Analiza: Roman stavlja Murinju omču oko vrata!

Ekspresni izlaz iz krize ili Gvardiola! Ruskom oligarhu strpljenje je sve tanje za Posebnog i njegove ispade, trener Bajerna viđen kao idealno rešenje.

Fudbal 28.10.2015 | 11:20
Analiza: Roman stavlja Murinju omču oko vrata!

Nađi ekspresni izlaz iz krize ili ode glava!

Posle još jednog poraza u sezoni koja je tek na početku, a već je ispunjena brojnim minusima, Žoze Murinjo doveo je svoju menadžersku karijeru na Stamford Bridžu na ivicu provalije. Čelsi u takmičarskoj godini koja traje tek dva meseca ne liči ni na bledu senku tima koji je suvereno dominirao ostrvskim fudbalom, borba za titulu sada je u domenu naučne fantastike, a kako vreme prolazi sve je dalje i mesto u Evropi. Ozbiljna kriza drma Plavce, najozbiljnija otkad je ruski naftni magnat Roman Abramovič postao vlasnik kluba pre nešto više od 12 godina.

Tankog fitilja, kakav je od samog starta, do sada je „promešao“ deset trenerskih imena, a Murinjov drugi mandat mogao bi da bude završen vrlo brzo. Posebni je stavljen pred streljački vod i sada ima dve opcije - da Čelsi izvuče iz provalije kako zna i ume, inače će „leteti glava“. A kako stvari trenutno stoje, Roman neće imati još mnogo strpljenja za Murinjove ispade, koji u pojedinim momentima deluju kao napadi paranoje.

Ruski milijarder već ima spremnog keca iz rukava - Pepa Gvardiolu. Jedan od najboljih trenera u istoriji Barselone i sadašnji trener minhenskog Bajerna je Abramovičev „vlažni san“ već godinama unazad, praktično još iz vremena dok je Pep sa Barsom harao Evropom. Postojala su do sada već dva neuspela pokušaja da najvećeg Murinjovog protivnika dovede na Bridž, a sada kada se Čelsi nalazi u najvećoj klupskoj krizi u 21. veku, kao svetlost na kraju tunela nazire se upravo Gvardiola.

Britanski mediji su Španca već selili na Ostrvo tokom ove godine, u trenucima kada je Mančester Siti bio u „kanalu“, a upravo je Gvardiola bio viđen kao jedino pravo rešenje za Manuela Pelegrinija. Ipak, Građani su uspeli da se iskobeljaju iz kandži vrlo loših igara, a Gvardiola se zadržao na mestu trenera bavarske mašinerije.

Međutim, kraj ljubavi se nazire. Pepu ugovor sa Bajernom ističe narednog leta, a kako pregovori dve strane još nisu počeli, selidba u Zapadni London deluje kao vrlo izvesna. A Roman ima materijal (čitaj: novac) kojim bi Gvardiolu namamio na klupu Čelsija.

Ipak, Čelsi će prvo morati dobro da naplati novi Murinjov odlazak, u slučaju da se situacija ekspresno ne promeni (a ne deluje da hoće). Na kraju prvog mandata Posebni je dobio odštetu od skoro 22.000.000 evra, a sada bi ta cifra mogla da dostigne sumu od neverovatnih 42.000.000 evra.

Ipak, ugledni ostrvski list Telegraf, koji je prvi i objavio mogućnost da Gvardiola preuzme Čelsi, ističe da je Abramovič naučio lekciju posle prve saradnje sa Murinjom, te da se ovog puta osigurao brojnim klauzulama, ali javnosti nije poznato o kakvim se dodacima u ugovoru zapravo radi.

Portugalski stručnjak nije u zavidnoj situaciji. Čak i pored izjava da neće dobiti otkaz u slučaju da klub sezonu završi na sredini tabele, jasno je da Roman neće tolerisati takav ispad, bez obzira što je Murinju nedavno produžio ugovor na još četiri godine. Jer, previše je novca uložio u Čelsijev sistem, a zauzvrat traži trofeje i redovno učešće u Ligi šampiona.

Zato je Murinju ostavljena još jedna, poslednja šansa. Ako se ne popravi najgora odbrana u Premijer ligi (19 golova) i ne zaustavi serija poraza, koja sada već premašuje sve granice, neće se završiti dobro. Ekipa je praktično od prvog kola u ozbiljnoj krizi, atmosfera je nikada lošija, a rezultati nimalo skladni uloženom novcu. Definitivan kraj uslediće ako Čelsi ne bude obezbedio mesto u nokaut fazi Lige šampiona. Plavci su trenutno trećeplasirana ekipa Grupe G, sa bodom manje od kijevskog Dinama i tri manje od Porta.

Murinju sat otkucava.

Komentari / 0

Ostavite komentar