Оптужбе САД и Русије за пропагандни рат

Руски државни медиј "Спутњик" пише како власт САД покушава на све начине да угуши канал „Раша тудеј“ иако за тако нешто "немају никакве правне основе".

Свијет 27.10.2015 | 18:11
Оптужбе САД и Русије за пропагандни рат

Тим поводом они преносе изјаву главне уреднице РТ Маргарите Симоњан којом је она реаговала на недавна писања западних медија да САД планирају да конфискују имовину руског телевизијског канала, пише „Спутњик“.

Према њеним речима, америчке власти називају РТ најважнијим елементом „Путинове пропагандне машинерије“, а како би се изборили са тим неопходно је конфисковати целокупну њену имовину не територији САД.

Недавно је у америчким медијима објављена вест о томе да САД планирају да конфискује имовину „Раша тудеј“ и то на основу одлуке Међународног суда правде у Хагу као и Европског суда за људска права, који су обавезали Русију да исплати бившим акционарима „Јукоса“ 52 милијарде долара.

„Најважнији елемент Путинове пропагандне машинерије“ — тако је члан савета директора „Мекејн“ института Дејвид Крејмер окарактерисао руску телевизију која окупља аудиторијум од преко 700 милиона људи у 100 земаља широм света. Он је у својој изјави у медијима позвао да се конфискује студијски комплекс РТ у Вашингтону, као и њен ланац у остатку САД и Европи.

Маргарита Симоњан је објаснила да је немогуће конфисковати зграду амбасаде и конзулата у Вашингтону, јер су под дипломатским имунитетом, самим тим — студио РТ представља добру мету.

Подсећања ради, 25. октобра у Вашингтону организован је протест групе „Стоп Руссиа Тодаy ТВ-цханнел“, са циљем да се у потпуности забрани рад, како је писало на њиховој фејсбук страници, „пропагандног телевизијског програма на територији САД“.

„Спутњик“ наводи да је тај догађај, иако је припрема за протест трајала прилично дуго, посетило свега шест људи.

Извор: Спутњик

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

27.10.2015 17:37

... Шта је са подводним кабловима за интернет? Гдје слобода говора и демократија? Ово је у најмању руку диктатура. Ускоро ће ККК доћи на власт. Њихов проблем је у томе што Путин увјек повлачи потезе прије њих, зато мо баш није сигурна судбина тих подводних каблова за интернет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

27.10.2015 20:07

Зна ли Обама коју су стету нанијели нама Глас Америке, Слободна Европа и сл. сиреци гнусне лази, прљаву пропаганду, па нико није поменуо да их укине. Изгледа да су Руси притисли Амере, а не могу да трпе, нису навикли. Поцела је мецка да игра пред њиховим вратима. Бас ми је драго, нека је виде како изгледа.

ОДГОВОРИТЕ