Ево зашто народ виче "Мило, лопове"!

Владавину премијера Црне Горе обележиле су многе криминалне афере, напади на новинаре, велико обогаћивање њега и његових људи, као и неблагонаклон став према Србији.

Регион 25.10.2015 | 15:15
Ево зашто народ виче "Мило, лопове"!

Мило Ђукановић своју каријеру је почео као комунистички омладинац уз помоћ свог оца, који је био истакнути црногорски политички функциониер. Чињеница да је син познатог политичара, као и његове политичке везе, помогле су Ђукановићу да се брзо "попне" до места члана Централног комитета Савеза комуниста Југославије.

Само 10 година касније, Ђукановић улази у црногорску власт, након пребијања радника од стране тадашње комунистичке власти на Жутој греди, који су узвикивали "Нема рада док не падне влада".

Наиме, радници Железаре "Борис Кидрич" из Никшића кренули су за Титоград како би демонстрирали против тадашње власти. Али успут су их дочекали полицајци, који су их напали сузавцем и пендрецима.

Слично као што је Ђукановићева полиција протеклих дана тукла и растеривала опозиционе демонстранте у Подгорици. Иако је комунистичка власт у Црној Гори пробала да силом спречи одлазак с власти, то се ипак десило а Ђукановић се највероватније "кандидовао" за улазак у нову владајућу гарнитуру изјавама да је полиција претерала и да се у Црној Гори неће десити "потоп", већ да ће бити срећнија него што је била.

Након пада црногорске власти 1989. Ђукановић улази у нову владајућу гарнитуру, а само две године касније уз велику подршку Слободана Милошевића постаје и премијер Црне Горе. И то најмлађи у њеној историји, јер је имао само 29 година.

Занимљиво је и то да је Ђукановић ушао у владајућу структуру управо исте године када је срушен и Берлински зид, а тренутно је једини европски владар који је успео да се одржи на руководећим позицијама још од тог времена.

Ђукановић је на владајућим местима чак 27 година, али његов однос према онима који су га подржавали у власти се често мењао.

Тако је само три године након што је постао премијер почео да мења свој однос према Слободану Милошевићу, који се одразио и на односе у његовој Демократској партији социјалиста.

Већ 1997. отворено је био окренут против тадашњег вође Србије па је чак у једном интервјуу рекао да је Милошевићева политичка филозофија застарела и да је окружен корумпираним помоћницима.

Иако је подршка Милошевића била једна од кључних да би Ђукановић уопште постао премијер Црне Горе, то му није сметало да нападне Слобу а након овог интервјуа дошло је и до цепања ДПС-а, па је из ње изашао Момир Булатовић који је основао Социјалистичку народну партију. Ђукановић је на овај начин почео да учвршћује своју власт у Црној Гори. Отприлике тада почиње и његова националистичка реторика у којој се представљао као неко ко чува инересе Црне Горе, а у томе му је често највећи проблем представљало руководство из Србије.

Зато већ 2000. године ДПС бојкотује тадашње савезне изборе и тада већ отворено прича о томе да Црна Гора треба да се осамостали. Две године касније потписује Београдски споразум о оснивању Државне заједнице Србије и Црне Горе, који је био орочен на три године да би на 2006. расписао референдум за коначно оцепљење Црне Горе, где је његов Блок за независну Црну Гору добио подршку 55 одсто грађана.

На крилима црногорског национализма, Ђукановићева власт се невероватно учврстила и он малтене постаје неприкосновени владар Црне Горе.

Мило Ђукановић је према подацима које су медији објављивали један од најбогатијих државних лидера на свету, чије је богатство неколико пута веће него богатство америчког председника Барака Обаме. Тако се баратало да му је иметак вредан око 11 милиона евра. Занимљиво је што нико није објавио на који је начин Ђукановић стекао то своје богатство, с обзиром да је на власт пре 27 година, судећи по фотографијама из тог времена, дошао малтене у патикама и џемперу.

Али треба знати да су се за њега лично и његову владавину везивале многе афере. Сигурно најпознатија је у вези са шверцом цигаретама. Наиме, Служба за борбу против мафије у Италији објавила је извештај према којем је Црна Гора за време његове власти окарактерисана као "рај за незакониту трговину и уточиште за криминалце"

У извештају који је 2009. објавио Међународни конзорцијум истраживачких новинара пише да је у оптужници која је у Барију подигнута против Ђукановића написано да је Црна Гора од 1994. до 2002. године била "рај за шверц цигарета" у којем су учествовали италијански картели Камора из Напуља и Сакра корона унита из региона Пуља, на југу Италије.

