Уставни суд одлучује о Комисији за референдум

Уставни суд Републике Српске даће коначну ријеч о именовању Комисије за провођење референдума у РС о правосудним институцијама БиХ.

Република Српска 28.10.2015 | 12:10
Уставни суд одлучује о Комисији за референдум

Договора о том питању јутрос није било на сједници Заједничке комисије Вијећа народа и Народне скупштине Републике Српске.

Није било договора ни о другом вету бошњачког клуба, на састав Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске, у којој нема чланова из реда бошњачког народа.

О тим питањима у року од седам дана изјасниће Уставни суд Републике Српске, најавила је на прес-конференцији Нада Тешановић, предсједавајућа Заједничке комисије.

Шеф Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске Мујо Хаџиомеровић је поновио став Бошњака да је беспредметно да се именује комисија за спровођење референдума, јер сматрају да је и сама одлука о том референдуму неуставна и незаконита.

Када је у питању одлука о избору чланова Регулаторне комисије за енергетику, упозорио је на дискиминирајуће елементе, јер у саставу те комисије нема представника бошњачког народа, иако је један од представника тог народа учествовао у конкурсној процедури.

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске ставио је 1. октобра вето на одлуку Народне скупштине Републике Српскео именовању Комисије за спровођење референдума у Републике Српске о правосудним институцијама БиХ.

Гласовима владајуће већине у Народној скупштини Републике Српске, 23. септембра, изабрани су чланови комисије за спровођење референдума у Републици Српској о Суду и Тужилаштву БиХ, али без представника опозиције и бошњачких странака.

Међутим, она не може да ступи на снагу, ако не добије потврду у Вијећу народа Републике Српске, односно у клубовима Бошњака, Хрвата, Срба и осталих народа.

Одлука Народне скупштине Републике Српске о референдуму у Републици Српској о правосуђу БиХ, усвојена 15. јула, још није ни објављена у "Службеном гласнику Републике Српске“, што значи да није ни ступила на снагу.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Жалост

28.10.2015 15:42

Стварно смо ми жалосно друштво када допустимо да на челу Уставног суда сједи човјек (Селман) који нема ни дана ни сата радниг искуства у правосуђу, нити је икада у животу написао једно рјешење...пс то је само један добар глумац...

ОДГОВОРИТЕ