Инидјац хоће да купи "Крајина осигурање"?

За куповину јединог државног осигуравајућег друштва „Крајина осигурање“ Бањалука заинтересован је Индијац Навеен Аггарwал власник и директор фирме С&А Цапитал Инвестментс (САЦИ) регистроване у Београду, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 26.10.2015 | 22:52
Инидјац хоће да купи "Крајина осигурање"?

Аггарwал је већ имао неколико састанака у Бањалуци у вези са инвестирањем у „Крајина осигурање“ у којем би преузео већинског власништву кроз куповину нове емисије акција.

Аггарwал тражи начин да преузме већински пакет улагањем око седам милиона КМ, али жели да избјегне законску обавезу преузимања, што намјерава урадити куповином акција преко различитих правних лица.

Ко је Аггарwал?

Иако мало познат јавност Српске Аггарwал је више од 11 година присутан на овим просторима, и за његово име се, како сазнајемо, вежу врло контрадикторне информације.

САЦИ је према подацима Привредног регистра Србије регистрован 12. јула 2010. године са новчаним капиталом од 116 хиљада евра и баве се трговином акција на Београдској берзи.

Но, Аггарwал се појављује као директор још најмање двије фирме.

Аггарwал директор УСХА Индустриес

У септембру прошле године Рударско топионичарски басен „Бор“ и компанија „УСХА Индустриес“ потписале су меморандум о разумевању, у којем су представници индијске компаније изразили спремност да улажу у производњу бакар-слуфата (плавог камена), који би се добијао лужењем басенских техногених сировина. Потписивањем протокола о пословно-техничкој сарадњи, УСХА се сагласила да инвестира и у прераду племенитих метала у мајданпчекој „Златари“, али и у пласман сребрног и златног накита на тржиште Азије.

„Ове инвестиције отвориће врата РТБ „Бор“ и омогућити му да под окриљем наше компаније продаје своје производе на великом индијском тржишту“, рекао је тада директор „УСХА Индустриес“ Навеен Аггарwал.

Аггарwал желио купити ФДМ за 1.000 КМ?!

Стварни власници С&А Цапитал се крију иза Раиффеисен Кастоди

Аггарwал се појављује у БиХ прије три година, овај пут као директор америчке фирме Виртуал Цханнел ЛТД, са намјером да купи Фабрику дувана Мостар. Међутим, то му није пошло за руком. Комисија Агенције за приватизацију у ФБиХ објавила је да је окончала преговоре са Аггарwал након његовог изјашњења да није спреман кориговати понуду и прихватити задржавање радника на период од три године, те измирење обавеза према Пореској управи Федерације БиХ, а што је минимум прихватљивости понуде.

За куповину 67% државног капитала Фабрике дувана Мостар, Аггарwал понудио је 1.ооо КМ у готовини за капитал, а у ФДМ би инвестирали 250.000 КМ, али нису могли гарантовати запошљавање радника, саопштено је 2012. године из Агенције за приватизацију ФБиХ.

У писму намјера за куповину ФДМ које те 2012. године послао Аггарwал наводи да му је 2005. године Високи представник Педи Ешдаун и принудни управник Херцеговачке банке Тоби Робинсон понудила да купо ову банку, али је он одбио ту инвестицију.

Медији у Федерацији су Аггарwала повезали са Лијановићим који су му требали помоћи да купи Фабрику дувана Мостар, те се у истом тексту спомињу Срећко Кестнер и Небојша Антонић.

Аггарwал је 2005. године конкурисао и за куповину Енергопетрола Сарајево. Међутим САЦИ је тада био регистрован у Лондону и због лошег бонитета искључен је из сваке приватизације за коју је исказао интерес у БиХ, писао је лист „Слободна Босна“.

Комисије за хартије од вриједности ФБиХ је 2005. године одбила захтјев С&Ц Цапитал за преузимање 10-одстотног удјела у Друштву за управљање инвестиционим фондом „Хербос инвест“ Мостар, што се тада врло ријетко дешавало.

