Фајман упозорава на "тихо распадање ЕУ"

Сада је питање заједничке Европе или тихог распада ЕУ. Први пут је тежак и вероватно спор, али други води само у хаос поручио је аустријски канцелар Вернер Фајман.

Свијет 25.10.2015 | 14:00
Фајман упозорава на "тихо распадање ЕУ"

Аустријски канцелар Вернер Фајман упозорио је данас на опасност тихог распада Европске уније.

"Сада је питање заједничке Европе или тихог распада ЕУ. Први пут је тежак и вероватно спор, али други води само у хаос", рекао је он бечком дневнику "Кронен цајтунг" поводом ванредног Самита ЕУ о избегличкој кризи који се одржава данас у Бриселу.

Према његовим речима, обезбеђивање спољних граница ЕУ је важно, али не може бити алтернатива да свака земља подиже зидове.

Министарка унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл-Лајтнер критиковала је Немачку што "тренутно преузима премало избеглица" истгакавши да треба смањити притисак на спољним границама Европске уније.

Због тога је, како је рекла бечком дневнику "Кронен цајтунг", неопходно смањити талас избеглица на спољној граници ЕУ у Грчкој.

Коментаришући најаву Словеније да ће подићи ограду према Хрватској, Микл Лајтнер је рекла да "тако не може да се настави".

"Ако не уследи брзо смањење таласа избеглица на спољне границе ЕУ у Грчкој, онда треба размислити о плану Словеније", поручила је она.

Истовремено, упозорила је на све напетије стање избеглица и опасност од насиља.

"Установили смо да понашање избеглица постаје емоционалније, да су у паници. Мора се рачунати са насиљем, а наша полиција ће реаговати са противмерама", најавила је она.

Извор: Новости

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дали се радовати?

25.10.2015 22:53

Идемо у ЕУ" ваљда це за нас бити отворене границе? Управу је Сесељ. Дрзи мо се Русије то нам је наса будуцност.

ОДГОВОРИТЕ