Накривио се "Побједник"

Један од симбола Београда и Србије - чувени Мештровићев "Победник" почео је да се криви, јер је улегла земља испод основе дорског стуба на коме је споменик подигнут давне 1928. године. Да је позната бронзана фигура "нагог мушкарца" у опасности, сазнало се тек када су радници градског "Зеленила" подигли плоче којима су плато и основа стуба били поплочани.

Србија 27.10.2015 | 15:12
Накривио се "Побједник"

Како незванично сазнајемо, из "Зеленила" су већ ангажовали стручњаке како би се утврдило да ли је споменик заиста у опасности.

- Када смо уклонили плоче, видели смо да је земља улегла - каже радник "Зеленила Београд", предузећа које је задужено за започете радове. - Обавестили смо надлежне и они су одмах започели мерења. Још се, међутим, утврђује да ли се споменик нагнуо и колико. Ако јесте, мораће да се санира темељ, што ће значајно успорити радове на платоу, који би требало да буду готови до средине децембра. Сада смо све наткрили и заштитили, како се тло због кише и даље не би улегало.

На овом делу тврђаве земља је дубока три до четири метра, па је време очигледно учинило своје. Уједно, плато је раније насипан шљунком, па су киша и лед стварали додатне пукотине у тлу, ситнили шљунак и ширили удубљења. Последње ојачање темеља на споменику рађено је 1996. године. Тада је након мерења, како су нам потврдили из Завода за заштиту споменика културе града Београда, утврђено да је почео да се криви.

На стање у коме се плато налази жалили су се многобројни грађани и туристи. Првобитни план санације је требало да обухвати радове на укупно 1.300 квадратних метара са уређењем кишне канализације и новим сливницима. Али, док се дефинитивно не утврди у каквом је стању "Победник", сви радови око њега су одложени. Радници сада само набацују туцаник на целој ширини платоа и чекају дозволу да почну постављање плоча.

ЧУДНА СУДБИНА БРОНЗАНОГ ЧОВЕКА

"Победник" је подигнут на Горњем граду Београдске тврђаве поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта. Приказан је као наг мушкарац наглашене мускулатуре, који у једној руци држи мач окренут надоле, као симбол ратника спремног да брани отаџбину. На левом длану држи сокола, симбол неспутаности и слободе. Он је првобитно замишљен као део фонтане на Теразијама, али се јавност престонице побунила, превасходно даме које су сматрале да је недолично да фигура нагог мушкарца буде у центру града. Зато је измештен на Калемегдан.

ЧАРШИЈСКЕ ПРИЧЕ

Друштвене мреже замениле су кафану, па се на њима одавно воде полемике око тога да ли је "Победник" мало накривљен или не. Тако у коментарима поједини тврде да заиста изгледа да је крив, док други тврде да поплочавање и није био првобитни план, већ да је потребно ојачавање темеља шиповима, док је стављање квалитетнијих и дуготрајнијих плоча само финална завршница.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јој

27.10.2015 15:31

Од кад се код мене накривио,па никог не обавјеставам.Зена прва сазнала.

ОДГОВОРИТЕ