Дистрикт изгубио арбитражу и 2,5 милиона

Међународна трговачка комора у Паризу донијела коначну пресуду којом је Брчко дистрикт обавезала да компанији „Хигра“ из Бијељине исплати око 2,5 милиона КМ за додатне трошкове на изградњи фабрике за пречишћавање вода, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба у Влади Дистрикта.

Босна и Херцеговина 27.10.2015 | 22:51
Дистрикт изгубио арбитражу и 2,5 милиона

Према пресуди Међународне трговачке коморе, која је у посједу ЦАПИТАЛ-а, Брчко дистрикт мора компанији „Хигра“ Бијељина исплатити око 1.700.000 КМ главног дуга, 400.000 КМ законских затезних камата због неуредног испуњења обавеза, те 400.000 КМ за трошкова арбитражног поступка.

Брчко Дистрикт је овим дефинитивно изгубио двогодишњи арбитражни спор који је покренула „Хигра“ Бијељина за исплату радова на изградњи фабрике за пречишћавање вода у Брчком.

Спор је вођен око Пројекта за изградњу система за пречишћавање воде ријеке Саве у питку воду, а кључни аргументи спотицања између двије стране су се односили на питање да ли је „Хигра“ Бијељина има право да потражује разлику у уговореној цијени – насталу због пораста цијена горива и других материјала, те да ли је „Хигра“ овлаштена да потражује накнаду за додатне радове за стабилизацију обалу ријеке Саве, која је могла да угрозити стабилност цијелог пројекта.

Након проведеног доказног поступка, у коме су у својству вјештака, учествовали најзначајнија имена из области грађевине и економије из БиХ и региона, „Хигра“ је доказала основаност захтјева.

Одлука арбитражног вијећа је коначна по свим спорним питањима, односно на пресуду не постоји могућност жалбе Брчко Дистрикта.

„Хигра“ је покушала да на миран начин ријеши спор, али ни након бројних састанака и преговора, до компромиса није дошло, па је коначну одлуку донијело неутрално арбитражно вријеће сачињено од судија из Београда, Љубљане и Швајцарске.

Арбитража као начин рјешавања спора није честа у БиХ, те ова одлука представља увођење новина и отварање граница у нашем правном систему.

Брчко Дистрикт је заступало Правобранилаштво Дистрикта, а „Хигру“ Адвокатска канцеларија „Стевановић“ из Бијељине.

извор: Цапитал.ба

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

босс

27.10.2015 17:35

Свака цаст за Адвокате из Адвокатске канцеларије Стевановиц, изгледа да се досло и до нове судске праксе коју це у будуцности сви примјењивати...са срецом и заиста све похвале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

27.10.2015 19:13

Ти баш мислиш да је Стевановић неки способан "адвокат"??? Да није влада из Брчког послала портира умјесто адвоката да их "заступа", никад Хигра неби динара видјела. Видиш да је у питању заједнички циркус, да се лако дође до народних пара... Прво, арбитражни поступак је прије 40.000 марака, а не 400.000. То је договор страна уз присуство Арбитра (обични "неутрални" адвокат, често пензионисани адвокати и судије). Састанци се одржавају у обичним канцеларијама, немају везе са судом! Хигра на своју руку поправља насип око фабрике (што није у уговору), и онда испостави општини рачун од 1.700.000 марака??? То само пролази на Балкану, Код Рудоње из Лакташа, и Риђобрадог лопова из трезора Народне банке...

Name

босс

27.10.2015 20:15

Било како било он ријеси и овај слуцај :) дал' арбитразом или пред домацим судом, свеједно он је овај поступак оконцао у своју корист. Суд и није бас такав циркус као сто говоре неструцни људи, ипак постоји закон а без кога нико не мозе, па ни судије. Тумацити мозе свако како зели и њему одговара али истумацено је онако како је написано!!!

Name

Босанац

27.10.2015 23:03

Јел ти то он неки род, па га толико у звијезде дижеш??? Знаш ли ти да "штету" не исплачује начелник Брчког из свог џепа, то су паре од свих запослених становника БиХ!!!

Name

Зељислав Трандафиловиц

28.10.2015 13:09

Босанац, по интелигенцији се види да си прави Босанац :Д

Name

раде милановиц

27.10.2015 19:53

Све цеститеке адвокатској канцеларији Стевановивц , а Хигри да настави марљиво да ради и инвестира постено зарадјени новац...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

28.10.2015 07:05

Хахахаха Босанац шта ти је. Па ово је болан нормално овде. Пусти људе да раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

29.10.2015 02:06

Нека раде, само нек се дрзе даље од мог новцаника. Цуј Арбитраза 400.000 марака???!!! Па није Мерцедес тузио Форд око 6 милијарди мараца. А ови "коментатори" Стевановицева секретарица са зеном му и свастиком...