Evo zašto narod viče "Milo, lopove"!

Vladavinu premijera Crne Gore obeležile su mnoge kriminalne afere, napadi na novinare, veliko obogaćivanje njega i njegovih ljudi, kao i neblagonaklon stav prema Srbiji.

Region 25.10.2015 | 15:15
Evo zašto narod viče "Milo, lopove"!

Milo Đukanović svoju karijeru je počeo kao komunistički omladinac uz pomoć svog oca, koji je bio istaknuti crnogorski politički funkcionier. Činjenica da je sin poznatog političara, kao i njegove političke veze, pomogle su Đukanoviću da se brzo "popne" do mesta člana Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije.

Samo 10 godina kasnije, Đukanović ulazi u crnogorsku vlast, nakon prebijanja radnika od strane tadašnje komunističke vlasti na Žutoj gredi, koji su uzvikivali "Nema rada dok ne padne vlada".

Naime, radnici Železare "Boris Kidrič" iz Nikšića krenuli su za Titograd kako bi demonstrirali protiv tadašnje vlasti. Ali usput su ih dočekali policajci, koji su ih napali suzavcem i pendrecima.

Slično kao što je Đukanovićeva policija proteklih dana tukla i rasterivala opozicione demonstrante u Podgorici. Iako je komunistička vlast u Crnoj Gori probala da silom spreči odlazak s vlasti, to se ipak desilo a Đukanović se najverovatnije "kandidovao" za ulazak u novu vladajuću garnituru izjavama da je policija preterala i da se u Crnoj Gori neće desiti "potop", već da će biti srećnija nego što je bila.

Nakon pada crnogorske vlasti 1989. Đukanović ulazi u novu vladajuću garnituru, a samo dve godine kasnije uz veliku podršku Slobodana Miloševića postaje i premijer Crne Gore. I to najmlađi u njenoj istoriji, jer je imao samo 29 godina.

Zanimljivo je i to da je Đukanović ušao u vladajuću strukturu upravo iste godine kada je srušen i Berlinski zid, a trenutno je jedini evropski vladar koji je uspeo da se održi na rukovodećim pozicijama još od tog vremena.

Đukanović je na vladajućim mestima čak 27 godina, ali njegov odnos prema onima koji su ga podržavali u vlasti se često menjao.

Tako je samo tri godine nakon što je postao premijer počeo da menja svoj odnos prema Slobodanu Miloševiću, koji se odrazio i na odnose u njegovoj Demokratskoj partiji socijalista.

Već 1997. otvoreno je bio okrenut protiv tadašnjeg vođe Srbije pa je čak u jednom intervjuu rekao da je Miloševićeva politička filozofija zastarela i da je okružen korumpiranim pomoćnicima.

Iako je podrška Miloševića bila jedna od ključnih da bi Đukanović uopšte postao premijer Crne Gore, to mu nije smetalo da napadne Slobu a nakon ovog intervjua došlo je i do cepanja DPS-a, pa je iz nje izašao Momir Bulatović koji je osnovao Socijalističku narodnu partiju. Đukanović je na ovaj način počeo da učvršćuje svoju vlast u Crnoj Gori. Otprilike tada počinje i njegova nacionalistička retorika u kojoj se predstavljao kao neko ko čuva inerese Crne Gore, a u tome mu je često najveći problem predstavljalo rukovodstvo iz Srbije.

Zato već 2000. godine DPS bojkotuje tadašnje savezne izbore i tada već otvoreno priča o tome da Crna Gora treba da se osamostali. Dve godine kasnije potpisuje Beogradski sporazum o osnivanju Državne zajednice Srbije i Crne Gore, koji je bio oročen na tri godine da bi na 2006. raspisao referendum za konačno ocepljenje Crne Gore, gde je njegov Blok za nezavisnu Crnu Goru dobio podršku 55 odsto građana.

Na krilima crnogorskog nacionalizma, Đukanovićeva vlast se neverovatno učvrstila i on maltene postaje neprikosnoveni vladar Crne Gore.

