Analiza: Grofov streljački vod!

Crvena zvezda je znala i za efikasnije periode, ali nikad se nije desilo da se u prvih 15 kola u listu strelaca upiše 16 različitih igrača!

Fudbal 28.10.2015 | 08:00
Analiza: Grofov streljački vod!

Mogu Miodragu Grofu Božoviću oponenti da spočitavaju mnogo toga. Mogu da ranu eliminaciju iz Evrope uvek izvuku kao kontraargument, mogu i da kažu kako bi sa ovim timom Crvene zvezde i trener znatno slabijeg pedigrea uspeo da se šeta terenima Superlige.

Pojedine činjenice su,ipak, neoborive: iskusni crnogorski stručnjak je uspeo da „sklepa“ za srpske prilike ozbiljan tim i da od Crvene zvezde napravi strašan streljački vod. Rivali lidera srpskog prvenstva sada i u praksi moraju da se služe onim stereotipom o tome kako je Crvena zvezda jaka kao kolektiv.

Može da se desi da je Aleksandar Katai ustao na levu nogu i da nema dan. Bilo je i utakmica u kojima je Ugo Vijeira bio neupotrebljiv, baš kao i rezervista Luka Jović. Ali širok izbor štihova ostavljao je mogućnost Miodrgu Grofu Božoviću i Crvenoj zvezdi da neogrebana prođe svaku superligašku krivinu. Jer gledajući poslednjih nekoliko utakmica dok igrate sa Crvenom zvezdom stvarno ne znate sa koje strane vetar jače duva. Prostov rečeno – Crvena zvezda je ubitačno raznovrsna.

Tačno je da u poslednje vreme Marko Grujić vuče Crvenu zvezdu, međutim miks igrača totalno različitih referenci u ofanzivnom delu je nešto protiv čega suparnici crveno-belih nemaju odgovor. Tačnije, Miodrag Grof Božović uvek može da se nalakti na klupu svestan činjenice da će neko od njegovih glavnih aduta smoći snage da „sahrani“ rivala.

Crvena zvezda je ove sezone postigla već 40 golova. Znali su crveno-beli i za efikasnije periode ali nikada se nije desilo da se u listu strelaca upiše 16 različitih igrača!

Za fudbalske analitičare sasvim dovoljno. Za tri koplja ispred svih je Aleksandar Katai, momak koji je definitivno rehabilitovao karijeru u Ljutice Bogdana. On pored deset golova ima i osam asistencija.

Katai je u dobroj meri kompenzovao nešto slabiji učinak napadača. Luka Jović i Ugo Vijeira su postigli po četiri gola, koliko i Srnić, te Marko Grujić. Portugalac je u ozbiljnoj krizi, poslednji gol je postigao 25.septembra u Jagodini, ali i dalje uživa poverenje Miodraga Grofa Božovića

VIJEIRA U KRIZI, BIJU I DEFANZIVCI

Pogled na Zvezdine ovogodišnje strelce u prvenstvu otkriva još jedan zanimljiv podatak: svi igrači iz manevra i napada kojima je trener ukazivao šansu nalazili su put do protivničke mreže. Do gola je stigao i Zvezdin „osigurač“ Mičel Donald, istina sa bele tačke u Lučanima. Doprinos je dao i Saša Stojanović u Surdulici, kao i Idan Vered koji je kao i Donald bio precizan u Lučanima. I to posle sjajne solo akcije.

Levi bek Lučo Ibanjez je doneo pobedu protiv Čukaričkog, ali sigurno da u njegovim nogama ima još razornog dinamita. Uostalom, u sudaru sa Borcem iz Čačka je pogodio prečku koja se i danas trese.

Pored Ibanjeza prostora za napredak, bar kada je reč o efikasnosti, ima kod Srđana Plavšića. Jak sastojak Zvezdine lepršave igre morao bi češće da se pojavljuje u završnici i ponavlja poteze iz Jagodine. Posebno, jer kod Grofa Božovića ima veliku slobodu u igri. Skoro koliku i Aleksandar Katai.

Pored Ibanjeza od defanzivaca su se u listu strelaca uspisivali Vukašin Jovanović i Mamadu Mbođ. Prvence i dalje čekaju Marko Petković i Aleksandar Luković.

SVI ZVEZDINI STRELCI U PRVENSTVU

10 golova: Aleksandar Katai

4 gola: Slavoljub Srnić, Luka Jović, Ugo Vijeira, Marko Grujić

2 gola: Luis Ibanjez, Vukan Savićević, Džošua Parker

1 gol: Mamadu Mbođ, Mičel Donald, Mihailo Ristić, Vukašin Jovanović, Srđan Plavšić, Predrag Sikimić, Idan Vered, Saša Stojanović

Komentari / 0

Ostavite komentar