О њему се прича! Пеп га је отписао, Енрике оживио!

... А, одавно не игра за Барселону. Загонетка је једноставна.

Фудбал 27.10.2015 | 20:40
О њему се прича! Пеп га је отписао, Енрике оживио!

Од 1959. године није се догодило да фудбалер Селте постигне седам голова у девет првенствених кола. Све до ове јесени, када је то успео феноменални Нолито (29).

Нападач висок 175 центиметара, са "десетком" на полеђини светло плавог дреса, пуца од самопоуздања и игра најбољи фудбал у каријери. Многи су тек у протеклих годину дана чули за њега, иако је годинама на великој сцени, али никад као сад у првом плану.

До врха се пео на тежи начин. Почео је на бетонском терену у близини свог стана у Кадизу, а омладински стаж провео је у трећелигашу из Андалузије, са годином (2003-2004) проведеном у Валенсији. Потом га је уочила Барселона и свет је 2008. чуо за њега, као талентованог клинца који игра и крило и шпица.

Међутим, ствари нису ишле како је планирао.

Пеп Гвардиоли није се свидело како игра, па му је пружио шансу на само две утакмице, иако је претходно са 16 голова у две сезоне увео Барселону у Сегунду, после 11 година одсуства. Тренер у другом тиму био му је актуелни шеф струке "Блаугране", Луис Енрике.

"Указивао ми је на пропусте и на добре ствари. Таква је особа, увек директна. То ми је, на неки начин, усмерило каријеру, јер сам тада пролазио кроз 'преломну' фазу живота. Луис Енрике је дефинитивно био 'кључ'", памти и данас Нолито.

У мају 2011, Барса му је понудила уговор, на који није пристао, већ се преселио у Лисабон и потписао на пет година за Бенфику. Дрес "орлова" носио је само једну комплетну сезону и у њој постигао 15 голова на 48 мечева. Већ током друге године, био је позајмљен Гранади и "прецртан" из планова Жоржа Жезуса.

И после тог трансфера наставио је да стагнира, али је прави потез коначно направио у јулу 2013, када је потписао са Селтом и поново почео да ради са Енрикеом. У првој сезони постигао је 14 голова и почео да ужива у Галицији.

У новембру прошле године, дебитовао је и за "А" репрезентацију Шпаније, у поразу од Немачке.

У сезони 2014/15, био је стрелац 13 голова. Ове јесени, већ се седам пута уписао у стрелце, закључно са утакмицом против Реала, у којој је постигао овај спектакуларан гол. 

У последње две сезоне, један је од четворице играча који су учествовали у највише погодака свог тима (гол или асистенција): Роналдо 73, Меси 68, Нејмар 38 и Нолито 35.

Са њим на челу, Селта је тренутно на четвртом месту табеле, са 18 бодова, одмах иза најјачег шпанског трија: Реал 21, Барселона 21 и Атлетико 19.

Колико ће дуго клуб из Вига имати снагу да одговара "Не" на понуде за траженог нападача?

Коментари / 0

Оставите коментар