Milo Đukanović je prema podacima koje su mediji objavljivali jedan od najbogatijih državnih lidera na svetu, čije je bogatstvo nekoliko puta veće nego bogatstvo američkog predsednika Baraka Obame. Tako se baratalo da mu je imetak vredan oko 11 miliona evra. Zanimljivo je što niko nije objavio na koji je način Đukanović stekao to svoje bogatstvo, s obzirom da je na vlast pre 27 godina, sudeći po fotografijama iz tog vremena, došao maltene u patikama i džemperu.

Ali treba znati da su se za njega lično i njegovu vladavinu vezivale mnoge afere. Sigurno najpoznatija je u vezi sa švercom cigaretama. Naime, Služba za borbu protiv mafije u Italiji objavila je izveštaj prema kojem je Crna Gora za vreme njegove vlasti okarakterisana kao "raj za nezakonitu trgovinu i utočište za kriminalce"

U izveštaju koji je 2009. objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara piše da je u optužnici koja je u Bariju podignuta protiv Đukanovića napisano da je Crna Gora od 1994. do 2002. godine bila "raj za šverc cigareta" u kojem su učestvovali italijanski karteli Kamora iz Napulja i Sakra korona unita iz regiona Pulja, na jugu Italije.

Novinari su otkrili da Đukanović poseduje nekretnine i kompanije u vrednosti od bar 14,7 miliona američkih dolara, njegov brat Aco Đukanović 167 miliona dolara, a sestra Ana oko 3,5 miliona dolara.

"U sudskim dokumentima navodi se da je Đukanović do guše umešan u sve. Bio je svestan ogromne količine novca koja je dolazila od nezakonitog krijumčarenja duvanom koje je bilo u rukama italijanskog organizovanog kriminala. Njegova pohlepa za novcem ga je učinila toliko neprincipijelnim, da se uklopio u (kriminalno) društvo", ocenjuje se u tekstu.

Međutim, italijanski sud je ubrzo odustao od gonjenja Đukanovića jer je on imao imunitet s obzirom na visoku državnu funkciju koju je obavljao.

Đukanovića su u medijima povezivali i sa ubistvom urednika hrvatskog nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića, koji je svedočio u Bariju o kriminalnim grupama na Balkanu.

Glasno i jasno kažem, još jednom, ubistvo Iva Pukanića ima direktne veze sa svedočenjem Mila Đukanovića, u svojstvu optuženog, u Bariju - izjavio je bivši šef crnogorske misije u Vašingtonu Ratko Knežević.

Srpsko i hrvatsko tužilaštvo presudilo je nekolicini ljudi, za koje se tvrdi da su bliski Sretenu Jociću, za ubistvo Pukanića a po srpskoj optužnici piše da je novninar ubijen jer je sa "za sada neditifikovanim licem" postignut dogovor da on bude ubijen za 1,5 miliona evra.

Međutim, ovo je samo deo onoga što se dešavalo za vreme Đukanovićeve vlasti, pa je tako poznat i slučaj ubistva glavnog urednika lista "Dan" Duška Jovanovića. Ovaj list je bio prilično kritičan prema Milovoj vlasti, a iako je za ovaj slučaj bilo osuđenih saučesnika 11 godina nakon ubistva i dalje se ne zna koji su motivi bili niti ko je naručilac.

I glavnog urednika redakcije nezavisnog dnevnika "Vijesti" Mihaila Jovovića neko je pokušao da ubije pre dve godine kada je na krajem 2013. godine pod prozor redakcija postavljenja eksplozivna naprava u trenutku kada je u novini bilo čak 15 novinara. Nakon što su počeli protesti u Crnoj Gori, stalne pretnje prima i direktorka TV Vijesti Marijana Bojanić.

Ovo su samo neka od najtežih krivičnih dela koja prate vladavinu Mila Đukanovića, a veliki broj njih se povezuje sa ekonomskih kriminalom. Tako je jedna od poslednjih bila prošle godine kada je reagovala čak i američka ambasada u Podgorici, a u vezi sa prodajom crnogorskog "Telekoma". Naime, zvaničnici SAD su potvrdili da su trojica rukovodilaca "Mađar telekoma" podmitili vladine zvaničnike u Crnoj Gori kako bi ta kompanija stekla vlasništvo nad "Telekom Crne Gore".

