Optužbe SAD i Rusije za propagandni rat

Ruski državni medij "Sputnjik" piše kako vlast SAD pokušava na sve načine da uguši kanal „Raša tudej“ iako za tako nešto "nemaju nikakve pravne osnove".

Svijet 27.10.2015 | 18:11
Optužbe SAD i Rusije za propagandni rat

Tim povodom oni prenose izjavu glavne urednice RT Margarite Simonjan kojom je ona reagovala na nedavna pisanja zapadnih medija da SAD planiraju da konfiskuju imovinu ruskog televizijskog kanala, piše „Sputnjik“.

Prema njenim rečima, američke vlasti nazivaju RT najvažnijim elementom „Putinove propagandne mašinerije“, a kako bi se izborili sa tim neophodno je konfiskovati celokupnu njenu imovinu ne teritoriji SAD.

Nedavno je u američkim medijima objavljena vest o tome da SAD planiraju da konfiskuje imovinu „Raša tudej“ i to na osnovu odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu kao i Evropskog suda za ljudska prava, koji su obavezali Rusiju da isplati bivšim akcionarima „Jukosa“ 52 milijarde dolara.

„Najvažniji element Putinove propagandne mašinerije“ — tako je član saveta direktora „Mekejn“ instituta Dejvid Krejmer okarakterisao rusku televiziju koja okuplja auditorijum od preko 700 miliona ljudi u 100 zemalja širom sveta. On je u svojoj izjavi u medijima pozvao da se konfiskuje studijski kompleks RT u Vašingtonu, kao i njen lanac u ostatku SAD i Evropi.

Margarita Simonjan je objasnila da je nemoguće konfiskovati zgradu ambasade i konzulata u Vašingtonu, jer su pod diplomatskim imunitetom, samim tim — studio RT predstavlja dobru metu.

Podsećanja radi, 25. oktobra u Vašingtonu organizovan je protest grupe „Stop Russia Today TV-channel“, sa ciljem da se u potpunosti zabrani rad, kako je pisalo na njihovoj fejsbuk stranici, „propagandnog televizijskog programa na teritoriji SAD“.

„Sputnjik“ navodi da je taj događaj, iako je priprema za protest trajala prilično dugo, posetilo svega šest ljudi.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

27.10.2015 17:37

... Šta je sa podvodnim kablovima za internet? Gdje sloboda govora i demokratija? Ovo je u najmanju ruku diktatura. Uskoro će KKK doći na vlast. Njihov problem je u tome što Putin uvjek povlači poteze prije njih, zato mo baš nije sigurna sudbina tih podvodnih kablova za internet.

ODGOVORITE
Name

Brle

27.10.2015 20:07

Zna li Obama koju su stetu nanijeli nama Glas Amerike, Slobodna Evropa i sl. sireci gnusne lazi, prljavu propagandu, pa niko nije pomenuo da ih ukine. Izgleda da su Rusi pritisli Amere, a ne mogu da trpe, nisu navikli. Pocela je mecka da igra pred njihovim vratima. Bas mi je drago, neka je vide kako izgleda.

ODGOVORITE