Анализа: Роман ставља Мурињу омчу око врата!

Експресни излаз из кризе или Гвардиола! Руском олигарху стрпљење је све тање за Посебног и његове испаде, тренер Бајерна виђен као идеално решење.

Фудбал 28.10.2015 | 11:20
Анализа: Роман ставља Мурињу омчу око врата!

Нађи експресни излаз из кризе или оде глава!

После још једног пораза у сезони која је тек на почетку, а већ је испуњена бројним минусима, Жозе Мурињо довео је своју менаџерску каријеру на Стамфорд Бриџу на ивицу провалије. Челси у такмичарској години која траје тек два месеца не личи ни на бледу сенку тима који је суверено доминирао острвским фудбалом, борба за титулу сада је у домену научне фантастике, а како време пролази све је даље и место у Европи. Озбиљна криза дрма Плавце, најозбиљнија откад је руски нафтни магнат Роман Абрамович постао власник клуба пре нешто више од 12 година.

Танког фитиља, какав је од самог старта, до сада је „промешао“ десет тренерских имена, а Мурињов други мандат могао би да буде завршен врло брзо. Посебни је стављен пред стрељачки вод и сада има две опције - да Челси извуче из провалије како зна и уме, иначе ће „летети глава“. А како ствари тренутно стоје, Роман неће имати још много стрпљења за Мурињове испаде, који у појединим моментима делују као напади параноје.

Руски милијардер већ има спремног кеца из рукава - Пепа Гвардиолу. Један од најбољих тренера у историји Барселоне и садашњи тренер минхенског Бајерна је Абрамовичев „влажни сан“ већ годинама уназад, практично још из времена док је Пеп са Барсом харао Европом. Постојала су до сада већ два неуспела покушаја да највећег Мурињовог противника доведе на Бриџ, а сада када се Челси налази у највећој клупској кризи у 21. веку, као светлост на крају тунела назире се управо Гвардиола.

Британски медији су Шпанца већ селили на Острво током ове године, у тренуцима када је Манчестер Сити био у „каналу“, а управо је Гвардиола био виђен као једино право решење за Мануела Пелегринија. Ипак, Грађани су успели да се искобељају из канџи врло лоших игара, а Гвардиола се задржао на месту тренера баварске машинерије.

Међутим, крај љубави се назире. Пепу уговор са Бајерном истиче наредног лета, а како преговори две стране још нису почели, селидба у Западни Лондон делује као врло извесна. А Роман има материјал (читај: новац) којим би Гвардиолу намамио на клупу Челсија.

Ипак, Челси ће прво морати добро да наплати нови Мурињов одлазак, у случају да се ситуација експресно не промени (а не делује да хоће). На крају првог мандата Посебни је добио одштету од скоро 22.000.000 евра, а сада би та цифра могла да достигне суму од невероватних 42.000.000 евра.

Ипак, угледни острвски лист Телеграф, који је први и објавио могућност да Гвардиола преузме Челси, истиче да је Абрамович научио лекцију после прве сарадње са Мурињом, те да се овог пута осигурао бројним клаузулама, али јавности није познато о каквим се додацима у уговору заправо ради.

Португалски стручњак није у завидној ситуацији. Чак и поред изјава да неће добити отказ у случају да клуб сезону заврши на средини табеле, јасно је да Роман неће толерисати такав испад, без обзира што је Мурињу недавно продужио уговор на још четири године. Јер, превише је новца уложио у Челсијев систем, а заузврат тражи трофеје и редовно учешће у Лиги шампиона.

Зато је Мурињу остављена још једна, последња шанса. Ако се не поправи најгора одбрана у Премијер лиги (19 голова) и не заустави серија пораза, која сада већ премашује све границе, неће се завршити добро. Екипа је практично од првог кола у озбиљној кризи, атмосфера је никада лошија, а резултати нимало складни уложеном новцу. Дефинитиван крај уследиће ако Челси не буде обезбедио место у нокаут фази Лиге шампиона. Плавци су тренутно трећепласирана екипа Групе Г, са бодом мање од кијевског Динама и три мање од Порта.

Мурињу сат откуцава.

Коментари / 0

Оставите коментар