Видео анализа: Заборављена умјетност...

Минијатура Стефана Бабовића као повод... Њему и свима који волимо фудбал...

Фудбал 28.10.2015 | 17:20
Видео анализа: Заборављена умјетност...

Партизан не може да се састави. Чак и ако то повремено уради опет пукне. Располути се. Изнервира и људе који троше време и новац гледајући га, тањи живце вернима и удаљава од себе оне који би да га први пут виде изблиза. Тако месецима.

А онда се десио - Стефан Бабовић.

Нити ће се због заменика капитена драстично поправити положај црно-белих на табели, нити ће још један гол и још једна асистенција да смекшају однос незадовољних навијача према њему, али ће дати повода фудбалским занесењацима из Хумске 1 да верују како би опет могло да се деси ОНО из Лучана. Бљесак с почетка другог полувремена утакмице против Младости, на стадиону на коме рефелктори једва светле и игра се малтене по мраку (нема ту оправдања за трагично примљени гол из слободног ударца), деловала је као повратак у прошлост. У доба кад су фудбал играли уметници, а не снагатори и тркачи које данас тренери, не само у нас, хвале. Заборављајући да је циљ дати гол, а не „играти у дубину“ или ко зна какве друге накарадне измишљотине.

Бабовићев потез је у рангу оних које смо, хвала им на томе, већ гледали с почетка сезоне. И питали се какав би нам фудбал био ако би се маказице Огњена Ожеговића, лоб Уга Вијеире или бомбе Лукаса Пјасентина и Марка Грујића неким чудом технике телепортовале на терене Бундеслиге. Најмањи заједнички именилац овим, и не само овим (укуцајте на Јутјубу имена Филипа Кнежевића, Марка Доцића, Луке Мердовића...), головима је храброст каква и нама често недостаје док потцењујемо себе констатацијама да смо фудбалска провинција. Да баш ништа не ваља.

Јер, не може баш свако да уради ОНО. Ни да осмисли акробацију попут нападача Војводине и Црвене звезде, ни да се осмели на катапулт као штопер Чукаричког и задњи везни београдских црвено-белих. Или да шмекерски, као некад Саша Илић, зањише малу мрежу из позиције са које је други не би ни видели. Камоли покушали. Управо због тога минијатира Стефана Бабовића највећи је добитак за Партизан у мечу у коме није добио још два бода. Сазнање да има играча спремног на виц, а да он уопште помисли да оданде може да поентира, у времену између два трептаја ока стисне петљу и пребаци комплетну одбрану, можда помогне Партизану у већ изгубљеној сезони, заменику капитена на самопоуздању, а Гробарима - или бар делу - да сагледају шта све тај момак може.