Берић: Ове сезоне, Партизанов циљ је да преживи!

На дан када је клуб из Хумске објавио детаљан пресек финансијског стања, потпредседник црно-белих говорио је о плановима за наредни период, новом плејмејкеру, УППР-у, односу према државном руководству....

Кошарка 28.10.2015 | 09:00
Берић: Ове сезоне, Партизанов циљ је да преживи!

У понедељак поподне, КК Партизан званично је саопштио: На дан доласка новог руководства, 8. септембра, клуб је дуговао шест и по милиона евра.

Исте вечери, гостујући на СОС каналу, потпредседник клуба Мића Берић говорио је о стању у најтрофејнијем српском клубу.

На конкретно питање: "Како регулисати толики дуг?", одговорио је истицањем краткорочног циља.

"Прва и примарна опција нам је финансијска консолидација, да клуб у првој сезони једноставно преживи. Да подмиримо све обавезе текуће сезоне, да подмиримо стара дуговања која будемо у могућности да подмиримо, што смо већ и почели. То су циљеви".

Буџет црно-белих за ову сезону још није склопљен. Склопљена је тренутна, груба процена колико ће бити потребно новца да Партизан "изгура" такмичарску годину 2015/16.

"Буџет за тренутно функционисање је у овој сезони око милион и по, који још није обезбеђен. Треба имати у виду да Партизан и даље има само једног генералног спонзора, а то је НИС, којем и овом приликом дугујем велику захвалност. Без компаније НИС могли бисмо да ставимо катанац".

Према Берићевим речима, Партизан у овом веку сигурно никад није издвајао мање новца за плате играча.

"Никад мањи буџет није био. Не могу сад тачно да кажем колики је, не знам тачно, јер у то сад улазе и нови играчи. Најмањи играчки буџет од санкција, то је дефинитивно. И то најмањи убедљиво. Долазак новог Американца сигурно би 'пробушио' буџет, али потрудићемо се да обезбедимо тај новац".

О новом плејмејкеру...

"Од првог дана се прате потенцијални играчи на позицијама 'један' и на позицијама 'четири-пет'. Џонс је био наша жеља дуже од месец дана. Чекаћемо и 'ласт цут' у НБА, пред почетак сезоне, наш стручни штаб на челу са Пером Божићем прати све могуће потенцијалне играче који долазе у обзир, а треба имати у виду да за јако мало своту новца морамо да доведемо право појачање, што није нимало лако. Није ствар у томе да само доведемо играча".

Да ли ће Пековић ту "рупу" у буџету покрити из свог џепа?

"Никола Пековић је већ помогао кад је требало, у најважнијем тренутку. Није Никола 'купио' клуб, да искешира пет милиона и да спаси клуб. На све начине покушавамо да створимо буџет, који је отприлике око милион и по, плус минус. На нама је да обезбедимо тај новац".

У осврту на јавно представљену цифру клупског дуга, Берић није хтео да говори о настанку толиког минуса. Инсистирао је на томе да сви у Хумској гледају само унапред.

"Нема једног кривца за такво стање. Из године у годину се дуг нагомилавао и дошло је до тренутка када је дошло до тачке пуцања, до тренутка када је Партизан једноставно био у ситуацији да не почне сезону. Шире је питање ко је крив", застао је потпредседник Партизана, па додао:

"Желимо да гледамо унапред, да будемо оптимисти и да идемо корак по корак, да покушавамо да тај дуг смањимо, а не да га увећамо. То је разлог што ове сезоне не можемо да доводимо велика и скупа појачања и да се кријемо иза њих. Можемо да доведемо само онолико играча колико можемо да платимо. Да тако вратимо поверење које је Партизан изгубио".

О УППР-У, ОДНОСУ ПРЕМА ВЛАСТИ И СПОНЗОРИМА...

Берић је истакао да актуелно руководство није дошло у Партизан да би "спашавало клуб од некога", без жеље да одговори на питање о поређењу са функционисањем ФК Црвена звезда и његовом пословању упркос огромном минусу.

"Ни од кога ми не спашавамо клуб и само се њим бавимо. Овде смо да Партизан не би отишао у банкрот".

Да ли ће КК Партизан ући у УППР (Унапред припремљени план реорганизације), попут КК Црвена звезда?

"Не, о томе не размишљамо. То је достојанство које је Партизан имао и имаће", подвукао је Берић.

Одговарајући на питања, потпредседник црно-белих коментарисао је и трачеве да је државно руководство "инсталирало" или "погурало" актуелни врх КК Партизан.

"Ма, то је смешно. Да ли ће неко помислити да Николи Пековићу или мени треба нека политичка помоћ? Ми смо апсолутно спортски настројени. Спортисти смо, бивши играчи и велики партизановци. Да је тако као што се прича, вероватно бисмо сада на дресовима имали бар још два-три спонзора".

Према његовим речима, клуб се активно труди да поврати изгубљене спонзоре, да пронађе нове, али и да стекне још спонзорстава државних фирми.

"Направили смо безброј састанака, да повратимо све спонзоре који су некад били уз клуб, а и да доведемо нове. Од првог дана до данас водимо целодневне састанке, низ разговора... Постоје обећања, а иако се од обећања не живи, ја сам оптимиста. Могу да кажем да сигурно без помоћи државе Партизан не може да преживи и без спонзорства још неке државне фирме. Ако Партизан не успе да поврати спонзоре, биће у већем проблему него што је сад. Наравно, сад радимо на свим осталим пољима и покушавамо да оживимо маркетинг, да направимо извор прихода ван спонзорстава".

Подвлачећи црту, Берић је поручио да верује у боље дане за КК Партизан. Упитан када ће они доћи, одложио је разговор за крај ове сезоне и прављење новог пресека по истеку такмичарске године консолидације.

Коментари / 0

Оставите коментар