Анализа: Строга дефанзива и стриктна маркација су ударили у ледину!

Прави фудбал се поново игра на гол више! Када се осврнете на табеле у пет најјачих лига на свету није потребно погледати само колико ко има освојених бодова, већ колико је постигао голова - па да вам све буде кристално јасно.

Фудбал 29.10.2015 | 18:40
Анализа: Строга дефанзива и стриктна маркација су ударили у ледину!

Када се сумира сам почетак сезоне у европском фудбалу, онда се може закључити да се најважнија споредна ствар на свету поново игра на гол више, односно да су строга дефанзива и стриктна маркација још једном ударили у "ледину". Када се осврнете на табеле у пет најјачих лига на свету није потребно погледати само колико ко има освојених бодова, већ колико је постигао голова - па да вам све буде кристално јасно.

Тако лидерску позицију у шпанској Примери држи Реал Мадрид, који је постигао 21 гол на девет утакмица, један више од друпласиране Барселоне. Краљевски клуб у просеку постиже 2,33 гола по утакмици у шпанском првенству, а највише их је постигао, наравно Кристијано Роналдо, укупно седам. Свег тога наравно не би било да у сјајној голгетерској форми није и Карим Бензема (шест голова).

У Енглеској примат за сада држи Манчестер Сити, који је упрокос бледом издању у дербију Манчестера, још увек најефикаснији тим Премијер лиге. Изабраници Мануела Пелегринија више него силовито су започели сезону у најквалитетнијем такмичењу на Острву, редом су падали ВБА (3:0), Челси (3:0), Евертон (2:0), Њукасл (6:1), Борнмут (5:1), па сада на свом конту имају укупно 24 постигнута гола, односно 2,4 по мечу. Ефикасне Грађане предводи сјајни Серхио Агуеро, који је постигао шест голова у Премијер лиги, али је због повреде почео да губи корак за фантастичним Џејмијем Вардијем из Лестера.

Иако у Бундеслиги, фантастична Борусија из Дортмунда има просек од 2,9 голова по утакмици у првих 10 кола, изабраници Томаса Тухела ни приближно не могу да стану уз раме минхенском Бајерну. Страшни Баварци имају максималних 30 бодова, већ седам више Милионера, односно 33 постигнутих голова (3,3 по мечу). Ђозеп Гвардиола има убедљово најквалитетнији састав у Немачкој, али и два невероватна нападача која су укупно постигла 23 гола. Левандовски је постигао 13, а Томас Милер 10, а по томе једино на црту може да им стане Пјер Емерик Обамејан, који има идентичан учинак као феноменални Пољак.

Иако Рудију Гарсији од почетка сезоне "виси" позиција на тренерској клупи Роме, Вучица је слављем у Фиренци преузела лидерску позицију Серије А и истакла се као можда и најозбиљнији кандидат за освајање чувеног "скудета" у овој сезони. Римљани од почетка сезоне играју на гол више, везали су четири победе у италијанском првенству, а након девет одиграних кола постигли су упуно 22 гола или 2,44 по мечу, што је за италијански фудбал више него одличан просек. У Римљане, најлепши фудбал у досадашњем току сезоне игра Наполи, који је избио на другу позицијиу захваљујући одличној ефикасности у последње време. Изабраници Мауриција Сарија укупно су постигли 19 голова у досадашњем току сезоне, а просек су донекле покварили синоћним минималцем против Кјева, мада су и ту могли да буду знатно ефикаснији.

У француском првенству чисту рачуницу донекле квари невероватна Ница, која је постигла 25 голова у првих 10 утакмица Лиге 1, исто колико и водећи Пари Сен Жермен за један меч више. Ипак, нема сумње да ће се Свеци у једном тренутку одлепити, као што су то већ учинили по броју освојених бодова, којих имају чак седам више од другопласираног Анжеа. Голгетерски учинак у једном од најскупљих тимова Европе равноправно су поделили Едисон Кавани и Златан Ибрахимовић, који су постигли по седам голова у досадашњем току сезоне. Сви остали тимови у Француској лиги су далеко мање ефикасни, па је следећи клуб по броју постигнутих голова (17) Олимпик Марсељ са просеком од 1,54 гола по мечу.

Таква је ституација и у српском првенству, где је Црвена звезда у 15 одиграних кола постигла 40 голова или 2,66 по мечу. Миодраг Гроф Божовић је на Маракану вратио потпуну офанзиву, која се и те како одражава и на постигнуте резултате.

НАЈЕФИКАСНИЈИ ТИМОВИ У ТОП 5 ЛИГА:

БАЈЕРН МИНХЕН - 33 (3,3)

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН - 25 (2,27)

МАНЧЕСТЕР СИТИ - 24 (2,4)

РОМА - 22 (2,4)

РЕАЛ МАДРИД - 21 (2,33)

НАПОМЕНА: Име клуба, број голова, просек по утакмици

Коментари / 0

Оставите коментар