Народна скупштина о криминалу и корупцији

Специјално тужилаштво Републике Српске је од 2013. до септембра 2015. године радило на 652 пријаве против 1.032 лица, а само у 2013. години судови су по оптужницама Специјалног тужилаштва осудили 42 лица с казнама затвора од 31 годину и новчаним казнама од 151.000 КМ.

Република Српска 28.10.2015 | 22:44
Народна скупштина о криминалу и корупцији

21:00 Замјеник главног специјалног тужиоца Живана Бајић навела је да је у 2013. години Специјално тужилаштво открило и процесуирало више лица због кривичног дјела примање мита, а ријеч је о инспекторима Пореске управе Републике Српске, стечајном управнику и адвокату.

"У тој години тужилаштво је открило и процесуирало више лица која су се бавила организовањем недозвољених игара на срећа, а у оквиру ових активности процесуирани су и инспектори Републичке управе за игре на срећу", рекла је Бајићева, образлажући извјештај о раду Специјалног тужилаштва од 1. јануара 2013. до 23. септембра ове године у Народној скупштини.

Према њеним ријечима, процесуиран је помоћник директора Пореске управе Републике Срспке, директор Фонда за заштиту животне средине, одговорна лица у предмету "Фруктона" у вези са незаконитом продајом земљишта и објеката у власништву бањалучког предузећа "Фруктона", као и лица која су се бавила трговином људима, чинила кривична дјела разбојништва и друга кривична дјела.

У 2013. години Специјално тужилаштво наредило је 33 истраге против 109 лица, а за кривично дјело организовани криминал наређено је шест истрага против 22 лица.

"Подизањем оптужнице, ријешене су 24 истраге против 36 лица. Једна истрага против једног лица односила се на организовани криминал, седам истрага против 11 лица на коруптивна кривична дјела и 16 истрага против 24 лица на кривична дјела са елементима организованости и од посебног значаја за Републику Српску", објаснила је Бајићева.

Бајићева је рекла да је Специјално тужилаштво у 2014. години радило на откривању и процесуирању злочиначког удружења, којем су припадали полицијски службеници Министарства унутрашњих послова и Центра јавне безбједности /ЦЈБ/ Бањалука.

"Ова врло сложена истрага резултирала је подизањем оптужнице против осам лица. Пресудом Окружног суда у Бањалуци сва оптужена лица су осуђена на казне затвора, а у току је поступак по жалби пред Врховним судом Републике Српске", навела је Бајићева.

Она је додала да посебна важност успјешног процесуирања овог кривичног дјела произилази из чињенице да су ова лица полицијски службеници, запослени у Одсјеку за борбу против неовлаштене производње и промета опојних дрога ЦЈБ Бањалука, да је њихов основни професионални и службени задатак био откривање и процесуирање лица која врше набавку и продају опојних дрога.

"У 2014. години, Специјално тужилаштво радило је и на откривању и процесуирању организоване криминалне групе која се дужи период бавила набавком и дистрибуцијом ватреног оружја и муниције у земље Западне Европе", рекла је Бајићева.

Бајићева је нагласила да је Тужилаштво у 2014. години радило и на истрагама у предметима који се односе на Балкан инвестмент банку, Фабрику глинице "Бирач", те инвестиционе фондове.

Говорећи о 2015. години, Бајићева је напоменула да је Специјално тужилаштво радило на откривању и процесуирању злочиначког удружења, које је дјеловало на широј територији Републике Српске, ради вршења кривичних дјела тешка крађа и разбојничка крађа, а мета њихових напада биле су банке, пословни објекти и приватна имовина.

"Провођено је више активности у вези са нападом на Полицијску станицу у Зворнику, као и активности на спречавању терористичких напада на институције Републике Српске", навела је Бајићева.

Она је додала да је од 1. јануара до 23. септембра ове године Специјално тужилаштво запримило 69 пријава против 266 лица, те да су судови по оптужницама Специјалног тужилаштва правоснажно осудили 15 лица.

"За кривично дјело из области привредног криминала осуђено је 10 лица, од којих девет на казну затвора од 13 година и девет мјесеци, с тим да је за четири лица изречена и споредна новчана казна у укупном износу од 35.000 КМ", истакла је Бајићева.

Након разматрања извјештаја Специјалног тужилаштва о раду за период од 1. јануара 2013. до 23. септембра 2015. године, завршено је данашње засједање Народне скупштине Републике Српске.