Комисија је одбацила његов захтјев јер се обратио са оскудном и по себи компромитујућом документацијом. Умјесто стандардног финансијског извјештаја и ревизије пословања, С&Ц Цапитал је доставио неколико страница неувјерљивог текста на основу којег се није могло утврдити ни власник капитала, ни бонитет компаније, нити њене пословне референце.

Посредно се могу извући закључак да је њихов 70 одсто власник нека фантомски инвестициони фонд из Америке, док се за осталих 30 одсто није могло чак ни нагађати.

Имена власника су потпуно изостављена, што је Комисију за хартије од вриједности ФБИХ навело на сумњу да се из њих крије некада домаћа ортачка група, формално регистрована у Лондону. Наравно, било је ријеч о сумњи, а не чврстим доказима јер је расположива документација била крајње оскудна и несолидна, што је посве неуобичајено за инвестиционе фондове, писала је СБ.

Крајини пријети одузимање лиценце

Техничке резерве Крајина осигурања су на крају прошле године износиле 8,3 милиона КМ. У ревизорском извјештају наводи се да је друштво обезбиједило 4.094.911 КМ или тек 49,28% средстава за покриће техничких резерви, односно да им за покриће недостаје чак 4,2 милиона КМ.

Укупни трошкови спровођења осигурања износили су прошле године 6,9 милиона КМ или 70,81% бруто фактурисане премије. „Трошкови спровођења осигурања су већи за 3.980.002 КМ или 136,31% од дозвољеног режијског додатка“, оцијенио је ревизор.

Краткорочне обавезе Крајина осигурања су веће од текуће имовине. „То значи да се дугорочно имобилисана средства фнансирају краткорочним изворима средстава. Иако је ликвидност Друштва у посматраном периоду задовољавајућа, такво стање, на дуги рок, може проузроковати неликвидност Друштва“, закључила је ревизија.

Извор: Цапитал.ба

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ГОСТ

26.10.2015 15:04

Гје су наси Др. Наука и Економисти прво дозволите да једна страна Банка буде вецински власник акција у једној фирми и онда прода коме хоце и за остварену зараду купи онда следеце двије и за пар година нисмо ницега власници осим матицног броја онда Сретно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ланац исхране

26.10.2015 16:00

Не зауставите ли ову бандитску власт бићемо, не своји на свом него ничији на тудјем.(знате чему)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

26.10.2015 17:16

Зао ми Миле како це купити себи јос који стан или локал... такав лопов се не радја .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

26.10.2015 18:40

Ма каква продаја. Укинути им дозволу за рад. Гомила неисплацених стета јос из периода 1995-2000 год... а тек сад циркус са нелегалним попустима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

26.10.2015 19:04

Сад требамо сви бити срецни јер нам странци купују а да је неки нас србин одмах би био лопов

ОДГОВОРИТЕ
Name

За боље сутра

26.10.2015 23:06

Сигурно ће бити бољи домаћин од лопова који су до сада водили ову осигуравајућу кућу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нијебитно

27.10.2015 07:37

Иза гасења Крајине стоји намјера МГ Минда и Каје са Тегелтијом да купе јефтино крајина осигурање. Консе разумије у осигурања јасно му је да је цисти кес у осигурању. Тегелтија вец двије године не дозвољава докапитализацијубод стране владе да се могу борити на трзисту осигурања и тако доводи у стање не ликвиднксти осигурање. Циље је измедју осталог преузети јефтино или дзабе објекат у центру бањалуке код хирургије а наравно да це влада послије отпосати новом власнику дуговања и тако даље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин домаци

27.10.2015 21:26

Брацо драга само се добре фирме продају тј.приватизују неким странцима а онда наси домаци тајфуни то зграбе преко ноци.Ако то ураде и овај пут треба гласати за турке јер они своје не продају вец помазу.Брука и то велика брука брацо Срби ако смо јос то...а мозда смо и ми сви продани а и незнамо.Залим сто сам домаци.

ОДГОВОРИТЕ