Srpska: Od 100 vozila samo jedno novo

Od stotinu vozila u Republici Srpskoj, za tek jedno moglo bi se reći da je novo.

Republika Srpska 28.10.2015 | 12:58
Srpska: Od 100 vozila samo jedno novo

Preciznije, u trećem tromjesečju registrovan je 78.781 putnički automobil, od čega ih je svega 707 staro godinu ili manje.

Istovremeno, statistika pokazuje da se najviše četvorotočkaša može svrstati u kategoriju krševa, o čemu svjedoči podatak da ih je jednu i po deceniju "pregazilo" 35.418, ili gotovo polovina (45 od 100).

Kriza je, naravno, presudan faktor koji odlučuje da li neko sjeda za volan luksuznog četvorotočkaša, ili skromnog automobila, ali se ona ne odražava i na brojnost vozila. Broj im nezaustavljivo raste.

Naime, u trećem tromjesečju u Republici Srpskoj je, uključujući motocikle, autobuse, teretna, priključna i ostale vrste vozila, registrovano njih 91.504, ili 7,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Stručnjaci su jedinstveni u stavu da finansijska dubioza, u kojoj se nalazi dobar dio vozača, nepovoljno utiče na starost njihovih ljubimaca na četiri točka.

Istovremeno, građane stručnjaci upozoravaju da, ukoliko već sebi ne mogu da priušte nov automobil, moraju da provjeravaju ispravnost onog koji voze. Među elementima na četvorotočkašu na koje biste posebno morali da se fokusirate u prvom redu nalaze se kočioni i upravljački sistem, kao i gume, te amortizeri, koji takođe imaju značajan uticaj na bezbjednost, ali i svjetla i žmigavci, i slično.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republici Srpskoj, kaže da bi svako volio da vozi novo vozilo, ali to građanima mogućnosti ne dozvoljavaju.

"Prosječna starost vozila u Republici Srpskoj lani je iznosila 16 godina, i ona je proteklih godina stagnirala. Najpopularnije vozilo na našim putevima su golfovi 'dvojke', koji su već sad oldtajmeri, jer su proizvedeni oko 1985. godine", naveo je Radović.

To što se koriste stara vozila nije toliko sporno, a stručnjaci kažu da bi vozači morali biti savjesni i češće ih odvoziti na tehnički pregled.

"Stara vozila podložnija su kvarovima i potrebno ih je redovno kontrolisati. Nažalost, neki vozači ne koriste mogućnost da pri registraciji budu uz svoja vozila i dobro ih pregledaju prilikom tehničkih pregleda", naveo je Radović.

Borce za zaštitu standarda takođe ne iznenađuje podatak da su na našim putevima, te na parkinzima i u garažama uglavnom stariji četvorotočkaši. To je, kako podvlače, pokazatelj niskog standarda.

"Platežna moć od 2011. godine do danas strahovito opada. Masa građana svake godine ostaje bez posla, a i za one koji rade, sve je lošija isplata", naveo je Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija" Banjaluka, poručujući da se to uveliko odražava i na naš vozni park.

(Nezavisne novine)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

nn

28.10.2015 12:01

Ko ima novca za novo ?

ODGOVORITE
Name

gost

28.10.2015 12:23

Gospodo ja ne razumijem vase kalkulacije i prohtjeve, Neki kukaju da je mala prosjecna plata neki opet da nedobiju na vrijeme neki nerade nigdje pa sta vi zelite. Nova Auta su komplikovana skupa cak i u Njemackoj za njihove ljude i radnike. niko od vas ne kaze kako je to komplikovano skupo i lijepo napravljeno a vi niti ih cuvate a onda jos vam trebaju dodatna svjetla i ko zna sta. Vi treba vise da kukate sto su losi putevi slabo postavljeni sahtovi veliki ivicnjaci nikakvi tehnicki pregledi i slabo odrzavanje. Mnogi od vas nisu ni sanjali da ce i u ovj krizi vozit e takva auta osim ratnih profitera. Proci ce dugo vremena kad ce mo priznati sami sebi jos jedan dan je prrosao da nista nisam uradio ili opet sam morao da lazem kradem ili ucjenujem nekoga.

ODGOVORITE
Name

atom

28.10.2015 12:51

Da se mene pita, zabranio bih uvoz automobila mladjih od 15 godina. Ovdje se ne prodaje gorivo za te motore. Vrlo loše ulje i gorivo uništavaju te mašine a popravak je jako skup. Intercooler 300KM. Turbina 1700KM. Plus nešto parica i majstoru da to zamijeni.

ODGOVORITE
Name

kicobn

28.10.2015 13:58

Znaci da je svaki stoti gradjanin na budzetu

ODGOVORITE