У данашњем поподневном дијелу сједнице нису учествовали посланици опозиције.

Наставак седме редовне сједнице заказан је за сутра с почетком у 10.00 часова.

У сутрашњем дијелу засједања, пред посланицима би требало да буду извјештај о анализи и плану активности по питању тражења несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина, као и извјештај о сарадњи институција Републике Српске са Хашким трибуналом за период од 1. јануара до 31. децембра 2014. године.

Посланици би сутра требало да се изјасне о актима које су разматрали јуче и данас.

18:30 Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о трговини и даље се омогућава промет ложивог уља на бензинским пумпним станицама, као и из посебно утврђених пословних просторија - резервоара који су изграђени у складу са важећим урбанистичко-грађевинским прописима.

Обрзлажући Нацрт закона у Народној скупштини Републике Српске, министар трговине и туризма Предраг Глухаковић рекао је да ће се, без обзира на мјесто са којег ће се вршити прометовање уља за ложење, оно искучиво достављати аутоцистернама на адресу купца.

Глухаковић је додао да је при изради овог законског рјешења обављен низ јавних расправа, на којима су учествовали дистрибутери нафтних деривата.

Нацртом, који су посланици данас размотрили, предвиђено је да ће се у износу од 3.000 КМ до 15.000 КМ казнити за прекршај привредно друштво ако промет уља за ложење екстра лаког и лако специјалног не врши из посебно утврђених пословних просторија - резервоара.

Посланик Војин Митровић истакао је да је циљ доношења овог закона сузбијање сиве економије јер се ложиво уље користи за промет моторних возила, за шта није намијењено.

Митровић је рекао да је по овом основу буџет оштећен износом око 100 милиона КМ.

У Народној скупштини у току је разматрање Приједлога стратегије унапређења социјалне заштите дјеце без родитељског старања за период 2015-2020. година.

17:30 Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Душица Савић захвалила је Влади Српске што је позитивно одговорила на иницијативу општинских органа у Зворнику за додјелу статуса града, а републичком парламенту што је разматран Нацрт закона о граду Зворник.

Она је нагласила да је Зворник један од најстаријих градова на подручју Републике Српске и БиХ, који је 2010. године обиљежио 600 година постојања.

Савићева је захвалила Влади Републике Српске за све инфраструктурне пројекте који су реализовани у протеклом периоду, а који су били један од предуслова да се Скупштина општина одлучи за ову иницијативу.

У Народној скупштини Републике Српске у току је разматрање Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о трговини.

17:00 Разматрањем Нацрта закона о граду Зворник, након редовне паузе настављено је засједање Народне скупштине Републике Српске.

Образлажући Нацрт закона о граду Зворник, министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић, у пријеподневном дијелу сједнице, рекла је да органи општине Зворник сматрају да постоје сви законом предвиђени услови да се овој локалној заједници законом додијели статус града.

"Повод за доношење одлуке о покретању иницијативе да се општини Зворник додијели статус града били су резултати пописа становништва из 2013. године, који су показали да општина Зворник има већи број становника од свих других општина и једног града у Републици Српској", рекла је Решићева.

Према њеним ријечима, томе треба додати и чињеницу да је општина Зворник развијена локална заједница која има друштвени, економски, фискални и управни потенцијал, способност изградње, развоја и одржавања инфраструктуре, те могућност пружања других локалних услуга у географски и просторно заокруженој цјелини која је дефинисана у Просторном плану Републике Српске као субрегионални центар.

15:00 Општина Зворник има све имплементиране механизме, примјере добре праксе базиране на одрживом развоју, а сљедећа степеница за ову општину је добијање статуса града, наведено је у образложењу Нацрта закона о Граду Зворник који је данас разматран у Народној скупштини Републике Српске.

Образлажући Нацрт закона о Граду Зворник министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да органи општине Зворник сматрају да постоје сви законом предвиђени услови да се овој локалној заједници законом додијели статус града.

"Повод за доношење Одлуке о покретању иницијативе да се општини Зворник додијели статус града били су резултати пописа становништва из 2013. године, који су показали да општина Зворник има већи број становника од свих других општина и једног града у Републици Српској", рекла је Решићева.

