Analiza: Stroga defanziva i striktna markacija su udarili u ledinu!

Pravi fudbal se ponovo igra na gol više! Kada se osvrnete na tabele u pet najjačih liga na svetu nije potrebno pogledati samo koliko ko ima osvojenih bodova, već koliko je postigao golova - pa da vam sve bude kristalno jasno.

Fudbal 29.10.2015 | 18:40
Analiza: Stroga defanziva i striktna markacija su udarili u ledinu!

Kada se sumira sam početak sezone u evropskom fudbalu, onda se može zaključiti da se najvažnija sporedna stvar na svetu ponovo igra na gol više, odnosno da su stroga defanziva i striktna markacija još jednom udarili u "ledinu". Kada se osvrnete na tabele u pet najjačih liga na svetu nije potrebno pogledati samo koliko ko ima osvojenih bodova, već koliko je postigao golova - pa da vam sve bude kristalno jasno.

Tako lidersku poziciju u španskoj Primeri drži Real Madrid, koji je postigao 21 gol na devet utakmica, jedan više od druplasirane Barselone. Kraljevski klub u proseku postiže 2,33 gola po utakmici u španskom prvenstvu, a najviše ih je postigao, naravno Kristijano Ronaldo, ukupno sedam. Sveg toga naravno ne bi bilo da u sjajnoj golgeterskoj formi nije i Karim Benzema (šest golova).

U Engleskoj primat za sada drži Mančester Siti, koji je uprokos bledom izdanju u derbiju Mančestera, još uvek najefikasniji tim Premijer lige. Izabranici Manuela Pelegrinija više nego silovito su započeli sezonu u najkvalitetnijem takmičenju na Ostrvu, redom su padali VBA (3:0), Čelsi (3:0), Everton (2:0), Njukasl (6:1), Bornmut (5:1), pa sada na svom kontu imaju ukupno 24 postignuta gola, odnosno 2,4 po meču. Efikasne Građane predvodi sjajni Serhio Aguero, koji je postigao šest golova u Premijer ligi, ali je zbog povrede počeo da gubi korak za fantastičnim Džejmijem Vardijem iz Lestera.

Iako u Bundesligi, fantastična Borusija iz Dortmunda ima prosek od 2,9 golova po utakmici u prvih 10 kola, izabranici Tomasa Tuhela ni približno ne mogu da stanu uz rame minhenskom Bajernu. Strašni Bavarci imaju maksimalnih 30 bodova, već sedam više Milionera, odnosno 33 postignutih golova (3,3 po meču). Đozep Gvardiola ima ubedljovo najkvalitetniji sastav u Nemačkoj, ali i dva neverovatna napadača koja su ukupno postigla 23 gola. Levandovski je postigao 13, a Tomas Miler 10, a po tome jedino na crtu može da im stane Pjer Emerik Obamejan, koji ima identičan učinak kao fenomenalni Poljak.

Iako Rudiju Garsiji od početka sezone "visi" pozicija na trenerskoj klupi Rome, Vučica je slavljem u Firenci preuzela lidersku poziciju Serije A i istakla se kao možda i najozbiljniji kandidat za osvajanje čuvenog "skudeta" u ovoj sezoni. Rimljani od početka sezone igraju na gol više, vezali su četiri pobede u italijanskom prvenstvu, a nakon devet odigranih kola postigli su upuno 22 gola ili 2,44 po meču, što je za italijanski fudbal više nego odličan prosek. U Rimljane, najlepši fudbal u dosadašnjem toku sezone igra Napoli, koji je izbio na drugu pozicijiu zahvaljujući odličnoj efikasnosti u poslednje vreme. Izabranici Mauricija Sarija ukupno su postigli 19 golova u dosadašnjem toku sezone, a prosek su donekle pokvarili sinoćnim minimalcem protiv Kjeva, mada su i tu mogli da budu znatno efikasniji.

U francuskom prvenstvu čistu računicu donekle kvari neverovatna Nica, koja je postigla 25 golova u prvih 10 utakmica Lige 1, isto koliko i vodeći Pari Sen Žermen za jedan meč više. Ipak, nema sumnje da će se Sveci u jednom trenutku odlepiti, kao što su to već učinili po broju osvojenih bodova, kojih imaju čak sedam više od drugoplasiranog Anžea. Golgeterski učinak u jednom od najskupljih timova Evrope ravnopravno su podelili Edison Kavani i Zlatan Ibrahimović, koji su postigli po sedam golova u dosadašnjem toku sezone. Svi ostali timovi u Francuskoj ligi su daleko manje efikasni, pa je sledeći klub po broju postignutih golova (17) Olimpik Marselj sa prosekom od 1,54 gola po meču.

Takva je stituacija i u srpskom prvenstvu, gde je Crvena zvezda u 15 odigranih kola postigla 40 golova ili 2,66 po meču. Miodrag Grof Božović je na Marakanu vratio potpunu ofanzivu, koja se i te kako odražava i na postignute rezultate.

NAJEFIKASNIJI TIMOVI U TOP 5 LIGA:

BAJERN MINHEN - 33 (3,3)

PARI SEN ŽERMEN - 25 (2,27)

MANČESTER SITI - 24 (2,4)

ROMA - 22 (2,4)

REAL MADRID - 21 (2,33)

NAPOMENA: Ime kluba, broj golova, prosek po utakmici

Komentari / 0

Ostavite komentar