Berić: Ove sezone, Partizanov cilj je da preživi!

Na dan kada je klub iz Humske objavio detaljan presek finansijskog stanja, potpredsednik crno-belih govorio je o planovima za naredni period, novom plejmejkeru, UPPR-u, odnosu prema državnom rukovodstvu....

Košarka 28.10.2015 | 09:00
Berić: Ove sezone, Partizanov cilj je da preživi!

U ponedeljak popodne, KK Partizan zvanično je saopštio: Na dan dolaska novog rukovodstva, 8. septembra, klub je dugovao šest i po miliona evra.

Iste večeri, gostujući na SOS kanalu, potpredsednik kluba Mića Berić govorio je o stanju u najtrofejnijem srpskom klubu.

Na konkretno pitanje: "Kako regulisati toliki dug?", odgovorio je isticanjem kratkoročnog cilja.

"Prva i primarna opcija nam je finansijska konsolidacija, da klub u prvoj sezoni jednostavno preživi. Da podmirimo sve obaveze tekuće sezone, da podmirimo stara dugovanja koja budemo u mogućnosti da podmirimo, što smo već i počeli. To su ciljevi".

Budžet crno-belih za ovu sezonu još nije sklopljen. Sklopljena je trenutna, gruba procena koliko će biti potrebno novca da Partizan "izgura" takmičarsku godinu 2015/16.

"Budžet za trenutno funkcionisanje je u ovoj sezoni oko milion i po, koji još nije obezbeđen. Treba imati u vidu da Partizan i dalje ima samo jednog generalnog sponzora, a to je NIS, kojem i ovom prilikom dugujem veliku zahvalnost. Bez kompanije NIS mogli bismo da stavimo katanac".

Prema Berićevim rečima, Partizan u ovom veku sigurno nikad nije izdvajao manje novca za plate igrača.

"Nikad manji budžet nije bio. Ne mogu sad tačno da kažem koliki je, ne znam tačno, jer u to sad ulaze i novi igrači. Najmanji igrački budžet od sankcija, to je definitivno. I to najmanji ubedljivo. Dolazak novog Amerikanca sigurno bi 'probušio' budžet, ali potrudićemo se da obezbedimo taj novac".

O novom plejmejkeru...

"Od prvog dana se prate potencijalni igrači na pozicijama 'jedan' i na pozicijama 'četiri-pet'. Džons je bio naša želja duže od mesec dana. Čekaćemo i 'last cut' u NBA, pred početak sezone, naš stručni štab na čelu sa Perom Božićem prati sve moguće potencijalne igrače koji dolaze u obzir, a treba imati u vidu da za jako malo svotu novca moramo da dovedemo pravo pojačanje, što nije nimalo lako. Nije stvar u tome da samo dovedemo igrača".

Da li će Peković tu "rupu" u budžetu pokriti iz svog džepa?

"Nikola Peković je već pomogao kad je trebalo, u najvažnijem trenutku. Nije Nikola 'kupio' klub, da iskešira pet miliona i da spasi klub. Na sve načine pokušavamo da stvorimo budžet, koji je otprilike oko milion i po, plus minus. Na nama je da obezbedimo taj novac".

U osvrtu na javno predstavljenu cifru klupskog duga, Berić nije hteo da govori o nastanku tolikog minusa. Insistirao je na tome da svi u Humskoj gledaju samo unapred.

"Nema jednog krivca za takvo stanje. Iz godine u godinu se dug nagomilavao i došlo je do trenutka kada je došlo do tačke pucanja, do trenutka kada je Partizan jednostavno bio u situaciji da ne počne sezonu. Šire je pitanje ko je kriv", zastao je potpredsednik Partizana, pa dodao:

"Želimo da gledamo unapred, da budemo optimisti i da idemo korak po korak, da pokušavamo da taj dug smanjimo, a ne da ga uvećamo. To je razlog što ove sezone ne možemo da dovodimo velika i skupa pojačanja i da se krijemo iza njih. Možemo da dovedemo samo onoliko igrača koliko možemo da platimo. Da tako vratimo poverenje koje je Partizan izgubio".

O UPPR-U, ODNOSU PREMA VLASTI I SPONZORIMA...

Berić je istakao da aktuelno rukovodstvo nije došlo u Partizan da bi "spašavalo klub od nekoga", bez želje da odgovori na pitanje o poređenju sa funkcionisanjem FK Crvena zvezda i njegovom poslovanju uprkos ogromnom minusu.

"Ni od koga mi ne spašavamo klub i samo se njim bavimo. Ovde smo da Partizan ne bi otišao u bankrot".

Da li će KK Partizan ući u UPPR (Unapred pripremljeni plan reorganizacije), poput KK Crvena zvezda?

"Ne, o tome ne razmišljamo. To je dostojanstvo koje je Partizan imao i imaće", podvukao je Berić.

Odgovarajući na pitanja, potpredsednik crno-belih komentarisao je i tračeve da je državno rukovodstvo "instaliralo" ili "poguralo" aktuelni vrh KK Partizan.

"Ma, to je smešno. Da li će neko pomisliti da Nikoli Pekoviću ili meni treba neka politička pomoć? Mi smo apsolutno sportski nastrojeni. Sportisti smo, bivši igrači i veliki partizanovci. Da je tako kao što se priča, verovatno bismo sada na dresovima imali bar još dva-tri sponzora".

Prema njegovim rečima, klub se aktivno trudi da povrati izgubljene sponzore, da pronađe nove, ali i da stekne još sponzorstava državnih firmi.

"Napravili smo bezbroj sastanaka, da povratimo sve sponzore koji su nekad bili uz klub, a i da dovedemo nove. Od prvog dana do danas vodimo celodnevne sastanke, niz razgovora... Postoje obećanja, a iako se od obećanja ne živi, ja sam optimista. Mogu da kažem da sigurno bez pomoći države Partizan ne može da preživi i bez sponzorstva još neke državne firme. Ako Partizan ne uspe da povrati sponzore, biće u većem problemu nego što je sad. Naravno, sad radimo na svim ostalim poljima i pokušavamo da oživimo marketing, da napravimo izvor prihoda van sponzorstava".

Podvlačeći crtu, Berić je poručio da veruje u bolje dane za KK Partizan. Upitan kada će oni doći, odložio je razgovor za kraj ove sezone i pravljenje novog preseka po isteku takmičarske godine konsolidacije.

Komentari / 0

Ostavite komentar