Према њеним ријечима, томе треба додати и чињеницу да је општина Зворник развијена локална заједница која има друштвени, економски, фискални и управни потенцијал, способност изградње, развоја и одржавања инфраструктуре, те могућност пружања других локалних услуга у географски и просторно заокруженој цјелини која је дефинисана у Просторном плану Републике Српске као субрегионални центар.

"Добијањем статуса града развој Зворника био би усмјерен ка усавршавању, константном напретку и резултирао би ка побољшању свеукупног економског и друштвеног положаја грађана општине, регије и Републике Српске", рекла је Решићева.

У Народној скупштини Републике Српске у току је редовна скупштинска пауза до 17.00 часова.

13:00 Приједлог закона о сузбијању корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала треба да помогне Републици Српској, а не да буде додатни извор подјела, истакао је министар правде Антон Касиповић.

Након што је Народна скупштина размотрила нарцт овог закона, Касиповић је у завршној ријечи рекао да неће предлагати закон који ће бити у сукобу са основним људским правама и слободима, са Уставом Републике Српске, нити предвиђа политички прогон.

Касиповић је поручио да постоји тежак рад на овом законском рјешењу, али да је политички тренутак једна од тешких околности везаних за данашњу расправу.

"Зато имамо и политичке рефлексије појединих нормативних рјешења у нацрту овог закона, које се крећу од могућег политичког прогона политичких неистомишљеника до угрожавања права повратника", навео је Касиповић.

Министар је напоменуо да ни он не жели живјети у друштву у којем влада тиранија, због чега разумије бојазан, али не и спекулације које се изводе из појединих могућих рјешења.

Касиповић сматра да рјешења која се нуде у законима морају бити кристално јасна, тако да овај текст закона мора бити "освијетљен" са аспекта питања људских права, те да се мора зауставити евентуална могућност неусклађености са Уставом.

Он је предложио да Народна скупштина Републике Српске доносе рјешење да о Нацрту закона стручну расправу води Одбор за политички систем, правосуђе и управу, уз техничку помоћ Министарства правде.

У претходно одржаној расправи о Нацрту овог закона шеф Клуба ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да се у претходним законским рјешењима на мање-више сличан начин покушало бавити овом материјом, али да Комисија за ревизију приватизације и Специјално тужилаштво нису дали очекиване резултате.

"Ефеката тих органа скоро и да нема, чак су финансијски негативни, јер нас је Комисија за ревизију приватизације коштала више од четири милиона КМ, а Специјално тужилаштво готово 20 милиона КМ", навео је Бореновић.

Он је додао да је ПДП у току расправе дао на десетине врло аргументованих примједаба на Нацрт закона, наглашавајући да су најмање четири члана закона у супротности са Уставом Републике Српске.

Посланик Коалиције Домовина Михнет Окић навео је да текст Нацрта закона не одражава начин и вољу да се суочи са корупцијом и сузбијањем свих, па и најтежих облика привредног криминала.

Он је истакао да текст позива на политички обрачун и звоно је за узбуну ради заштите демократских норми, законитости и уставности, поготово са становишта повратничке популације.

У Народној скупштини у току је разматрање Нацрта закона о оружју и муницији.

11:30 Нацрт закона о сузбијању корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала уводи јединице за истраге и безбједност и тужилачке истражиоце, као новине од посебног значаја, рекао је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Милан Ковач.

"Мислим да ће овај закон бити дорађен кроз стручну и јавну расправу, али да га не треба стављати у службу дневне политике и причу о обрачуну са неистомишљеницима, што ради опозиција", нагласио је Ковач.

Он је током расправе о Нацрту закона навео да је закон предложен закључком Народне скупштине, те да га је сачинила радна група састављена од еминентних судија и тужилаца.

11:18 Посланик Миланко Михајлица истиче да не постоји политичка воља да се ријеши криминал и корупција у Републици Српској.

"Желим да вас упозорим да је прочитана намјера и Владе и власти која не преза да доноси рјешења која су у супротности са Уставом. Садашња власт само продубљује кризу и води Републику Српску у озбиљну авантуру", каже Михајлица.

За расправу има много пријављених, па је извјесно да ће разматрање ове тачке трајати цијели дан.

Посланици опозиције су у својим излагањима изразили мишљење да је овај нацрт пун мањкавости и да омогућује уплив политичког одлучивања о предметима.

