Bivši direktor Uneska protiv članstva Kosova

Jedan od najuspešnijih bivših generalnih direktora UNESKO-a Federiko Major oštro se protivi članstvu Kosova u tu specijalizovanu agenciju Ujedinjenih Nacija, ističući da je Svetskoj organizaciji hitno neophodna duboka reforma.

Srbija 26.10.2015 | 11:20
Bivši direktor Uneska protiv članstva Kosova

Učestvujući na konferenciji Evropskog centra za mir i razvoj, u Beogradu, posvećenoj globalizaciji, migrantskoj krizi i zahtevu Kosova za članstvo u Unesko, ugledni španski diplomata je u intervjuu za RTS rekao da je danas, kada se obeležava 70 godina postojanja UN, neprihvatljivo da o budućnosti sveta odlučuje grupa najmoćnijih zemalja.

Major je istakao da je, dok je bio generalni direktor UNESKO-a, pet puta osudio NATO vojnu akciju na Kosovu i dodao da invaziju na Kosovo nisu odobrile UN i da se takvo pitanje uvek može ponovo razmatrati.

"Za Srbiju, ali i svet, važno je da se kaže da svet ne želi plutokratiju, oligarhijsku vladavinu bogatih zemalja", rekao je Major, generalni direktor UNESKO-a od 1987. do 1999. godine.

Prema njegovim rečima, UN treba reformisati i zalaganjem da se što pre završi sa vladavinom najmoćnijih, a to su - G7, G8, G20. Sve zemlje u Generalnoj skupštini, a njih je 193 - treba da odlučuju o budućnosti sveta.

Na pitanje da li je moguća reforma Svetske organizacije, kada se UNESKO, koji se zalaže za obrazovanje i kulturu, u slučaju Kosova zloupotrebljava za političke ciljeve, uz kršenje međunarodnog prava, Major je odgovorio potvrdno.

"Kao što smatram da je odluka o priznanju Palestine dobra, ima drugih pitanja, koja se ponovo mogu razmatrati", istakao je Major.

Major je istakao da se, kada je bio generalni direktor UNESKO-a, duboko protivio stranoj vojnoj akciji na Kosovu.

Odgovarajući na pitanje kako bi glasao u UNESKO-u o članstvu Kosova, Major je rekao da nije promenio stavi i da bi odbio, bez svake sumnje.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

mozes misliti

26.10.2015 11:47

Steta sto je bivsi....

ODGOVORITE
Name

Muko Moja

26.10.2015 11:48

Svi su oni protiv kad postanu bivši. Vidi onu Pak. Čim je skinuše govori protiv Mile a dok se nešto pitala guzicu mu lizala. Da je ovaj još na čelu UNESCA bio bi isti ko i ovi njegovi kolege. Ne odlučuju oni nego "vladari iz sjenke"

ODGOVORITE
Name

ПУКОВНИК У ПЕНЗИЈИ

26.10.2015 12:24

БРАВО МАЈОРЕ! А ти, Муко Твоја, мало пажљивије читај написе. Човек се за разлику од Пакове противио страној војној акцији-окупацији на КосМету када је био генерални директор УНЕСКО-а. Дакле ипак нису сви исти. Има и нормалних људи! Није лако бити нормалан и поштен, али Мајор доказује да се то може остваривати. Још једаред ХВАЛА МАЈОРЕ!

Name

ПУКОВНИК У ПЕНЗИЈИ

26.10.2015 12:33

Мада, морам ти признати да си великим делом у праву, пошто се већина њих понаша онако како си их описао.

Name

divlja jabuka

26.10.2015 12:42

Istina je spora ali...neumoljiva!

ODGOVORITE
Name

mrsic

26.10.2015 12:50

Kataloncima i Baskijcima sretan put iz Spanije!

ODGOVORITE
Name

Snouden

26.10.2015 13:29

Nazalost svi koji nesto znaju i vrede su bivsi.

ODGOVORITE