Distrikt izgubio arbitražu i 2,5 miliona

Međunarodna trgovačka komora u Parizu donijela konačnu presudu kojom je Brčko distrikt obavezala da kompaniji „Higra“ iz Bijeljine isplati oko 2,5 miliona KM za dodatne troškove na izgradnji fabrike za prečišćavanje voda, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba u Vladi Distrikta.

Bosna i Hercegovina 27.10.2015 | 22:51
Distrikt izgubio arbitražu i 2,5 miliona

Prema presudi Međunarodne trgovačke komore, koja je u posjedu CAPITAL-a, Brčko distrikt mora kompaniji „Higra“ Bijeljina isplatiti oko 1.700.000 KM glavnog duga, 400.000 KM zakonskih zateznih kamata zbog neurednog ispunjenja obaveza, te 400.000 KM za troškova arbitražnog postupka.

Brčko Distrikt je ovim definitivno izgubio dvogodišnji arbitražni spor koji je pokrenula „Higra“ Bijeljina za isplatu radova na izgradnji fabrike za prečišćavanje voda u Brčkom.

Spor je vođen oko Projekta za izgradnju sistema za prečišćavanje vode rijeke Save u pitku vodu, a ključni argumenti spoticanja između dvije strane su se odnosili na pitanje da li je „Higra“ Bijeljina ima pravo da potražuje razliku u ugovorenoj cijeni – nastalu zbog porasta cijena goriva i drugih materijala, te da li je „Higra“ ovlaštena da potražuje naknadu za dodatne radove za stabilizaciju obalu rijeke Save, koja je mogla da ugroziti stabilnost cijelog projekta.

Nakon provedenog dokaznog postupka, u kome su u svojstvu vještaka, učestvovali najznačajnija imena iz oblasti građevine i ekonomije iz BiH i regiona, „Higra“ je dokazala osnovanost zahtjeva.

Odluka arbitražnog vijeća je konačna po svim spornim pitanjima, odnosno na presudu ne postoji mogućnost žalbe Brčko Distrikta.

„Higra“ je pokušala da na miran način riješi spor, ali ni nakon brojnih sastanaka i pregovora, do kompromisa nije došlo, pa je konačnu odluku donijelo neutralno arbitražno vrijeće sačinjeno od sudija iz Beograda, Ljubljane i Švajcarske.

Arbitraža kao način rješavanja spora nije česta u BiH, te ova odluka predstavlja uvođenje novina i otvaranje granica u našem pravnom sistemu.

Brčko Distrikt je zastupalo Pravobranilaštvo Distrikta, a „Higru“ Advokatska kancelarija „Stevanović“ iz Bijeljine.

izvor: Capital.ba

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

boss

27.10.2015 17:35

Svaka cast za Advokate iz Advokatske kancelarije Stevanovic, izgleda da se doslo i do nove sudske prakse koju ce u buducnosti svi primjenjivati...sa srecom i zaista sve pohvale

ODGOVORITE
Name

Bosanac

27.10.2015 19:13

Ti baš misliš da je Stevanović neki sposoban "advokat"??? Da nije vlada iz Brčkog poslala portira umjesto advokata da ih "zastupa", nikad Higra nebi dinara vidjela. Vidiš da je u pitanju zajednički cirkus, da se lako dođe do narodnih para... Prvo, arbitražni postupak je prije 40.000 maraka, a ne 400.000. To je dogovor strana uz prisustvo Arbitra (obični "neutralni" advokat, često penzionisani advokati i sudije). Sastanci se održavaju u običnim kancelarijama, nemaju veze sa sudom! Higra na svoju ruku popravlja nasip oko fabrike (što nije u ugovoru), i onda ispostavi opštini račun od 1.700.000 maraka??? To samo prolazi na Balkanu, Kod Rudonje iz Laktaša, i Riđobradog lopova iz trezora Narodne banke...

Name

boss

27.10.2015 20:15

Bilo kako bilo on rijesi i ovaj slucaj :) dal' arbitrazom ili pred domacim sudom, svejedno on je ovaj postupak okoncao u svoju korist. Sud i nije bas takav cirkus kao sto govore nestrucni ljudi, ipak postoji zakon a bez koga niko ne moze, pa ni sudije. Tumaciti moze svako kako zeli i njemu odgovara ali istumaceno je onako kako je napisano!!!

Name

Bosanac

27.10.2015 23:03

Jel ti to on neki rod, pa ga toliko u zvijezde dižeš??? Znaš li ti da "štetu" ne isplačuje načelnik Brčkog iz svog džepa, to su pare od svih zaposlenih stanovnika BiH!!!

Name

Zeljislav Trandafilovic

28.10.2015 13:09

Bosanac, po inteligenciji se vidi da si pravi Bosanac :D

Name

rade milanovic

27.10.2015 19:53

Sve cestiteke advokatskoj kancelariji Stevanovivc , a Higri da nastavi marljivo da radi i investira posteno zaradjeni novac...

ODGOVORITE
Name

Sudija

28.10.2015 07:05

Hahahaha Bosanac šta ti je. Pa ovo je bolan normalno ovde. Pusti ljude da rade

ODGOVORITE
Name

Bosanac

29.10.2015 02:06

Neka rade, samo nek se drze dalje od mog novcanika. Cuj Arbitraza 400.000 maraka???!!! Pa nije Mercedes tuzio Ford oko 6 milijardi maraca. A ovi "komentatori" Stevanoviceva sekretarica sa zenom mu i svastikom...