„Уколико овакав нацрт дође у приједлог без радикалнијих промјена мислим да ће се показати да је он више усмјерен ради законске могућности обрачуна са политичким неистомишљеницима него што је истинска намјера и воља да се сузбије криминал и корупција“, рекао је Недељко Гламочак из СДС-а.

Споменка Стевановић из ДНС-а је рекла да рад туж не може оцјењивати по броју оптужница него по броју окривљујућих пресуда.

„Мислим да та упоредба не иде баш у корист ових другихј. Сматрам да је један од разлога томе да у тужилаштвима треба да буду запослени стручни сарадници из финанисијске струке који би помагали тужиоцима“, рекла је она.

Драган Чавић, посланик НДП-а је рекао да закон има много спорних одредби, а једна од њх је, по њему, да закон омогућује произвољно одређивање праћења људи који су оцијењени безбједносно интересантним.

„Ко ће одредити ко је од нас безбједносно интересантан? Да ли ви правите земљу у којој сваки грађаним може бити изложен сумњи да је безбједносно интересантан па може бити праћен, прислушкиван и приведен а све у складу са овим законом. То је противуставно јер Устав каже да су слобода и лична безбједност човјека неповредиви“, рекао је Чавић.

Он тврди да је закон писан како би се хапсили политички противници, и позвао „да одмах ухапсе њега“ јер је оцијењен „безбједносно интересантниим".

Министар правде Антон Касиповић рекао је синоћ да је предвиђено оснивање посебног одјељења тужилаштва за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала при Републичком тужилаштву, за разлику од важећег закона гдје је Специјално тужилаштво основано при Окружном тужилаштву Бањалука.

Образлажући Нацрт закона у Народној скупштини Републике Српске, он је истакао да посебним одјељењем тужилаштва руководи замјеник главног републичког тужиоца - специјални тужилац, а чини га и одређени број републичких тужилаца које, на приједлог специјалног тужиоца, распоређује главни републички тужилац.

"Надлежност посебног одјељења тужилаштва, сходно члану шест, одређена је на цијелој територији Републике Српске за спровођење истражних радњи и кривично гоњење починилаца кривичних дијела", објаснио је Касиповић.

У Нацрту је предвиђено оснивање јединица за истраге и безбједност посебног одјељења тужилаштва коју чине начелник јединице и одређени број тужилачких истражилаца, а утврђују се и овлаштења тужилачких истражилаца.

"Предвиђено је и оснивање посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала при Окружном суду у Бањалуци", нагласио је Касиповић.

Пред посланицима би требало да буде и Нацрт закона о оружју и муницији, Нацрт закона о граду Зворник, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске.

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Василије

28.10.2015 08:57

Е, немојте се ви мучити са судовима више,шта су вам до сада радили ваши судови,кога су ухапсили , а требало би вас бити пуни затвори.Треба уништитељ школства да и даље показује своје уништитељске способности. Доста вас је, свакако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш баш

28.10.2015 09:27

Само смјена ове власти долази у обзир. Ништа друго.

Name

п

28.10.2015 10:15

Значи ова сједница ће трајати најмање 10 дана узастопно!И то само за криминал Тегелтије и Шпирића.О Мили и осталима требало би бар мјесец!!!!!

Name

нн

28.10.2015 11:09

Ови као да су пали са крушке .

Name

судопер_јохнy

28.10.2015 11:30

Када то одјељење буде сковано онда навалите на кума: најприје засједа иза бурета пиве, а онда лављи скок на пецено прасенце.

Name

Нема њима назад

28.10.2015 09:42

Ех, Василије, треба запослити нове правнике и повећати гласачку машину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роко

28.10.2015 09:52

Касно је сада кад су све упропастили.

Name

вупер

28.10.2015 09:55

Зар опет прављење комисија и тузиластва тузиоца итд. Све постоји,само треба времена да се све направи и у том се заборави ста треба радити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р.С. Домовина

28.10.2015 10:01

Оскрено требало би све похапсит и осудит пи 40 година ..И Додика ,Иваница ....То јест цјелу гарнитуру СНСД СДС ПДП СПС ......И на власт поставит 1 не странацког цовјека јер ови су сви исти сто су на власти и сад и прије били

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

28.10.2015 10:30

Ниси ти то добро протабирио,они што су некад били у СДС-у,сад сви листом у СНСД-у.Велика је то разлика коју ти нећеш да видиш.

Name

дивља јабука

28.10.2015 10:33

Отприлике, то је то.