Новинари су открили да Ђукановић поседује некретнине и компаније у вредности од бар 14,7 милиона америчких долара, његов брат Ацо Ђукановић 167 милиона долара, а сестра Ана око 3,5 милиона долара.

"У судским документима наводи се да је Ђукановић до гуше умешан у све. Био је свестан огромне количине новца која је долазила од незаконитог кријумчарења дуваном које је било у рукама италијанског организованог криминала. Његова похлепа за новцем га је учинила толико непринципијелним, да се уклопио у (криминално) друштво", оцењује се у тексту.

Међутим, италијански суд је убрзо одустао од гоњења Ђукановића јер је он имао имунитет с обзиром на високу државну функцију коју је обављао.

Ђукановића су у медијима повезивали и са убиством уредника хрватског недељника "Национал" Иве Пуканића, који је сведочио у Барију о криминалним групама на Балкану.

Гласно и јасно кажем, још једном, убиство Ива Пуканића има директне везе са сведочењем Мила Ђукановића, у својству оптуженог, у Барију - изјавио је бивши шеф црногорске мисије у Вашингтону Ратко Кнежевић.

Српско и хрватско тужилаштво пресудило је неколицини људи, за које се тврди да су блиски Сретену Јоцићу, за убиство Пуканића а по српској оптужници пише да је новнинар убијен јер је са "за сада недитификованим лицем" постигнут договор да он буде убијен за 1,5 милиона евра.

Међутим, ово је само део онога што се дешавало за време Ђукановићеве власти, па је тако познат и случај убиства главног уредника листа "Дан" Душка Јовановића. Овај лист је био прилично критичан према Миловој власти, а иако је за овај случај било осуђених саучесника 11 година након убиства и даље се не зна који су мотиви били нити ко је наручилац.

И главног уредника редакције независног дневника "Вијести" Михаила Јововића неко је покушао да убије пре две године када је на крајем 2013. године под прозор редакција постављења експлозивна направа у тренутку када је у новини било чак 15 новинара. Након што су почели протести у Црној Гори, сталне претње прима и директорка ТВ Вијести Маријана Бојанић.

Ово су само нека од најтежих кривичних дела која прате владавину Мила Ђукановића, а велики број њих се повезује са економских криминалом. Тако је једна од последњих била прошле године када је реаговала чак и америчка амбасада у Подгорици, а у вези са продајом црногорског "Телекома". Наиме, званичници САД су потврдили да су тројица руководилаца "Мађар телекома" подмитили владине званичнике у Црној Гори како би та компанија стекла власништво над "Телеком Црне Горе".

Американци су тада саопштили да су ти владини званичници узели од Мађара чак 7,35 милиона евра а да је мито добила и „сестра највишег владиног функционера која се бави адвокатуром“.

Прошле године је објављен и податак Глобалног финансијског интегритета (ГФИ) да је из Црне Горе од 2001. до 2010. године изнето 6,2 милијарде долара.

"Породица премијера (и бившег члана комунистичке партије) Мила Ђукановића сада је један од најбогатијих светских владајућих кланова, па су чак и мрвице које падају са њиховог стола велике. Од пет младих црногорских грађана најмање два су незапослена, а Ђукановићев сестрић Един је као студент купио стан на Менхетну за 900.000 долара“, написао је у ауторском тексту "Ворлду" Марвин Оласки, саветник бившег америчког председника Џорџа Буша.

Подгоричке "Вијести" у објавиле и да је Прва банка, коју контролише породица Мила Ђукановића, пословала је с ухапшеним нарко босом Дарком Шарићем, а њему и његовим сарадницима, отварала рачуне и одобравала изузетно повољне услове.

Ово су само неки од примера шта се дешавало и дешава у току Ђукановићеве владавине Црном Гором. Међутим, сем малверзација са великим цифрама, у јавности се често износе и оптужбе о страначком запошљавању и намештању послова од стране Милове партије.

