Разочарани Западом, враћају се кући

Да би дошао до Њемачке, обећане земље, ходао је пуних осам сати преко Турске, да би онда старим бродићем кренуо пут југоисточне Европе.

Свијет 27.10.2015 | 07:07
Разочарани Западом, враћају се кући

Међутим, данас Мохамед Азиз Кадир је један од ирачких Курда који нису нашли срећу у Европи, гдје су на сваком кораку осјећали да нису добродошли. Нити их је Европа дочекала раширених руку, нити су се они могли навикнути на начин живота који их је чекао. То једноставно није било оно што су им други обећавали:

"Када сам коначно дошао до избјегличког кампа у близини Берлина, био сам шокиран разликом у односу на оно што сам очекивао", присјећа се Кадир и додаје:

"Сви су нас гледали као грађане другог реда, нису нас поштовали. Када бих и отишао до центра града, сви су нас третирали као избјеглице и показивали на нас", каже Кадир.

Он је само један од све већег броја курдских избјеглица које су одлучиле да се врате у своју домовину, без обзира што на хиљаде Сиријаца, Ирачана и Авганистанаца ризикују живот да дођу до западне Европе.

Само је из курдске заједнице чак 25.000 људи отишло пут Европе. Ипак, многи су схватили да је то, ипак, била грешка.

Иако је Њемачка главна дестинација за оне који долазе у Европу, прошле седмице је организован лет за 50 курдских Ирачана, који су се вратили у град Ербил, гдје су живјели и прије одласка у Европу.

Кадир каже да је провео два и по мјесеца у избјегличком кампу и да се свега нагледао. Имао је сан да ће у западној Европи отворити пицерију, зарадити доста новца, који би слао у Ербил, својим рођацима.

Признаје да је прошао прави пакао да би дошао до Европе...

"У малом, кријумчарском броду буквално смо клечали до обала Грчке, нисмо могли да се помјеримо и није било ваздуха. Осјећао сам се као стока. Људи су вршили нужду на бродићу. Било је ужасно", присјећа се он.

Међутим, дошавши у њемачки камп схватио је да ни ту услови нису ништа бољи. Храна је била ограничена на два оброка дневно, а увече би се уводила забрана кретања, нешто слично полицијском часу.

"Схватио сам да је у Ираку далеко боље него ту, гледајући услове у кампу. Једноставно, било је сасвим логично да се вратим у Ербил", каже он.

И док Кадир има кућу гдје ће се вратити, друге избјеглице попут Навафа Алиаса у Ираку немају ништа осим шатора у избјегличком кампу. Ипак, чак ни то га није спријечило да окрене леђа свом европском сну.

Алиас каже да је и у Ираку био смјештен у избјегличком кампу, након што је ИСИЛ заузео његово село. Како су сви кренули пут Европе, и он је одлучио да своју срећу окуша на Западу.

Кријумчару је платио 20.000 долара да превезе њега и десетогодишњег сина у Њемачку. Након неколико седмица коначно су успјели да дођу до источне Њемачке, гдје су добили смјештај у собици коју су дијелили са још два азиланта:

"Њемачка влада нам је дала 540 евра за мене и сина, али то једноставно није било довољно. Син је био уплашен и тужан јер је у Ираку оставио пријатеље. На крају сам одлучио да се, ипак, вратимо кући, па макар у онај шатор у избјегличком кампу. Било је заиста дивно како су ме моји из села дочекали. Свима је било драго што нас виде. Сједили смо до дуго у ноћ, пили и препричавали све што ми се десило на путу ка Европи, Ипак, неке ствари немају цијену", каже он.

(Даилy Телеграпх)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Просао то давно

27.10.2015 06:14

Сви то морају схватити, само ако се помјерис ,морас се неким безвриједним фацама доказивати цијели зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

27.10.2015 06:52

Ста је он оцекивао ? Одмах стан ауто пара и неки посо у бирову? Грдне ране моје а лудог свјета ЕУ запад је робство увјек било прва генерација који су досли 60-70 година могли су то и нихова дјеца који су одрастли у том систему!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

27.10.2015 07:29

Дао је 20 000 $ да га превезу ... Одакле му ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

аа

27.10.2015 07:43

Продао краву...

Name

коментар

27.10.2015 09:50

Добио је 10.000 € за тросак од америцких масона као и сви остали који су се запутили у Европу. Те паре се преко посредника који их воде у групама (водје пута) поново врацају налогодавцима за за троскове пута нових емиграната. Јос једна масонска манипулација као русење кула близанаца 2001. и хипотекарна криза 2008.

Name

xxцвц

28.10.2015 11:53

Ирак је то цовеце. Некада се у Ираку, Либији, Сирији могло и 5 пута више зарадити него у Њемачкој. Имао сам рођака који је у Либији зарађивао пре првог бомбардовања око 20.000 долара мјесечно. Средња стручна спрема.

Name

Француз

27.10.2015 10:16

Хтео у Њемацкој да отвори пиззерију а и уз то и да саље паре фамелији у село :) овај је измисљо неку плату на баустели у Њемацкој од 10 000 еура мјесецно да би то све постиго .. Превисе је вјерово у бајку од 1001 ноци и Аладина ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новац

27.10.2015 11:36

То купи цитава породица. Људи из пристојности су прекинули употребу: номадска племена, курдска племена итд. Сви дадну с надом да це им он помоци. Запад је описан као рај цим надјес какву бабу. Нису ни бабе сто су биле. Нема висе нити пара нити запосљавања на такав нацин. Који други је он овакав имао у глави?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бог

27.10.2015 15:38

Чак ни не волим курде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зито

27.10.2015 18:36

Егоистични , безосјећајни и прорачунати Запад не одговара овим људима . Поштени , емоционални и поносни људи ће се сви вратити кући , остаће само шљам који ће се моћи носити са домаћинима јер ће , једноставно бити гори од њих !

ОДГОВОРИТЕ