Amerikanci su tada saopštili da su ti vladini zvaničnici uzeli od Mađara čak 7,35 miliona evra a da je mito dobila i „sestra najvišeg vladinog funkcionera koja se bavi advokaturom“.

Prošle godine je objavljen i podatak Globalnog finansijskog integriteta (GFI) da je iz Crne Gore od 2001. do 2010. godine izneto 6,2 milijarde dolara.

"Porodica premijera (i bivšeg člana komunističke partije) Mila Đukanovića sada je jedan od najbogatijih svetskih vladajućih klanova, pa su čak i mrvice koje padaju sa njihovog stola velike. Od pet mladih crnogorskih građana najmanje dva su nezaposlena, a Đukanovićev sestrić Edin je kao student kupio stan na Menhetnu za 900.000 dolara“, napisao je u autorskom tekstu "Vorldu" Marvin Olaski, savetnik bivšeg američkog predsednika Džordža Buša.

Podgoričke "Vijesti" u objavile i da je Prva banka, koju kontroliše porodica Mila Đukanovića, poslovala je s uhapšenim narko bosom Darkom Šarićem, a njemu i njegovim saradnicima, otvarala račune i odobravala izuzetno povoljne uslove.

Ovo su samo neki od primera šta se dešavalo i dešava u toku Đukanovićeve vladavine Crnom Gorom. Međutim, sem malverzacija sa velikim ciframa, u javnosti se često iznose i optužbe o stranačkom zapošljavanju i nameštanju poslova od strane Milove partije.

Đukanović je više puta činio loše poteze koji su bili u suprotnosti sa interesima Srbije. Tako je 2008. godine Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, iako nije bilo nikakve konkretne koristi od toga za njihovu državu.

Slično se dogodilo nedavno kada su glasali da se Kosovo primi u UNESKO, iako je to bilo protiv interesa naše zemlje.

Često je u medijima za protivnike njegove politike, kao i medije koji ga ne podržavaju, pričao da su instruisani iz Srbije što se desilo nedavno i sa protestima koje Demokratski front vodi protiv njega.

Vrhunac svega je što je Đukanovićev režim često vršio pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu, u pokušaju da kao vrhovnu crkvenu instituciju postavi nekanonizovanu crnogorsku crkvu.

Poslednji u nizu pokušaja je i novi zakon o verskim zajednicama kojim je probano da svi hramovi sagrađeni pre 1918. godine pređu u vlasništvo države.

Inače, jedna od najskandaloznijih izjava koju je dao je bila i ona o Gavrilu Principu gde je rekao da je njegovo ubistvo Ferdinanda bilo terorističko delo.

Izvor: Kurir

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

Srbin sa dna kace

25.10.2015 14:34

Pa svi znaju da je Milo šiptarcina prodao je svoj narod za šiptarske pare

ODGOVORITE
Name

Anonimus

25.10.2015 15:16

Pa rođena sestra mu je udata za šiptara. Što se čudite.

Name

Milan

25.10.2015 16:18

Eeeee prvi put da je napisan ovako dug clanak.,a mnogi od vas ga niste ni procitali a nalszite za shodno da komentarisete.ma puno stvari o Milu i ovo sto se sada desava je olicenje njegove velicine.Iz ove pozicije vi pljujete nekog ko je imao hrabrosti da se suprostavi i Milosevicu i slicnima. Danas ove demonstracije izgledaju smjesno i veciba crnogoraca ih ne podrzava.Milo je gospodin i jedan od boljih politicara regije.Zasto se opozicija boji izbora?

Name

joj

25.10.2015 19:43

Milo,Mile !

Name

Ja

25.10.2015 21:37

Volim Milu i Milu... Imamo sto niko nema, vjerovatno najbogatije politicare u univerzumu i volim ih obojicu

Name

rijec je rijec, ali je kum kum.

26.10.2015 06:42

Bravo Milo, najgori olos iz svog naroda si, budi ponosan!

Name

надја

26.10.2015 13:59

То што се супроставио режиму Милошевића му иде на руку и позетивно је, али ово дадруго је много.

