Ко су конкуренти Србији за квалификације за ОИ?

ФИБА је објавила имена десет земаља које су спремне да организацују квалификациони турнир за Олимпијске игре у Рију, а међу њима је и Србија. Крајњи рок за подношење кандидатура за домаћина квалификационог турнира за Олимпијске игре је 11. новембар. Србија жели организацију, али је конкуренција паклена.

Кошарка 27.10.2015 | 12:20
Ко су конкуренти Србији за квалификације за ОИ?

Осим Србије, домаћинство желе још Чешка, Немачка, Грчка, Иран, Израел, Италија, Мексико, Филипини и Турска, а рок за подношење кандидатуре јесте 11. новембар.

ФИБА је објавила да ће бирати на основу пет критеријума: најбољих могућих услова за играче, искуства са организацијама, инсфраструктуре, промоцији кошарке и комерцијалних аспеката.

Квалификациони турнир, од 4. до 10. јула наредне године, игра се у три групе по шест тимова и само победници обезбедиће визу за ОИ.

Кошаркашки савез Србије је, што је од раније познато, изразио жељу да буде домаћин једног од три квалификациона турнира за Олимпијске игре, који ће се одржати од 4. до 10. јула.

Поред КСС домаћинство, за сада, желе још Чешка, Немачка, Грчка, Иран, Израел, Италија, Мексико, Филипини и Турска. Савези поменутих земаља морају до 11. новембра да поднесу званичне кандидатуре.

Позната су имена 15 од 18 репрезентација које ће сигурно учествовати у квалификацијама, а то су: Ангола, Канада, Чешка, Француска, Грчка, Иран, Италија, Јапан, Мексико, Нови Зеланд, Филипини, Порторико, Сенегал, Србија и Тунис.

Имена још три селекције биће позната после одлуке ФИБА о домаћинима. Ако организација предолимпијског турнира припадне било ком савезу од Грчке, Чешке, Ирана, Италије, Мексика, Филипина и Србије, позивницу за квалификационе турнире добиће три најбоље пласирана тима на ФИБА ранг-листи која нису обезбедила место у квалификацијама.

Немачка, Израел и Турска бориће се за место на Олимпијским играма у Рију искључиво ако буду одређени за домаћина квалификационог турнира, с обзиром на то да на недавно завршеном Европском првенству нису били пласирани од трећег до седмог места.

Француска и Шпанија су се кандидовали за организацију квалификационог турнира за жене. У конкуренцији дама, за разлику од мушкараца, одржаће се један турнир од 13. до 19. јуна, на којем ће се пет најбољих продружити Србији, Бразилу, САД, Канади, Аустралији, Јапану и Сенегалу на олимпијском турниру.

За пет преосталих виза бориће се 12 селекција, а то су: Аргентина, Белорусија, Камерун, Кина, Куба, Француска, Кореја, Нови Зеланд, Нигерија, Шпанија, Турска и Венецуела.

Главни критеријуми за одређивање домаћина су:

- Услови за играче на турниру.
- Турнир мора да гарантује првокласни догађај за гледаоце, електронске медије, комерцијалне партнере, као и за све друге актера.
- Инфраструктура: ФИБА је поставила високе критеријуме и неће ићи испод њих.
- Догађај мора донети корист за кошарку у земљи.
- Догађај мора бити финансијски успешан, заснована на здравим комерцијалним и промотивним иницијативама.

Домаћини квалификационих турнира за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру биће познати 25. новембра.

Коментари / 0

Оставите коментар