O njemu se priča! Pep ga je otpisao, Enrike oživio!

... A, odavno ne igra za Barselonu. Zagonetka je jednostavna.

Fudbal 27.10.2015 | 20:40
O njemu se priča! Pep ga je otpisao, Enrike oživio!

Od 1959. godine nije se dogodilo da fudbaler Selte postigne sedam golova u devet prvenstvenih kola. Sve do ove jeseni, kada je to uspeo fenomenalni Nolito (29).

Napadač visok 175 centimetara, sa "desetkom" na poleđini svetlo plavog dresa, puca od samopouzdanja i igra najbolji fudbal u karijeri. Mnogi su tek u proteklih godinu dana čuli za njega, iako je godinama na velikoj sceni, ali nikad kao sad u prvom planu.

Do vrha se peo na teži način. Počeo je na betonskom terenu u blizini svog stana u Kadizu, a omladinski staž proveo je u trećeligašu iz Andaluzije, sa godinom (2003-2004) provedenom u Valensiji. Potom ga je uočila Barselona i svet je 2008. čuo za njega, kao talentovanog klinca koji igra i krilo i špica.

Međutim, stvari nisu išle kako je planirao.

Pep Gvardioli nije se svidelo kako igra, pa mu je pružio šansu na samo dve utakmice, iako je prethodno sa 16 golova u dve sezone uveo Barselonu u Segundu, posle 11 godina odsustva. Trener u drugom timu bio mu je aktuelni šef struke "Blaugrane", Luis Enrike.

"Ukazivao mi je na propuste i na dobre stvari. Takva je osoba, uvek direktna. To mi je, na neki način, usmerilo karijeru, jer sam tada prolazio kroz 'prelomnu' fazu života. Luis Enrike je definitivno bio 'ključ'", pamti i danas Nolito.

U maju 2011, Barsa mu je ponudila ugovor, na koji nije pristao, već se preselio u Lisabon i potpisao na pet godina za Benfiku. Dres "orlova" nosio je samo jednu kompletnu sezonu i u njoj postigao 15 golova na 48 mečeva. Već tokom druge godine, bio je pozajmljen Granadi i "precrtan" iz planova Žorža Žezusa.

I posle tog transfera nastavio je da stagnira, ali je pravi potez konačno napravio u julu 2013, kada je potpisao sa Seltom i ponovo počeo da radi sa Enrikeom. U prvoj sezoni postigao je 14 golova i počeo da uživa u Galiciji.

U novembru prošle godine, debitovao je i za "A" reprezentaciju Španije, u porazu od Nemačke.

U sezoni 2014/15, bio je strelac 13 golova. Ove jeseni, već se sedam puta upisao u strelce, zaključno sa utakmicom protiv Reala, u kojoj je postigao ovaj spektakularan gol. 

U poslednje dve sezone, jedan je od četvorice igrača koji su učestvovali u najviše pogodaka svog tima (gol ili asistencija): Ronaldo 73, Mesi 68, Nejmar 38 i Nolito 35.

Sa njim na čelu, Selta je trenutno na četvrtom mestu tabele, sa 18 bodova, odmah iza najjačeg španskog trija: Real 21, Barselona 21 i Atletiko 19.

Koliko će dugo klub iz Viga imati snagu da odgovara "Ne" na ponude za traženog napadača?

Komentari / 0

Ostavite komentar