Name

Sokolac

25.10.2015 14:39

Ako je čitao Starca Tadeja mora znati da i u Podgorici ima Gavrilo Princip specijalno za njega . Sve je napisano . Od sudbine se nemože pobjeći . Kakav čovjek treba biti pa da ti tvoj narod dodje glave .

ODGOVORITE
Name

Md

25.10.2015 14:40

Izajnicko kopile Crnegore

ODGOVORITE
Name

iskren

25.10.2015 18:24

mislim da milo juce nije izdo crnu goru gledajuci televiziju ona konografija svi ljudi koji su zeljeli promjene u jednoj drzavi nositi zastavu druge drzave i one poruke vidjelo se da tu nema veze sa onim sto se zeli dokazat protiv mila djukanovica i ja zivim u drzavi koja nije moja po rodjenju ali zivim sad tu i ona je sad moja najdraza domovina drugu nemam zato svi balkanci volite svoju drzavu u kojoj zivite bice vam mnogo lakse

Name

Princip

25.10.2015 14:50

Evo neka vidi čitav svijet,našta je spreman jedan korumpirani političar koji je do guše u organizovanom kriminalu!Milo Đukanović je čovjek koji je za vrijeme sankcija bivšoj Jugoslaviji ušao u organizovani kriminal sa sbvojim sarad počeo da švercuju cigarete i kasa je proradila pohlepa evo dole dovede narod u C Gori!To je čovjek koji nebira sredstva da ostane na vlasti spreman je na ubistva,kidnapovanja rejetiranje iasve one mafijaške postupke samo da ostane na vlasti!Čak je spremab pozvati i nato snage da uđu u državu samo da sačuva vlast!Jadan narod!

ODGOVORITE
Name

borac

25.10.2015 14:54

Gotovo svi danasnji nacionalisti su jucerasnji komunisti ponato iz mog okruzenja

ODGOVORITE
Name

Strumf

25.10.2015 14:57

Licemjer prevarant izdajnik niti jedne ljudske osobine nema.

ODGOVORITE
Name

nota bene

25.10.2015 15:08

Slobodan Milošević je bio zlo. Mila će Crnogorci na kraju baciti psima!

ODGOVORITE
Name

Jedini

25.10.2015 15:21

Nije jedini. Pa svi poznati su udomili svoju djecu, familiju, kumove u državne službe (svi u bivšoj Jugi). Narodu uveli kapitalizam (propadanje privrede i industrije), a sebe i svoje ostavili u komunizmu (na državne jasle). Svi su oni isti, ima Mila na desetine, na stotine u bivšoj Jugi. Niko im ne radi u propalim državnim firmama, kod privatnika, na crno itd... svi su na jaslama države, u nekim porodicama svi rade u državnim organima i primaju po nekoliko hiljada evra. Moj narode, nama uvališe najbrutalniji kapitalizam, a sebe ostaviše na jaslama države i u nekom obliku komunizma.

ODGOVORITE
Name

zito

25.10.2015 15:23

Milo , lopove !

ODGOVORITE
Name

lutkar

25.10.2015 15:28

Milo nije obični lopov već zlikovac!

Name

neko iz mase

25.10.2015 15:36

I citav ovaj cirkus samo zato sto ce Crna Gora uci u Nato...

ODGOVORITE
Name

LLL

25.10.2015 15:44

RJEŠAVAJTE SE OVE NEMANI JER ĆE VAS SVE POTAMANITI. MILO JE IZGUBIO KOMPAS. ON SAMO VIDI DOLARE I EURE. RUŠITI BAGRU I PROCESUIRATI!

ODGOVORITE
Name

sad il nikad

25.10.2015 15:45

Ljudi on odlazi sa vlasti kad Crna Gora ude u NATO i EU Ami se mozemo ljutiti koliko god ocemo .Na zalost kasno je za sve pokusaje . A ova grupa od 5000 do 10000 je nemocna i na ovakav vec puno puta viden nacin .Ali ulazkom Crne Gore u NATO i EU bude bolje za citav balkan jer propadaju mnogi vec isplanirani planovi menjanja granica na balkanu A svi znamo dobro te crtace granica.

