Ко су полицајац, социолог и фризер, који су судили Месију и Роналду?!

Судије су веома битан сегмент фудбалске игре, а немало пута и у центру пажње. Мање је познато да скоро сви елитни арбитри поред дељења правде на зеленим теренима имају и другу професију, а за оба посла добијају велики новац.

Фудбал 30.10.2015 | 10:00
Ко су полицајац, социолог и фризер, који су судили Месију и Роналду?!

Један од шпанских судија Алберто Ундијано Маљенко може да пристојно живи и са платом арбитра. Он за просечан меч Примере заради до 6.000 евра. Његови помоћници добијају три пута мање, а ради поређења, најбољи португалски судија Олегарио Бенкуеренса за утакмицу у националној лиги добије "само" 1.188 евра.

Маљенко је, поред суђења, посвећен и својој другој професији. Он је социолог и то му је у суштини прва, основна делатност. Шпанац је 2010. године судио меч Србије и Немачке где су "орлови" славили са 1:0.

Легендарни пензионисани енглески арбитар Хауард Веб знао је да заради и до 150.000 евра по сезони, а у међувремену, дао је отказ као полицајац и постао професионални судија.

Такође, најбољи холандски судија Бјорн Кујперс , који је делио правду у финалу Лиге шампиона 2014. године, има посао са стране. Холанђанин је власник три супермаркета и држи фризерски салон у Олдензалу.

Интересантно је да је Италијана Никола Рицоли, који је судио 2013. финале Лиге шампиона, уствари архитекта, те да је радио на многим битним пројектима у својој земљи.

Једноставно, судије су обезбеђење и након завршетка каријере на стадионима, па је познати португалски судија Педро Проенса, након што се пензионисао, наставио да ради у Лисабону као финансијски саветник, што му је и раније била професија.

Суспендовани председник ФИФА Сеп Блатер обећао је да ће покушати на сваком следећем Светском првенству да ангажује што више професионалних судија, оних којима је то једина професија.

Такво мишљење је наступило након што је од 30 судија који су делили правду на Светском првенству у Јужној Африци само Јуићи Нишимура и, тада пензионисани полицајац, Хауард Веб били надлежни за спровеђење правила игре.

Коментари / 0

Оставите коментар