Ђукановић је више пута чинио лоше потезе који су били у супротности са интересима Србије. Тако је 2008. године Црна Гора признала независност Косова, иако није било никакве конкретне користи од тога за њихову државу.

Слично се догодило недавно када су гласали да се Косово прими у УНЕСКО, иако је то било против интереса наше земље.

Често је у медијима за противнике његове политике, као и медије који га не подржавају, причао да су инструисани из Србије што се десило недавно и са протестима које Демократски фронт води против њега.

Врхунац свега је што је Ђукановићев режим често вршио притисак на Српску православну цркву, у покушају да као врховну црквену институцију постави неканонизовану црногорску цркву.

Последњи у низу покушаја је и нови закон о верским заједницама којим је пробано да сви храмови саграђени пре 1918. године пређу у власништво државе.

Иначе, једна од најскандалознијих изјава коју је дао је била и она о Гаврилу Принципу где је рекао да је његово убиство Фердинанда било терористичко дело.

Извор: Курир

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Србин са дна каце

25.10.2015 14:34

Па сви знају да је Мило шиптарцина продао је свој народ за шиптарске паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

25.10.2015 15:16

Па рођена сестра му је удата за шиптара. Што се чудите.

Name

Милан

25.10.2015 16:18

Еееее први пут да је написан овако дуг цланак.,а многи од вас га нисте ни процитали а налсзите за сходно да коментарисете.ма пуно ствари о Милу и ово сто се сада десава је олицење његове велицине.Из ове позиције ви пљујете неког ко је имао храбрости да се супростави и Милосевицу и слицнима. Данас ове демонстрације изгледају смјесно и вециба црногораца их не подрзава.Мило је господин и један од бољих политицара регије.Засто се опозиција боји избора?

Name

јој

25.10.2015 19:43

Мило,Миле !

Name

Ја

25.10.2015 21:37

Волим Милу и Милу... Имамо сто нико нема, вјероватно најбогатије политицаре у универзуму и волим их обојицу

Name

ријец је ријец, али је кум кум.

26.10.2015 06:42

Браво Мило, најгори олос из свог народа си, буди поносан!

Name

надја

26.10.2015 13:59

То што се супроставио режиму Милошевића му иде на руку и позетивно је, али ово дадруго је много.

Name

Соколац

25.10.2015 14:39

Ако је читао Старца Тадеја мора знати да и у Подгорици има Гаврило Принцип специјално за њега . Све је написано . Од судбине се неможе побјећи . Какав човјек треба бити па да ти твој народ додје главе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

25.10.2015 14:40

Изајницко копиле Црнегоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

искрен

25.10.2015 18:24

мислим да мило јуце није издо црну гору гледајуци телевизију она конографија сви људи који су зељели промјене у једној дрзави носити заставу друге дрзаве и оне поруке видјело се да ту нема везе са оним сто се зели доказат против мила дјукановица и ја зивим у дрзави која није моја по родјењу али зивим сад ту и она је сад моја најдраза домовина другу немам зато сви балканци волите своју дрзаву у којој зивите бице вам много лаксе

Name

Принцип

25.10.2015 14:50

Ево нека види читав свијет,нашта је спреман један корумпирани политичар који је до гуше у организованом криминалу!Мило Ђукановић је човјек који је за вријеме санкција бившој Југославији ушао у организовани криминал са сбвојим сарад почео да шверцују цигарете и каса је прорадила похлепа ево доле доведе народ у Ц Гори!То је човјек који небира средства да остане на власти спреман је на убиства,киднаповања рејетирање иасве оне мафијашке поступке само да остане на власти!Чак је спремаб позвати и нато снаге да уђу у државу само да сачува власт!Јадан народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

25.10.2015 14:54

Готово сви данасњи националисти су јуцерасњи комунисти понато из мог окрузења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струмф

25.10.2015 14:57

Лицемјер преварант издајник нити једне људске особине нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нота бене

25.10.2015 15:08

Слободан Милошевић је био зло. Мила ће Црногорци на крају бацити псима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једини

25.10.2015 15:21

Није једини. Па сви познати су удомили своју дјецу, фамилију, кумове у државне службе (сви у бившој Југи). Народу увели капитализам (пропадање привреде и индустрије), а себе и своје оставили у комунизму (на државне јасле). Сви су они исти, има Мила на десетине, на стотине у бившој Југи. Нико им не ради у пропалим државним фирмама, код приватника, на црно итд... сви су на јаслама државе, у неким породицама сви раде у државним органима и примају по неколико хиљада евра. Мој народе, нама увалише најбруталнији капитализам, а себе оставише на јаслама државе и у неком облику комунизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зито

25.10.2015 15:23

Мило , лопове !