ODGOVORITE
Name

goran

25.10.2015 20:03

Crtacima granica je odzvonilo na Bliskom istoku a samo sto nije i na brdovitom Balkanu.Mile Djukanovic je obicni kriminalac ucjenjen od NATA da igra kako oni sviraju a ako odbije onda ce aktivirati sve one krivicne prijave za sverc cigaretama sa Italijanskom mafijom teske desetine milijardi dolara.Istog patriotu imamo i mi u Srpskoj koji mora igrati kako NATO svira dok mlati praznu slamu o patriotizmu i zastiti ustavnog poretka

Name

divlja jabuka

25.10.2015 20:48

Bravo Gorane, kratko i jasno si opisao suštinu balkanskog procesa.

Name

Srbin

25.10.2015 16:17

Mali milion sam puta procitao ovo sto ste vi napisali ali on je i dalje vlast. Da su u kojem slučaju do sada odrzani jedni ili dvoji izbori pa da kazemo narod se prevario ili su pokradeni ali do sada na svim izborima on pobjedjuje dakle narod ga hoće svidjalo se to nekome ili ne.

ODGOVORITE
Name

Julio

25.10.2015 16:36

Nije da nije u mutnom lovio-jeste,ali u ovom slucaju vama i ovim malobrojnim demonstrantima smeta najvise sto hoce u NATO i priznali Kosovo ,ali nema vajde,na kraju ce i sama srbija da prizna Kosovo ,mada sam ja licno protiv toga ali usa i evropa su kurve.

ODGOVORITE
Name

udba

25.10.2015 18:40

Andrija Mandić je izvjesno vrijeme prestao da se bavi politikom i okrenuo biznisu potraživši pomoć od svoga kuma Mila Đukanovića.Nakon Đukanovićevog izbora za premijera Crne Gore, u Podgorici, je otvorio noćni bar ’’Scena’’. Kažu da je u to vrijeme stalni gost bio Milo Đukanović. Đukanović je imao običaj da nekoliko godina, negdje iza ponoći, dolazi kod svoga kuma Andrije Mandića u noćni bar ’’Scena’’, a sa sobom bi vodio gomilu prijatelja, telohranitelja i vozača i preko mjere se o narodnom trošku pilo. Đukanovićevi enormi računi u noćnom baru kod njegovog kuma predstavljali su kumovsku pomoć porodici Mandić. Nakon izvjesnog vremena, noćni bar ’’Scena’’ je zatvoren, a uz pomoć kuma je otvorena Mandićeva kumovska privatna livnica aluminijuma. Mandićeva kumovska livnica se nalazila na Bioču, na ulazu u Podgoricu, a najviše je poslovao sa ’’Vektrom’’, tajkunskom kompanijom bliskom režimu M.Djukanovica, koja se optužuje za propast Aluminijumskog kombinata u Podgorici jedne od najvećih crnogorskih firmi.

ODGOVORITE
Name

Kume sta uradi

25.10.2015 19:06

Moze to biti i tacno ali Milo je poslije ovog gotov.

Name

KPJ

25.10.2015 19:26

KDA SRBI SHVATE DA JE KOMUNIZAM NAJVECE ZLO KOJE SE DOGODIO SRPSKOM NARODU, A DA I DANAS VLADAJU DJECA STARIH KOMUNISTA SRBI CE KRENUTI KORAK NAPRIJED.

ODGOVORITE
Name

Ford

25.10.2015 19:46

Eto kapitalizam im je pomogao nemjerljivo...

Name

sirogojno

26.10.2015 07:53

Sta hoces da kazes,da je sad bolje??? Mrs konjino jedna...

Name

Boki

25.10.2015 20:01

E ali kad tuces narod a miljenik si Brisela to onda se zove demokratija

ODGOVORITE
Name

Bane

25.10.2015 20:03

Mi Srbi osudjujemo sve koji ne guslaju kako mi hocemo.Covjek legalno dobiva podrsku od gradjana za onu politiku koju on promovise.Sto se tice kriminala,mi Srbi imamo toliko puno nasih kriminalaca,tako da bi bilo da se bavimo svojim a ne crnogorskim.

