитера. Проци це дуго времена кад це мо признати сами себи јос један дан је прросао да ниста нисам урадио или опет сам морао да лазем крадем или уцјенујем некога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

атом

28.10.2015 12:51

Да се мене пита, забранио бих увоз аутомобила младјих од 15 година. Овдје се не продаје гориво за те моторе. Врло лоше уље и гориво уништавају те машине а поправак је јако скуп. Интерцоолер 300КМ. Турбина 1700КМ. Плус нешто парица и мајстору да то замијени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кицобн

28.10.2015 13:58

Знаци да је сваки стоти градјанин на будзету

ОДГОВОРИТЕ