Ko su policajac, sociolog i frizer, koji su sudili Mesiju i Ronaldu?!

Sudije su veoma bitan segment fudbalske igre, a nemalo puta i u centru pažnje. Manje je poznato da skoro svi elitni arbitri pored deljenja pravde na zelenim terenima imaju i drugu profesiju, a za oba posla dobijaju veliki novac.

Fudbal 30.10.2015 | 10:00
Ko su policajac, sociolog i frizer, koji su sudili Mesiju i Ronaldu?!

Jedan od španskih sudija Alberto Undijano Maljenko može da pristojno živi i sa platom arbitra. On za prosečan meč Primere zaradi do 6.000 evra. Njegovi pomoćnici dobijaju tri puta manje, a radi poređenja, najbolji portugalski sudija Olegario Benkuerensa za utakmicu u nacionalnoj ligi dobije "samo" 1.188 evra.

Maljenko je, pored suđenja, posvećen i svojoj drugoj profesiji. On je sociolog i to mu je u suštini prva, osnovna delatnost. Španac je 2010. godine sudio meč Srbije i Nemačke gde su "orlovi" slavili sa 1:0.

Legendarni penzionisani engleski arbitar Hauard Veb znao je da zaradi i do 150.000 evra po sezoni, a u međuvremenu, dao je otkaz kao policajac i postao profesionalni sudija.

Takođe, najbolji holandski sudija Bjorn Kujpers , koji je delio pravdu u finalu Lige šampiona 2014. godine, ima posao sa strane. Holanđanin je vlasnik tri supermarketa i drži frizerski salon u Oldenzalu.

Interesantno je da je Italijana Nikola Ricoli, koji je sudio 2013. finale Lige šampiona, ustvari arhitekta, te da je radio na mnogim bitnim projektima u svojoj zemlji.

Jednostavno, sudije su obezbeđenje i nakon završetka karijere na stadionima, pa je poznati portugalski sudija Pedro Proensa, nakon što se penzionisao, nastavio da radi u Lisabonu kao finansijski savetnik, što mu je i ranije bila profesija.

Suspendovani predsednik FIFA Sep Blater obećao je da će pokušati na svakom sledećem Svetskom prvenstvu da angažuje što više profesionalnih sudija, onih kojima je to jedina profesija.

Takvo mišljenje je nastupilo nakon što je od 30 sudija koji su delili pravdu na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi samo Juići Nišimura i, tada penzionisani policajac, Hauard Veb bili nadležni za sproveđenje pravila igre.

Komentari / 0

Ostavite komentar