Ustavni sud odlučuje o Komisiji za referendum

Ustavni sud Republike Srpske daće konačnu riječ o imenovanju Komisije za provođenje referenduma u RS o pravosudnim institucijama BiH.

Republika Srpska 28.10.2015 | 12:10
Ustavni sud odlučuje o Komisiji za referendum

Dogovora o tom pitanju jutros nije bilo na sjednici Zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske.

Nije bilo dogovora ni o drugom vetu bošnjačkog kluba, na sastav Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, u kojoj nema članova iz reda bošnjačkog naroda.

O tim pitanjima u roku od sedam dana izjasniće Ustavni sud Republike Srpske, najavila je na pres-konferenciji Nada Tešanović, predsjedavajuća Zajedničke komisije.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović je ponovio stav Bošnjaka da je bespredmetno da se imenuje komisija za sprovođenje referenduma, jer smatraju da je i sama odluka o tom referendumu neustavna i nezakonita.

Kada je u pitanju odluka o izboru članova Regulatorne komisije za energetiku, upozorio je na diskiminirajuće elemente, jer u sastavu te komisije nema predstavnika bošnjačkog naroda, iako je jedan od predstavnika tog naroda učestvovao u konkursnoj proceduri.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske stavio je 1. oktobra veto na odluku Narodne skupštine Republike Srpskeo imenovanju Komisije za sprovođenje referenduma u Republike Srpske o pravosudnim institucijama BiH.

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, 23. septembra, izabrani su članovi komisije za sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali bez predstavnika opozicije i bošnjačkih stranaka.

Međutim, ona ne može da stupi na snagu, ako ne dobije potvrdu u Vijeću naroda Republike Srpske, odnosno u klubovima Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih naroda.

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu u Republici Srpskoj o pravosuđu BiH, usvojena 15. jula, još nije ni objavljena u "Službenom glasniku Republike Srpske“, što znači da nije ni stupila na snagu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Žalost

28.10.2015 15:42

Stvarno smo mi žalosno društvo kada dopustimo da na čelu Ustavnog suda sjedi čovjek (Selman) koji nema ni dana ni sata radnig iskustva u pravosuđu, niti je ikada u životu napisao jedno rješenje...ps to je samo jedan dobar glumac...

ODGOVORITE