ODGOVORITE
Name

Ccc

25.10.2015 20:10

Pa nije bas sve tako, U Crnoj Gori uvijek ima posla ko hoce da radi, otvorena su mnoga poglavlja za EU, standard je mnogo Bolji nego u Srbiji ili Bih, nezaposlenost je oko 15%, izgradio je Budvu, izgradio je Tivat, dosta se izgradilo,,

ODGOVORITE
Name

momcilo

25.10.2015 20:36

Njemu je siptarska mafija finansirala kampanje i decenijama sa njima posluje. On je bio uzor raznim Senaderima i Dodicima kako pljackati dtrzavu.

ODGOVORITE
Name

PSG

25.10.2015 20:36

Živio care Mile-o

ODGOVORITE
Name

Srbin.

25.10.2015 20:45

Crnogorci dabogda vam bilo 300 ljeta da vam sudi Milo,a u Srbskoj nama republici Dodik Mile i drugi krvnici,jer narod je birao krvnike!!! Da im zemlja izbacila kosti Samo kradu i nikad im dosti.,Sjeme im se zamelo -BIRAJTE.

ODGOVORITE
Name

Krajisnik

25.10.2015 22:55

Nisam znao da je Milo guzonjin sin! I Crnogorci su od guzonjinog sina ocekivali "fer play"! I da ih on odvede u demokratiju, da im guzonjin sin uredi drzavu! E jebene budale.

ODGOVORITE
Name

Tamo amo

25.10.2015 23:15

I policija Slobodana smrada Milosevica je isto ovako tukla demonstrante kad je njegova bila dogorila. Razne psihopate jedva docekaju da mogu da se izivljavaju na nekome. Posebno njih nekoliko na jednom. A americka policija cak ubije osamnaestogodisnjaka koji je blicnuo na njihovo vozilo u prolazu. Policajac se nasao uvrijedjen! Mali mu je objasnio da su ga policijski farovi zaslijepili. Malo po malo uvukao je mladica u diskusiju, pa ga na zemlji poceo maltretirati a onda kada je ovaj pocep pruzati otpor, sprasio mu par metaka u stomak. Sve snimljeno. A sud kaze da je sve bilo u granicama ovlastenja. Svi su oni isti. Fuj.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

26.10.2015 02:59

Sve za Srpstvo, Srpstvo ni za šta!

ODGOVORITE
Name

Fočak

26.10.2015 06:15

Ne kaže se Milo, već Mile!

ODGOVORITE
Name

kiza

26.10.2015 06:25

Zato sto je lopov

ODGOVORITE
Name

jox

26.10.2015 07:01

Pa ovakav je i naš Mile...ista g..na.Uhapsiti i osudidi na smrt,imovinu oduzet i podjelit narodu!

ODGOVORITE
Name

Sudija

26.10.2015 08:41

Ni slučajno na smrt, ima da robijaju bar tih 20 godina što im je ostalo.

Name

Rudi

26.10.2015 09:33

Proda duša malo mu je dosada sto se bavio prljavim poslom i hteo bi dalje da uništava C.goru i njegov narod..izdajico sve si izdao koju li si zemlju izabrao ako budeš morao da bježiš i koliko si težak u milionima sto si pokrao narodu...smradu jedan jebalo te celo kosovo mislim da si iz siptarske familije zato ih i priznaješ..ni kurton ti nije ravan ..prljaviji si od njega..

ODGOVORITE
Name

ИМАО ПА НЕМАО

26.10.2015 11:40

Што би рекао Митар Мирић не може му нико ништа. Изгледа да је јачи и од судбине. Мада се потајно надам да ће морати једаред и на овим просторима да ови високопозиционирани криминалци положе рачуне и што је још важније да врате оно што су опљачкали оп народа.

ODGOVORITE
Name

fff

27.10.2015 08:34

Andrija Mandic je cetnicki vojvoda licno ga imenovao vojvodom na Romaniji Vojislav Seselj

ODGOVORITE
Name

i ja da kazem

27.10.2015 09:09

Klasicna dzukela sa dna kace. Onom ko ga nahrani zabije nož u ledja. Fuj,djubre,gadi mi se.

ODGOVORITE