ОДГОВОРИТЕ
Name

луткар

25.10.2015 15:28

Мило није обични лопов већ зликовац!

Name

неко из масе

25.10.2015 15:36

И цитав овај циркус само зато сто це Црна Гора уци у Нато...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЛЛ

25.10.2015 15:44

РЈЕШАВАЈТЕ СЕ ОВЕ НЕМАНИ ЈЕР ЋЕ ВАС СВЕ ПОТАМАНИТИ. МИЛО ЈЕ ИЗГУБИО КОМПАС. ОН САМО ВИДИ ДОЛАРЕ И ЕУРЕ. РУШИТИ БАГРУ И ПРОЦЕСУИРАТИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сад ил никад

25.10.2015 15:45

Људи он одлази са власти кад Црна Гора уде у НАТО и ЕУ Ами се моземо љутити колико год оцемо .На залост касно је за све покусаје . А ова група од 5000 до 10000 је немоцна и на овакав вец пуно пута виден нацин .Али улазком Црне Горе у НАТО и ЕУ буде боље за цитав балкан јер пропадају многи вец испланирани планови мењања граница на балкану А сви знамо добро те цртаце граница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

25.10.2015 20:03

Цртацима граница је одзвонило на Блиском истоку а само сто није и на брдовитом Балкану.Миле Дјукановиц је обицни криминалац уцјењен од НАТА да игра како они свирају а ако одбије онда це активирати све оне кривицне пријаве за сверц цигаретама са Италијанском мафијом теске десетине милијарди долара.Истог патриоту имамо и ми у Српској који мора играти како НАТО свира док млати празну сламу о патриотизму и застити уставног поретка

Name

дивља јабука

25.10.2015 20:48

Браво Горане, кратко и јасно си описао суштину балканског процеса.

Name

Србин

25.10.2015 16:17

Мали милион сам пута процитао ово сто сте ви написали али он је и даље власт. Да су у којем случају до сада одрзани једни или двоји избори па да каземо народ се преварио или су покрадени али до сада на свим изборима он побједјује дакле народ га хоће свидјало се то некоме или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

25.10.2015 16:36

Није да није у мутном ловио-јесте,али у овом слуцају вама и овим малобројним демонстрантима смета највисе сто хоце у НАТО и признали Косово ,али нема вајде,на крају це и сама србија да призна Косово ,мада сам ја лицно против тога али уса и европа су курве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

удба

25.10.2015 18:40

Андрија Мандић је извјесно вријеме престао да се бави политиком и окренуо бизнису потраживши помоћ од свога кума Мила Ђукановића.Након Ђукановићевог избора за премијера Црне Горе, у Подгорици, је отворио ноћни бар ’’Сцена’’. Кажу да је у то вријеме стални гост био Мило Ђукановић. Ђукановић је имао обичај да неколико година, негдје иза поноћи, долази код свога кума Андрије Мандића у ноћни бар ’’Сцена’’, а са собом би водио гомилу пријатеља, телохранитеља и возача и преко мјере се о народном трошку пило. Ђукановићеви енорми рачуни у ноћном бару код његовог кума представљали су кумовску помоћ породици Мандић. Након извјесног времена, ноћни бар ’’Сцена’’ је затворен, а уз помоћ кума је отворена Мандићева кумовска приватна ливница алуминијума. Мандићева кумовска ливница се налазила на Биочу, на улазу у Подгорицу, а највише је пословао са ’’Вектром’’, тајкунском компанијом блиском режиму М.Дјукановица, која се оптужује за пропаст Алуминијумског комбината у Подгорици једне од највећих црногорских фирми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куме ста уради

25.10.2015 19:06

Мозе то бити и тацно али Мило је послије овог готов.

