Ko su konkurenti Srbiji za kvalifikacije za OI?

FIBA je objavila imena deset zemalja koje su spremne da organizacuju kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Riju, a među njima je i Srbija. Krajnji rok za podnošenje kandidatura za domaćina kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre je 11. novembar. Srbija želi organizaciju, ali je konkurencija paklena.

Košarka 27.10.2015 | 12:20
Ko su konkurenti Srbiji za kvalifikacije za OI?

Osim Srbije, domaćinstvo žele još Češka, Nemačka, Grčka, Iran, Izrael, Italija, Meksiko, Filipini i Turska, a rok za podnošenje kandidature jeste 11. novembar.

FIBA je objavila da će birati na osnovu pet kriterijuma: najboljih mogućih uslova za igrače, iskustva sa organizacijama, insfrastrukture, promociji košarke i komercijalnih aspekata.

Kvalifikacioni turnir, od 4. do 10. jula naredne godine, igra se u tri grupe po šest timova i samo pobednici obezbediće vizu za OI.

Košarkaški savez Srbije je, što je od ranije poznato, izrazio želju da bude domaćin jednog od tri kvalifikaciona turnira za Olimpijske igre, koji će se održati od 4. do 10. jula.

Pored KSS domaćinstvo, za sada, žele još Češka, Nemačka, Grčka, Iran, Izrael, Italija, Meksiko, Filipini i Turska. Savezi pomenutih zemalja moraju do 11. novembra da podnesu zvanične kandidature.

Poznata su imena 15 od 18 reprezentacija koje će sigurno učestvovati u kvalifikacijama, a to su: Angola, Kanada, Češka, Francuska, Grčka, Iran, Italija, Japan, Meksiko, Novi Zeland, Filipini, Portoriko, Senegal, Srbija i Tunis.

Imena još tri selekcije biće poznata posle odluke FIBA o domaćinima. Ako organizacija predolimpijskog turnira pripadne bilo kom savezu od Grčke, Češke, Irana, Italije, Meksika, Filipina i Srbije, pozivnicu za kvalifikacione turnire dobiće tri najbolje plasirana tima na FIBA rang-listi koja nisu obezbedila mesto u kvalifikacijama.

Nemačka, Izrael i Turska boriće se za mesto na Olimpijskim igrama u Riju isključivo ako budu određeni za domaćina kvalifikacionog turnira, s obzirom na to da na nedavno završenom Evropskom prvenstvu nisu bili plasirani od trećeg do sedmog mesta.

Francuska i Španija su se kandidovali za organizaciju kvalifikacionog turnira za žene. U konkurenciji dama, za razliku od muškaraca, održaće se jedan turnir od 13. do 19. juna, na kojem će se pet najboljih prodružiti Srbiji, Brazilu, SAD, Kanadi, Australiji, Japanu i Senegalu na olimpijskom turniru.

Za pet preostalih viza boriće se 12 selekcija, a to su: Argentina, Belorusija, Kamerun, Kina, Kuba, Francuska, Koreja, Novi Zeland, Nigerija, Španija, Turska i Venecuela.

Glavni kriterijumi za određivanje domaćina su:

- Uslovi za igrače na turniru.
- Turnir mora da garantuje prvoklasni događaj za gledaoce, elektronske medije, komercijalne partnere, kao i za sve druge aktera.
- Infrastruktura: FIBA je postavila visoke kriterijume i neće ići ispod njih.
- Događaj mora doneti korist za košarku u zemlji.
- Događaj mora biti finansijski uspešan, zasnovana na zdravim komercijalnim i promotivnim inicijativama.

Domaćini kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru biće poznati 25. novembra.

Komentari / 0

Ostavite komentar