Спајају се локални и општи избори у БиХ

Општи и локални избори у БиХ биће спојени, само је питање да ли ће садашњим локалним властима мандат бити продужен за двије године или ће им након избора 2016. године мандат трајати до 2018. године, када се одржавају општи избори.

Босна и Херцеговина 28.10.2015 | 08:05
Спајају се локални и општи избори у БиХ

Ипак, спајање локалних и општих избора не значи да би они били одржани исти дан, јер би то било прекомпликовано с обзиром на то да би у том случају бирачи у БиХ морали заокруживати шест гласачких листића. Идеја је да се локални и општи избори одрже у истој години у размаку не већем од шест мјесеци и о томе ће у наредном периоду тек бити ријечи.

Први "озбиљан састанак" на ту тему већ данас би требало да одрже Бакир Изетбеговић и Драган Човић, лидери СДА и ХДЗ-а. У овим странкама су убијеђени да ће избори у БиХ бити спојени, а како каже сам Човић, само се расправља о сљедећој години, односно о томе да ли да се продужи мандат локалним властима или да се ипак одрже локални избори, али на мандат од двије године.

"У свакој варијанти од 2018. године бит ће само једни избори сваке четири године. Сада се само расправља о предстојећој години, а сигуран сам да ће локални избори бити и 2018. заједно с опћим чак и ако се одрже сљедеће године", рекао је Човић федералним медијима.

У готово свим великим странкама немају ништа против тога да се избори споје, јер, како кажу, тако би било много више простора за рад и неопходне реформе, које се у садашњим условима одлажу јер практично сваке године се улази у изборну кампању.

У СНСД-у, кажу да немају ништа против спајања избора и да је то добра идеја с тим да би било логичније и боље да се ове године одрже локални избори, а већ 2018. године да буду одржани заједно с општим изборима.

"Охрабрује да лидери партија иницирају такве промјене. Мања је вјероватноћа да се продуже мандати, али у сваком случају добро би било спојити изборе јер би било више простора за рад, мање би се трошили на изборну кампању, а све би то мање и коштало", рекао је Лазар Продановић, посланик СНСД-а у парламенту БиХ и члан Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства, која је послије вишемјесечних опструкција недавно почела с радом.

Продановић каже да је договор да интерресорна радна група засједа сваке седмице по једном како би се предложиле измјене које би одмах биле примјењиве на локалне изборе.

У СДС-у, највећој опозиционој странци, јуче нисмо успјели добити коментар на тему спајања избора, јер се њихов члан радне групе за измјену изборног законодавства није јављао на мобилни телефон.

Ипак, судећи према ранијим изјавама СДС-ових страначких функционера, спајање избора за њих неће бити никакав проблем, а недавно је и лидер осве странке Младен Босић рекао да би то било добро због избјегавања "сталног изборног циклуса", али да ће локални избори сљедеће године сигурно бити одржани.

За разлику од СНСД-а и СДС-а, у СДА сматрају да је све изгледнија опција да се избори наредне године одгоде, иако то, како кажу, за њих не би било добро јер би у том случају и Мостар остао без избора.

"Добро је што не бисмо имали изборе сваке двије године и стално улазили у изборну годину у БиХ, јер то поприлично компликује и отежава доношење значајних политичких одлука на свим нивоима", рекао је Халид Гењац, делегате СДА у парламенту БиХ и члан Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства.

Он каже да за одлуку о продужењу мандата актуелних локалних званичника треба постићи широк консензус како би се тако нешто изгласало у оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

Подсјећања ради, у посљедњих 15 година у Босни и Херцеговини одржано је девет избора, који су грађане БиХ коштали преко 80 милиона КМ.

(Независне новине)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

БиХ Мостар

28.10.2015 07:15

То обичним грађанима неће ништа значити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

28.10.2015 07:17

Код нас је наопако. Што горе то боље. Не треба спајати локалне и републичке изборе. И овако је пуно позиција за које се гласа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

28.10.2015 07:20

Политицарима су само избори у глави. И новац у властити дзеп. Даце бог да добијете онолико колико дајете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

28.10.2015 07:21

Хахххааа зна се побједа Милорада Додика опет јасно ко дан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

28.10.2015 07:43

Фала Богу, били би макар мирни четири године да не слушамо њихове предизборне монологе, а од тих пара које потроше покрила би се исплата инвалиднина и пензија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

28.10.2015 07:55

Спојити изборе и одрзати их у истој седмици односно истог викненда. Народу је избора преко главе. Опште одрзати у првој суботи у октобру а локалне у недјељу и заврсена прича. Свакако да у цијелој БиХ 2016 се требају одрзати избори и скратити мандат на 2 године како би се 2018. одрзали избори за све нивое. Никако овим досадасњим одборницима не продузивати мандат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

28.10.2015 08:02

Е сад да вас видим.Коментари типа:не знаци то ниста,сто горе то боље....Па наравно то је нас предсједник тразио...Сад цете мало дузе цекати да додјете на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брцко

28.10.2015 08:02

Треба укинути изборе и да их нема неби била веца анархија,него и сада са оваким политицарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.10.2015 08:22

Молио бих ОХР, амбасаде УСА, Њемачке, Велике Британије, Турске и Русије да укину изборе. Они ионако бирају ко ће да влада. Те паре за изборе дајте људима да потроше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

протест

28.10.2015 08:45

Одмахна улице и спасити сто се спасити мозе,овај дезертер све опљацка и унисти.побјеци це он у Литванију до избора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грбавица

28.10.2015 09:03

Треба укинути парламентарну демократију и преци на непосредну демократију. Данас у доба интернета то је лако изводљиво.Сви који имају право гласа добију јединствену лозинку преко које путем интернета приступају страници за гласање и гласају . Исто тако мислим да сви не могу имати право гласа вец да се право мора стеци полагањем теста опсте информираности.Примјетио сам да су код нас људи тотало не информирани и немају појма о политици.Вецина има кратко памцење и слицно. Укидање странака и прелазак на директну демократију је спас за нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

психолог

28.10.2015 09:44

Не само да су неинформисани него су и ментално заостали.

Name

Контра

28.10.2015 09:20

Потпуно погрешно! Мандат скратити на 2 године, а изборе одржавати сваке године! Једино тако би народ могао осјетити да се нешто ради на побољшању живота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

микула

28.10.2015 09:41

Треба увести да се гласа сваких 6 мјесеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

сад

28.10.2015 10:42

Избори на сваке 2 године И без ванредних избора (како власти не би бирале тајминг који њима највисе одговара) су највеци стандард. Другдје шкрипи.

ОДГОВОРИТЕ