Name

КПЈ

25.10.2015 19:26

КДА СРБИ СХВАТЕ ДА ЈЕ КОМУНИЗАМ НАЈВЕЦЕ ЗЛО КОЈЕ СЕ ДОГОДИО СРПСКОМ НАРОДУ, А ДА И ДАНАС ВЛАДАЈУ ДЈЕЦА СТАРИХ КОМУНИСТА СРБИ ЦЕ КРЕНУТИ КОРАК НАПРИЈЕД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Форд

25.10.2015 19:46

Ето капитализам им је помогао немјерљиво...

Name

сирогојно

26.10.2015 07:53

Ста хоцес да казес,да је сад боље??? Мрс коњино једна...

Name

Боки

25.10.2015 20:01

Е али кад туцес народ а миљеник си Брисела то онда се зове демократија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

25.10.2015 20:03

Ми Срби осудјујемо све који не гуслају како ми хоцемо.Цовјек легално добива подрску од градјана за ону политику коју он промовисе.Сто се тице криминала,ми Срби имамо толико пуно насих криминалаца,тако да би било да се бавимо својим а не црногорским.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

25.10.2015 20:10

Па није бас све тако, У Црној Гори увијек има посла ко хоце да ради, отворена су многа поглавља за ЕУ, стандард је много Бољи него у Србији или Бих, незапосленост је око 15%, изградио је Будву, изградио је Тиват, доста се изградило,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

момцило

25.10.2015 20:36

Њему је сиптарска мафија финансирала кампање и деценијама са њима послује. Он је био узор разним Сенадерима и Додицима како пљацкати дтрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПСГ

25.10.2015 20:36

Живио царе Миле-о

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин.

25.10.2015 20:45

Црногорци дабогда вам било 300 љета да вам суди Мило,а у Србској нама републици Додик Миле и други крвници,јер народ је бирао крвнике!!! Да им земља избацила кости Само краду и никад им дости.,Сјеме им се замело -БИРАЈТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајисник

25.10.2015 22:55

Нисам знао да је Мило гузоњин син! И Црногорци су од гузоњиног сина оцекивали "фер плаy"! И да их он одведе у демократију, да им гузоњин син уреди дрзаву! Е јебене будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо амо

25.10.2015 23:15

И полиција Слободана смрада Милосевица је исто овако тукла демонстранте кад је његова била догорила. Разне психопате једва доцекају да могу да се изивљавају на некоме. Посебно њих неколико на једном. А америцка полиција цак убије осамнаестогодисњака који је блицнуо на њихово возило у пролазу. Полицајац се насао увриједјен! Мали му је објаснио да су га полицијски фарови заслијепили. Мало по мало увукао је младица у дискусију, па га на земљи поцео малтретирати а онда када је овај поцеп прузати отпор, спрасио му пар метака у стомак. Све снимљено. А суд казе да је све било у границама овластења. Сви су они исти. Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

26.10.2015 02:59

Све за Српство, Српство ни за шта!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак

26.10.2015 06:15

Не каже се Мило, већ Миле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

26.10.2015 06:25

Зато сто је лопов

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоx

26.10.2015 07:01

Па овакав је и наш Миле...иста г..на.Ухапсити и осудиди на смрт,имовину одузет и подјелит народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

26.10.2015 08:41

Ни случајно на смрт, има да робијају бар тих 20 година што им је остало.

Name

Руди

26.10.2015 09:33

Прода душа мало му је досада сто се бавио прљавим послом и хтео би даље да уништава Ц.гору и његов народ..издајицо све си издао коју ли си земљу изабрао ако будеш морао да бјежиш и колико си тежак у милионима сто си покрао народу...смраду један јебало те цело косово мислим да си из сиптарске фамилије зато их и признајеш..ни куртон ти није раван ..прљавији си од њега..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИМАО ПА НЕМАО

26.10.2015 11:40

Што би рекао Митар Мирић не може му нико ништа. Изгледа да је јачи и од судбине. Мада се потајно надам да ће морати једаред и на овим просторима да ови високопозиционирани криминалци положе рачуне и што је још важније да врате оно што су опљачкали оп народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ффф

27.10.2015 08:34

Андрија Мандиц је цетницки војвода лицно га именовао војводом на Романији Војислав Сесељ

ОДГОВОРИТЕ
Name

и ја да казем

27.10.2015 09:09

Класицна дзукела са дна каце. Оном ко га нахрани забије нож у ледја. Фуј,дјубре,гади ми се.

ОДГОВОРИТЕ