Name

Соколац

28.10.2015 14:08

То је једино рјешење . Све их похапсити и одузети им све нелегално стечено а именовати младе школоване људе . Неби се народ овако дијелио . СДС је због криминала и смијењен а ови да непричам ово је врх . Значи сви су исти

Name

страшно

28.10.2015 10:54

Они створитељи криминала о тој теми не могу да вјерујем требају сами себе да осуде и затворе у затворе без дискусије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

полиција

28.10.2015 11:37

Па сви ви из скупстине право у туњице и то је то,нема вецих лопова од политицара,мјењате дресево само да мозете пљацкати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

28.10.2015 11:57

Ово је оцити сукоб интереса закон доноси добар дио оних који требају бити предмет обраде по том закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.10.2015 12:06

Баја има специјалну полицију и наравно и специјално тузиластво тако да сад има приватну дрзаву у којој он све одредјује

ОДГОВОРИТЕ
Name

кирби

28.10.2015 12:12

Какав апсурд!

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

28.10.2015 13:14

Опет покусавају усвојити закон кои је супаљ као ресето и по коме нема теорије осудити ни Ал Капона.Када узмете у обзир закон пун рупа,корумпирану полицију,тузиластва и судства крајњи резултат је легализација свих кривицних дјела поцињених од стране владајуце олигархије и њихових јатака.Владари су постали плитки као опанак

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

28.10.2015 14:06

Знаци данас прицају о себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чувар

28.10.2015 14:31

Па крените од Фочанског кпд_а.И директора Гољанина.Био го ко миш, сада богат преко затвореника.Пушта затворенике из затвора да обављају послове за владајуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упознати и Предсј. и водеће људе у МУП.

28.10.2015 15:48

Ово пишем Предсједнику Републике и водећим људима из Муп-а да сам безбједоносно праћен од стране појединих полицајаца по налогу Срете Анчића некаквог Бондовца али наравно незаконито.Све је рађено са циљем да не изнесем његове криминалне радње.Знам да ово ни Предсј,Републике нити ико од поштених људи из полиције неће прочитати

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

28.10.2015 16:01

Касиповиц, латин, цуј неце он дозволити бла....а нацрт он предлозио који кретен или су ови из опозиције веци па их латин заваљује.Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

специјалац

28.10.2015 16:03

Гестапо се сири у застити тајкуна и Додикове мафије.Улица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

28.10.2015 16:21

Хало болан како вас није срамота па у правосудју вам раде кривицно пресудјене и осудјене судије?????Каква је то порука градјанима јел такве особе да дјеле правду а саме су крсиле закон. Страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

власт

28.10.2015 17:05

Па кога би ви на пример за преседника, мозда Михајлицу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта рече

28.10.2015 17:22

Чуј ти нашег бајног министра правде, еx просвјете. Планираће оснивање тузилаштва за криминал и корупцију. Ма полако, болан, шта си навалио, чему то. Чекај још мало!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

28.10.2015 18:01

То само заокупити и све Хапсити без разлике!!!Све су то Лопови и Мафијаси!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

веља

28.10.2015 19:56

Ко, о цему војник оскрацењу, а ....... Постењу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

28.10.2015 21:11

Народна Скупштина РС заседа са жељом да реши проблем корупције коју су многи посланици лично омогућили својим неодговорно народним радом. Зато народ својим посланицима на Скупштини поручује "љекару излечи се сам"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

оса

29.10.2015 08:11

Најкорумпиранији багрови о корупцији и организованом криминалу. Па они су доказане мецене свега тога! Нпр Недељко Чубриловић. И зато им је предсједник скупштине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

атом

29.10.2015 08:47

Ту је и папак Стевандић. Замјеник предсједника.

Name

Серафим

30.10.2015 07:21

У свим дрзавицама распадом Југославије цвета само криминал то је показатељ какве је лопове комунистицка партија одгојила и васпитала. По карактеру злоцина на све три стране мозете се уверити ста атеисти могу да зивом цовеку, зени, детету, старцу или коимсији да уради а сви обуку одела и кравате и глуме неке џентлимене, то су умоболне патолоске брозове убице и стомаци који се греха и Бога не боје а не боје се ни да цине злоцине јер за то их резим и власт наградјује криминал и корупција цвета ли цвета а то резиму како ствари стоје не смета него их запосљавају да одраде убиство кад год затреба.

ОДГОВОРИТЕ