Ацо Петровић: За АБА лигу, ма шта да нуди!

Челник Цибоне сматра да је за клубове са простора бивше СФРЈ регионално такмичење најбољи избор.

Кошарка 28.10.2015 | 19:00
Ацо Петровић: За АБА лигу, ма шта да нуди!

АБА лига је претрпела реорганизацију на свим нивоима током лета, уочи старта 15. сезоне. Нова АБА лига ј.т.д налази се 100 одсто у власништву клубова и ове сезоне броји 14 чланова из шест република бивше СФРЈ (Србије, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македоније).

И ове сезоне, као и претходне, играће се плеј-оф, а финалисти стичу право наступа у Евролиги.

Због чињенице да би Евролига могла да смањи број учесника, постоји реална опасност да АБА лига изгуби директан пласман у најелитније европско такмичење.

Александар Петровић, извршни потпредседник Цибоне, каже да је тешко бавити се проценама.

"То су за сада само спекулације, почев од оне ко ће организовати убудуће елитно европско клупско такмичење, да ли ће бити ФИБА 'зачина', па је због тога тешко било шта процењивати", изјавио је за Спорт" Петровић.

Без обзира на то, популарни Аца Трица сматра да је АБА лига једина будућност за клубове са простора бивше Југославије.

"Чак и ако се оствари тај сценарио да нема директног учешћа у Евролиги, не видим разлог да се одустане од ове лиге. Јер затварање у националне лиге ће бити лошија варијанта, пре свега због нивоа квалитета лига у државама које су некада чиниле Југославију. Не видим нужну повезаност између директног пласмана и егзистирања АБА лиге, па би зато требало сачекати".

Петровић напомиње да АБА треба што пре да почне да ради за своје интересе.

"Евролига са 16 клубова је неминовност о којој се поодавно прича, а АБА лига би могла да покуша да лобира и избори 'нешто'. Рецимо, барем једно директно место за шампиона у Евролиги. Била би то легитимна награда за некадашњу Јадранску лигу".

Он сматра да ни играње квалификационог турнира не би био "мали залогај".

"И то не би било неприхватљиво, јер би на тај начин увек један клуб из региона имао шансу да се нађе у евролигашком такмичењу", додао је Александар Петровић, чија је Цибона редовни учесник регионалноог такмичења од његовог формирања, 2002. године.

Коментари / 0

Оставите коментар