Хамилтон: Све ово је сан!

Нови-стари шампион Формуле 1 Луис Хамилтон каже да му је тешко да поверује да је освојио трећу титулу шампиона.

Остали спортови 26.10.2015 | 20:20
Хамилтон: Све ово је сан!

Луис Хамилтон је победио на трци за Велику награду САД, остварио 43. победу у каријери, а 10. у сезони и освојио трећу титулу шампиона Формуле 1, а другу у низу.

Он је у последње две године остварио 21. победу и први је возач Формуле 1 који је победио у 10 и више трка у две узастопне сезоне.

"Нема речи којима бих објаснио како се осећам. Не бих ово могао да постигнем без мог тима. Волим вас и хвала на свему што сте урадили за мене. Ово је остварење дечачког сна. Осећам се дивно. Знам да звучи лудо, али у сваком тренутку трке сам веровао да ћу успети", рекао је Хамилтон после трке.

Хамилтон је титуле освајао прошле године и 2008. а постао је први Британац који је успео да одбрани титулу, а тек други који је три пута освајао првенство, после Џекија Стјуарта (1969, 1971. и 1973. године).

"Последњих 10-15 кругова су били тешки. Ово је била изузетна трка. Сада желим да грлим многе и да попијем пиће. Трка је била забавна, било је успона и падова, а Нико је у једном тренутку имао 10 секунди предности. Био сам иза, мучио се, али онда сам се вратио јачи. Надам се да је моја породица поносна".

Хамилтон се са 43 победе попео на треће место вечне листе по броју тријумфа, иза Михаела Шумахер са 91. тријумфом и Алана Проста, који је имао 51.

Иза њега остали су Себастијан Фетел са 42 и Ајртон Сена са 41 победом.

"Сећам се када сам први пут освојио шампионат Велике Британије. Мој отац и ја смо на путу до куће певали: 'Ми смо шампиони'. Тешко је поверовати да сада стојим овде као троструки светски шампион", рекао је 30-годишњи Хамилтон.

Он је постао 10. возач који је у Формули 1 освојио најмање три титуле. Михаел Шумахер је седам пута био шампион, Хуан Мануел Фанђо пет, а Алан Прост и Себастијан Фетел по четири пута. По три титуле освојили су Ајртон Сена, Ники Лауда, Нелсон Пике, Џек Брабам и Џеки Стјуарт.

Директор Мерцедеса Тото Волф рекао је да је трка у тексасу била фантастична.

"Било је много успона и падова, фантастична трка. Имали смо проблеме на почетку, на крају је било тесно, али пресрећан сам. Луис је ове године био готово непогрешив, а ни возило га није издало. Ово је невероватан осећај", рекао је Волф.

За разлику од Хамилтона, Нико Розберг био је незадовољан другим местом.

"Заиста је невероватно, не знам шта се догодило. Изузетно сам разочаран", рекао је он.

Розберг је кренуо са пол-позиције , али га је Хамилтон обишао већ у првој кривини.

"Окренуо ми се волан, а то се никада до сада није догодило - ни на тестирањима, нигде. Мораћемо то да погледамо. Мислим да је Луис био превише агресиван на старту. Ударили смо један другог... Или је Луис ударио мене. То није било добро", истакао је Розберг.

Он је у завршници трке направио грешку, коју је Хамилтон искористио и преузео вођство.

"Тешко је на такав начин изгубити вођство и победу".

За титулу се борио и возач Ферарија Себастијан Фетел, који је заузео треће место, иза Мерцедесовог двојца. Он је на подијуму био срећнији од Розберга и весело је одговарао на питања.

"Честитам Хамилтону. Заслужио је да освоји шампионску титулу. Имамо добро возило, мислим да смо превазишли очекивања. Али, није лепо када прођеш кроз циљ и када схватиш да више немаш шансе за освајање шампионске титуле. Честитам Луису, али ми смо све ближи", рекао је Фетел.

Коментари / 0

Оставите коментар