Анализа: Грофов стрељачки вод!

Црвена звезда је знала и за ефикасније периоде, али никад се није десило да се у првих 15 кола у листу стрелаца упише 16 различитих играча!

Фудбал 28.10.2015 | 08:00
Анализа: Грофов стрељачки вод!

Могу Миодрагу Грофу Божовићу опоненти да спочитавају много тога. Могу да рану елиминацију из Европе увек извуку као контрааргумент, могу и да кажу како би са овим тимом Црвене звезде и тренер знатно слабијег педигреа успео да се шета теренима Суперлиге.

Поједине чињенице су,ипак, необориве: искусни црногорски стручњак је успео да „склепа“ за српске прилике озбиљан тим и да од Црвене звезде направи страшан стрељачки вод. Ривали лидера српског првенства сада и у пракси морају да се служе оним стереотипом о томе како је Црвена звезда јака као колектив.

Може да се деси да је Александар Катаи устао на леву ногу и да нема дан. Било је и утакмица у којима је Уго Вијеира био неупотребљив, баш као и резервиста Лука Јовић. Али широк избор штихова остављао је могућност Миодргу Грофу Божовићу и Црвеној звезди да неогребана прође сваку суперлигашку кривину. Јер гледајући последњих неколико утакмица док играте са Црвеном звездом стварно не знате са које стране ветар јаче дува. Простов речено – Црвена звезда је убитачно разноврсна.

Тачно је да у последње време Марко Грујић вуче Црвену звезду, међутим микс играча тотално различитих референци у офанзивном делу је нешто против чега супарници црвено-белих немају одговор. Тачније, Миодраг Гроф Божовић увек може да се налакти на клупу свестан чињенице да ће неко од његових главних адута смоћи снаге да „сахрани“ ривала.

Црвена звезда је ове сезоне постигла већ 40 голова. Знали су црвено-бели и за ефикасније периоде али никада се није десило да се у листу стрелаца упише 16 различитих играча!

За фудбалске аналитичаре сасвим довољно. За три копља испред свих је Александар Катаи, момак који је дефинитивно рехабилитовао каријеру у Љутице Богдана. Он поред десет голова има и осам асистенција.

Катаи је у доброј мери компензовао нешто слабији учинак нападача. Лука Јовић и Уго Вијеира су постигли по четири гола, колико и Срнић, те Марко Грујић. Португалац је у озбиљној кризи, последњи гол је постигао 25.септембра у Јагодини, али и даље ужива поверење Миодрага Грофа Божовића

ВИЈЕИРА У КРИЗИ, БИЈУ И ДЕФАНЗИВЦИ

Поглед на Звездине овогодишње стрелце у првенству открива још један занимљив податак: сви играчи из маневра и напада којима је тренер указивао шансу налазили су пут до противничке мреже. До гола је стигао и Звездин „осигурач“ Мичел Доналд, истина са беле тачке у Лучанима. Допринос је дао и Саша Стојановић у Сурдулици, као и Идан Веред који је као и Доналд био прецизан у Лучанима. И то после сјајне соло акције.

Леви бек Лучо Ибањез је донео победу против Чукаричког, али сигурно да у његовим ногама има још разорног динамита. Уосталом, у судару са Борцем из Чачка је погодио пречку која се и данас тресе.

Поред Ибањеза простора за напредак, бар када је реч о ефикасности, има код Срђана Плавшића. Јак састојак Звездине лепршаве игре морао би чешће да се појављује у завршници и понавља потезе из Јагодине. Посебно, јер код Грофа Божовића има велику слободу у игри. Скоро колику и Александар Катаи.

Поред Ибањеза од дефанзиваца су се у листу стрелаца усписивали Вукашин Јовановић и Мамаду Мбођ. Првенце и даље чекају Марко Петковић и Александар Луковић.

СВИ ЗВЕЗДИНИ СТРЕЛЦИ У ПРВЕНСТВУ

10 голова: Александар Катаи

4 гола: Славољуб Срнић, Лука Јовић, Уго Вијеира, Марко Грујић

2 гола: Луис Ибањез, Вукан Савићевић, Џошуа Паркер

1 гол: Мамаду Мбођ, Мичел Доналд, Михаило Ристић, Вукашин Јовановић, Срђан Плавшић, Предраг Сикимић, Идан Веред, Саша Стојановић

Коментари / 0

Оставите коментар