Aco Petrović: Za ABA ligu, ma šta da nudi!

Čelnik Cibone smatra da je za klubove sa prostora bivše SFRJ regionalno takmičenje najbolji izbor.

Košarka 28.10.2015 | 19:00
Aco Petrović: Za ABA ligu, ma šta da nudi!

ABA liga je pretrpela reorganizaciju na svim nivoima tokom leta, uoči starta 15. sezone. Nova ABA liga j.t.d nalazi se 100 odsto u vlasništvu klubova i ove sezone broji 14 članova iz šest republika bivše SFRJ (Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije).

I ove sezone, kao i prethodne, igraće se plej-of, a finalisti stiču pravo nastupa u Evroligi.

Zbog činjenice da bi Evroliga mogla da smanji broj učesnika, postoji realna opasnost da ABA liga izgubi direktan plasman u najelitnije evropsko takmičenje.

Aleksandar Petrović, izvršni potpredsednik Cibone, kaže da je teško baviti se procenama.

"To su za sada samo spekulacije, počev od one ko će organizovati ubuduće elitno evropsko klupsko takmičenje, da li će biti FIBA 'začina', pa je zbog toga teško bilo šta procenjivati", izjavio je za Sport" Petrović.

Bez obzira na to, popularni Aca Trica smatra da je ABA liga jedina budućnost za klubove sa prostora bivše Jugoslavije.

"Čak i ako se ostvari taj scenario da nema direktnog učešća u Evroligi, ne vidim razlog da se odustane od ove lige. Jer zatvaranje u nacionalne lige će biti lošija varijanta, pre svega zbog nivoa kvaliteta liga u državama koje su nekada činile Jugoslaviju. Ne vidim nužnu povezanost između direktnog plasmana i egzistiranja ABA lige, pa bi zato trebalo sačekati".

Petrović napominje da ABA treba što pre da počne da radi za svoje interese.

"Evroliga sa 16 klubova je neminovnost o kojoj se poodavno priča, a ABA liga bi mogla da pokuša da lobira i izbori 'nešto'. Recimo, barem jedno direktno mesto za šampiona u Evroligi. Bila bi to legitimna nagrada za nekadašnju Jadransku ligu".

On smatra da ni igranje kvalifikacionog turnira ne bi bio "mali zalogaj".

"I to ne bi bilo neprihvatljivo, jer bi na taj način uvek jedan klub iz regiona imao šansu da se nađe u evroligaškom takmičenju", dodao je Aleksandar Petrović, čija je Cibona redovni učesnik regionalnoog takmičenja od njegovog formiranja, 2002. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar