Бивши директор Унеска против чланства Косова

Један од најуспешнијих бивших генералних директора УНЕСКО-а Федерико Мајор оштро се противи чланству Косова у ту специјализовану агенцију Уједињених Нација, истичући да је Светској организацији хитно неопходна дубока реформа.

Србија 26.10.2015 | 11:20
Бивши директор Унеска против чланства Косова

Учествујући на конференцији Европског центра за мир и развој, у Београду, посвећеној глобализацији, мигрантској кризи и захтеву Косова за чланство у Унеско, угледни шпански дипломата је у интервјуу за РТС рекао да је данас, када се обележава 70 година постојања УН, неприхватљиво да о будућности света одлучује група најмоћнијих земаља.

Мајор је истакао да је, док је био генерални директор УНЕСКО-а, пет пута осудио НАТО војну акцију на Косову и додао да инвазију на Косово нису одобриле УН и да се такво питање увек може поново разматрати.

"За Србију, али и свет, важно је да се каже да свет не жели плутократију, олигархијску владавину богатих земаља", рекао је Мајор, генерални директор УНЕСКО-а од 1987. до 1999. године.

Према његовим речима, УН треба реформисати и залагањем да се што пре заврши са владавином најмоћнијих, а то су - Г7, Г8, Г20. Све земље у Генералној скупштини, а њих је 193 - треба да одлучују о будућности света.

На питање да ли је могућа реформа Светске организације, када се УНЕСКО, који се залаже за образовање и културу, у случају Косова злоупотребљава за политичке циљеве, уз кршење међународног права, Мајор је одговорио потврдно.

"Као што сматрам да је одлука о признању Палестине добра, има других питања, која се поново могу разматрати", истакао је Мајор.

Мајор је истакао да се, када је био генерални директор УНЕСКО-а, дубоко противио страној војној акцији на Косову.

Одговарајући на питање како би гласао у УНЕСКО-у о чланству Косова, Мајор је рекао да није променио стави и да би одбио, без сваке сумње.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

мозес мислити

26.10.2015 10:47

Стета сто је бивси....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муко Моја

26.10.2015 10:48

Сви су они против кад постану бивши. Види ону Пак. Чим је скинуше говори против Миле а док се нешто питала гузицу му лизала. Да је овај још на челу УНЕСЦА био би исти ко и ови његови колеге. Не одлучују они него "владари из сјенке"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПУКОВНИК У ПЕНЗИЈИ

26.10.2015 11:24

БРАВО МАЈОРЕ! А ти, Муко Твоја, мало пажљивије читај написе. Човек се за разлику од Пакове противио страној војној акцији-окупацији на КосМету када је био генерални директор УНЕСКО-а. Дакле ипак нису сви исти. Има и нормалних људи! Није лако бити нормалан и поштен, али Мајор доказује да се то може остваривати. Још једаред ХВАЛА МАЈОРЕ!

Name

ПУКОВНИК У ПЕНЗИЈИ

26.10.2015 11:33

Мада, морам ти признати да си великим делом у праву, пошто се већина њих понаша онако како си их описао.

Name

дивља јабука

26.10.2015 11:42

Истина је спора али...неумољива!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

26.10.2015 11:50

Каталонцима и Баскијцима сретан пут из Спаније!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

26.10.2015 12:29

Назалост сви који несто знају и вреде су бивси.

ОДГОВОРИТЕ