Nakrivio se "Pobjednik"

Jedan od simbola Beograda i Srbije - čuveni Meštrovićev "Pobednik" počeo je da se krivi, jer je ulegla zemlja ispod osnove dorskog stuba na kome je spomenik podignut davne 1928. godine. Da je poznata bronzana figura "nagog muškarca" u opasnosti, saznalo se tek kada su radnici gradskog "Zelenila" podigli ploče kojima su plato i osnova stuba bili popločani.

Srbija 27.10.2015 | 15:12
Nakrivio se "Pobjednik"

Kako nezvanično saznajemo, iz "Zelenila" su već angažovali stručnjake kako bi se utvrdilo da li je spomenik zaista u opasnosti.

- Kada smo uklonili ploče, videli smo da je zemlja ulegla - kaže radnik "Zelenila Beograd", preduzeća koje je zaduženo za započete radove. - Obavestili smo nadležne i oni su odmah započeli merenja. Još se, međutim, utvrđuje da li se spomenik nagnuo i koliko. Ako jeste, moraće da se sanira temelj, što će značajno usporiti radove na platou, koji bi trebalo da budu gotovi do sredine decembra. Sada smo sve natkrili i zaštitili, kako se tlo zbog kiše i dalje ne bi ulegalo.

Na ovom delu tvrđave zemlja je duboka tri do četiri metra, pa je vreme očigledno učinilo svoje. Ujedno, plato je ranije nasipan šljunkom, pa su kiša i led stvarali dodatne pukotine u tlu, sitnili šljunak i širili udubljenja. Poslednje ojačanje temelja na spomeniku rađeno je 1996. godine. Tada je nakon merenja, kako su nam potvrdili iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, utvrđeno da je počeo da se krivi.

Na stanje u kome se plato nalazi žalili su se mnogobrojni građani i turisti. Prvobitni plan sanacije je trebalo da obuhvati radove na ukupno 1.300 kvadratnih metara sa uređenjem kišne kanalizacije i novim slivnicima. Ali, dok se definitivno ne utvrdi u kakvom je stanju "Pobednik", svi radovi oko njega su odloženi. Radnici sada samo nabacuju tucanik na celoj širini platoa i čekaju dozvolu da počnu postavljanje ploča.

ČUDNA SUDBINA BRONZANOG ČOVEKA

"Pobednik" je podignut na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Prikazan je kao nag muškarac naglašene muskulature, koji u jednoj ruci drži mač okrenut nadole, kao simbol ratnika spremnog da brani otadžbinu. Na levom dlanu drži sokola, simbol nesputanosti i slobode. On je prvobitno zamišljen kao deo fontane na Terazijama, ali se javnost prestonice pobunila, prevashodno dame koje su smatrale da je nedolično da figura nagog muškarca bude u centru grada. Zato je izmešten na Kalemegdan.

ČARŠIJSKE PRIČE

Društvene mreže zamenile su kafanu, pa se na njima odavno vode polemike oko toga da li je "Pobednik" malo nakrivljen ili ne. Tako u komentarima pojedini tvrde da zaista izgleda da je kriv, dok drugi tvrde da popločavanje i nije bio prvobitni plan, već da je potrebno ojačavanje temelja šipovima, dok je stavljanje kvalitetnijih i dugotrajnijih ploča samo finalna završnica.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

joj

27.10.2015 16:31

Od kad se kod mene nakrivio,pa nikog ne obavjestavam.Zena prva saznala.

ODGOVORITE